Samaa.tv: Thajsko chce do prosince zakázat užívání Cannabis pro rekreační účely

Samaa.tv: Thajsko chce do prosince zakázat užívání Cannabis pro rekreační účely

Ministr zdravotnictví říká, že než bude zákon předložen parlamentu, musí jeho návrh příští měsíc schválit kabinet.

Podle prohlášení tamního ministra zdravotnictví v rozhovoru s agenturou Reuters se Thajsko chystá zpřísnit své předpisy týkající se marihuany a plánuje zakázat rekreační užívání a zároveň povolit její lékařské použití.

Po přelomovém kroku Thajska legalizovat léčebné konopí v roce 2018, po němž následovalo rekreační užívání v roce 2022, země zaznamenala prudký nárůst obchodů s konopím, přičemž se očekává, že toto odvětví do příštího roku dosáhne hodnoty až 1,2 miliardy dolarů.

Kritika se však objevila kvůli uspěchané implementaci předpisů, které byly zavedeny jen týden po dekriminalizaci. Vláda v reakci na to připravuje nový zákon, který má účinně řídit užívání konopí, který by měl být uzákoněn do konce letošního roku.

Ministr zdravotnictví Cholnan Srikaew uvedl, že návrh zákona podstoupí příští měsíc schválení kabinetem, než bude předložen parlamentu ke schválení. Zdůraznil potřebu regulace, která by zabránila zneužívání konopí, zejména ve vztahu k rekreačnímu užívání, a uvedl obavy z jeho negativního dopadu na thajskou mládež a potenciální brány k dalším drogám.

Neexistence komplexní legislativy před všeobecnými volbami loni v květnu způsobila, že Thajsko bez rámce pro regulaci užívání konopí. Podle nového zákona budou zavřeny nelegální obchody s konopím a bude se bránit domácímu pěstování konopí.

Podle navrhovaného zákona bude konopí klasifikováno jako kontrolovaná rostlina vyžadující povolení k pěstování. Legislativa dále ukládá pokuty a sankce za rekreační užívání, nepovolené pěstování a nelegální prodej konopných produktů.

Navzdory zpřísněným regulacím vláda uznává ekonomický potenciál konopného průmyslu a plánuje poskytnout podnikům přechodné období, aby nová pravidla splnily. Stávající obchody mohou pokračovat v provozu, dokud jim nevyprší licence, s možností přejít na legální konopné kliniky.

Ministr Cholnan ujistil, že regulační změny nebudou mít dopad na cestovní ruch v Thajsku.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa