Cannabishealthnews.co.uk: Řecko po sedmi letech čekání vítá „novou éru“ léčebného konopí

Cannabishealthnews.co.uk: Řecko po sedmi letech čekání vítá „novou éru“ léčebného konopí

Sedmileté čekání pro pacienty v Řecku konečně skončilo, protože tento týden byly vydány první legální recepty na léčebné konopí. 

Šedesátiletá matka tří dětí Anna Paga, která má psoriatickou artritidu, se stala jedním z prvních pacientů v zemi, kteří dostali předpis na celorostlinný produkt z konopí, sedm let po prvním schválení legislativy. 

Řecko bylo mezi prvními v Evropě, které legalizovalo léčebné konopí v roce 2017 po vysoce sledované kampani vedené matkami dětí s těžkou epilepsií.

Kontroverzní zákaz dovozu a pomalý začátek vytváření domácího trhu však způsobily, že tisíce pacientů se při léčbě vážných zdravotních problémů spoléhaly na nelegální zdroje nebo pěstování vlastního konopí.

Hrstce pacientů se podařilo získat léčiva na bázi konopí, jako je Epidyolex a Sativex, prostřednictvím individuálních žádostí o dovoz, což bylo popisováno jako zdlouhavá a komplikovaná bitva, která v některých případech trvala až 18 měsíců.

Nyní mohou konopné produkty předepisovat specializovaní lékaři k léčbě stavů včetně nevolnosti a zvracení z chemoterapie, radioterapie a kombinované terapie proti HIV nebo hepatitidě C; chronická bolest; spasticita spojená s roztroušenou sklerózou a poraněním míchy; a jako látka potlačující chuť k jídlu v paliativní péči.

Mezi lékaři, kteří mohou předepisovat, patří anesteziologové, neurologové a patologové specializující se na rakovinu, infekce a revmatismus.

Jakmile je udělen první recept, může jej každý lékař každých šest měsíců znovu vydat, i když léčbu musí poté přehodnotit odborník.

Setkání se zúčastnila Jacqueline Poitras, Chrysoula Karanastasi, prezidentka Řecké lékařské společnosti pro kanabinoidy.

V současné době je k dispozici pouze jeden produkt, vyvážený květinový přípravek CBD/THC dodávaný společností Tikun Olam Europe, která zahájila provoz v prvním řeckém výrobním závodě na léčebné konopí v lednu 2023.

Očekává se, že produkty obsahující vyšší hladiny THC budou uvolněny v nadcházejících měsících. 

Náklady však pravděpodobně zůstanou vysoké, dokud na trh nevstoupí více produktů, přičemž ceny v současnosti činí 82,96 EUR za pětigramové balení nebo 165,91 EUR za 10gramové balení, což odpovídá více než 16,50 EUR za gram.

Vzhledem k tomu, že konopí je považováno za „nehrazenou léčbu“, budou pacienti muset uhradit plné náklady na předpis.

Jacqueline Poitras, zakladatelka skupiny na podporu pacientů MAMAKA , řekla Cannabis Health: „Od původní změny zákona v roce 2017, která by umožnila lékařský přístup, uplynula dlouhá doba k datu, kdy byl prvnímu pacientovi předepsán léčivý přípravek řecké výroby. konopný produkt. Prozatím je k dispozici pouze květina od Tikun Olam – jediné společnosti, která se dokázala propracovat bludištěm byrokracie a legislativních úprav, ale několik dalších odrůd bude brzy následovat a oleje během několika měsíců.

Dodala: „Je to začátek a zbývá ještě hodně práce, ale Anna šla dnes večer domů s balíčkem v ruce s vědomím, že nyní má bezpečný a legální přístup ke svému léku. MAMAKA je hrdá na to, že mohla být součástí této cesty.“

Anna Paga je po vyzvednutí receptu dotazována místními médii

Anna poznamenala: „Je pro mě velkou radostí, že po všech těch letech mám přístup ke svému receptu na léky. Cítím radost ze všech pacientů, kteří také čekali, až se to stane, a doufám, že všichni lidé v Řecku nyní vědí, že konopí může být nástrojem, který pomáhá jejich uzdravení.“

Dlouhá cesta k přístupu k léčebnému konopí 

Přeřazení léčebného konopí na lékový plán dva byl poprvé oznámen v roce 2017 po kampani vedené matkami dětí s těžkou epilepsií, která shromáždila přes 45 000 podpisů. 

V roce 2018 byl přijat rozsáhlejší zákon, který povoluje pěstování produktů na bázi konopí s obsahem THC nad 0,3 %, ale domácí produkce je pomalá.

V listopadu 2021 pak řecká vláda zavedla zákaz dovozu produktů z konopí, což bylo popsáno jako „porušení základních principů EU“ podle článku 28 Smlouvy o EU, tedy volného pohybu zboží mezi členskými státy. 

Elias Grammatikakis, lékárník, vydává první recept

„Bylo to dlouhé čekání, ale stálo to za to,“ řekl Elias Grammatikakis, lékárník, který vydal první recept a který byl zastáncem přístupu k léčebnému konopí v Řecku.

„Stovky pacientů budou mít konečně přístup ke své léčbě s legálními, certifikovanými a důvěryhodnými léčivými přípravky.

„Bohužel, náklady na produkt zatím nejsou hrazeny národním zdravotním systémem, ale doufejme, že se to v budoucnu změní. Vidět Annu, naši první pacientku, jak odchází z mé lékárny tak uvolněná a nadšená, bylo opravdu vrcholem dne.“

Dr Chrysoula Karanastasi, prezidentka Řecké lékařské společnosti pro kanabinoidy, dodala: „Řecká společnost pro kanabinoidní léky byla založena v prosinci 2022 skupinou lékařů se zvláštním zájmem o tuto vzrušující oblast terapie. Všichni jsme se začali zabývat konopím a endokanabinoidním systémem, protože naši pacienti nám ukázali, že rostlina má více než rekreační účinky. Dnes je zvláštní den pro každého, kdo bojoval v těchto bitvách; ale je to také začátek nové éry: ještě je třeba hodně udělat, ale jak říkáme v Řecku, „začátek je již v polovině“.


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa