Businessofcannabis.com: Francouzské úřady potvrzují, že květina nebude zahrnuta do programu léčebného konopí

Businessofcannabis.com: Francouzské úřady potvrzují, že květina nebude zahrnuta do programu léčebného konopí

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost léčiv (ANSM) potvrdila, že květiny nebudou zahrnuty do jejího nadcházejícího všeobecného rámce léčebného konopí.

I když to nebylo zcela neočekávané, náhlá povaha a neschopnost ANSM poskytnout jakoukoli životaschopnou alternativu pacientům, kteří jsou v současnosti závislí na květu konopí, vyvolaly pobouření.

Potvrzení bude také zklamáním pro francouzské podniky s konopím, které si budou zřetelně vědomy dominance květu lékařského konopí na trzích po celé Evropě.

Přichází, když jsou zveřejněny další podrobnosti o tom, jak bude dlouho očekávaná francouzská generalizace léčebného konopí vypadat, po letech zpoždění a nejistoty pro pacienty i podniky.

Co se stalo?

Koncem února ANSM zveřejnila „aktualizaci pokroku v posledním roce experimentování a příchodu léků na bázi konopí“.

Znamenalo to první oficiální aktualizaci o nadcházejícím „přechodném období“ a případném zobecnění léčebného konopí od schválení novely na poslední chvíli koncem minulého roku, která zajistila pacientům přístup k léčbě po neomezenou dobu.

Tento pozměňovací návrh navrhoval, že se bude usilovat pouze o ústní řešení, ale nepotvrdil, že květina nebude součástí budoucího programu.

Ve veřejné aktualizaci a průvodním dopise zdravotnickým pracovníkům to ANSM jednoznačně potvrdila.

„Léky ve formě květin (kvetoucí vršky k inhalaci) přestanou být v příštích týdnech dostupné. Předepisující lékaři proto musí květinovou léčbu svým pacientům postupně ukončit a nezahajovat novou léčbu touto formou.“

Od 26. března přestane květ konopí poskytovat jediný dodavatel květin programu, společnost Aurora, a po vyčerpání rezervních zásob nebudou mít pacienti žádnou legální cestu, jak si květ lékařského konopí zajistit.

Přestože byl v rámci pilotního programu lékařský konopný květ předepsán pouze asi 100 pacientům, náhlé ukončení jejich léčby a nedostatek alternativních léků vyvolaly ve francouzské lékařské komunitě pobouření.

Dr Nicolas Authier, který byl klíčovou součástí pilotního programu, řekl : „To, co nás jako lékaře překvapuje, je brutalita rozhodnutí.“

„Mysleli jsme, že budeme mít čas na postupné ukončení terapie. Přerušení léčby na několik let nelze provést během dvou týdnů, ale během několika měsíců. To by mohlo mít významný dopad na bolest pociťovanou pacienty.“

Rozumí se, že během přechodného období mezi dubnem a rokem 2025, kdy bude zobecňování skutečně zahájeno, bude pilotní program zásobován stávajícími zásobami.

Nastavit tak, aby selhal

Podle poradenské společnosti Augur Associates se sídlem v Paříži je francouzský pilotní projekt strukturován „proti používání květin různými prostředky“ od prvního dne.

Její generální ředitel a spoluzakladatel Benjamin-Alexandre Jeanroy řekl Business of Cannabis , že nejenže vaporizační zařízení potřebná ke konzumaci květin byla dražší než oleje, ale komplexní povaha předepisování květin působila proti jejímu širšímu použití.

„Předepisující lékaři jsou mnohem méně zvyklí zacházet s těmito druhy produktů než s oleji, takže školení, kterým musí předepisující lékaři projít, by bylo mnohem časově náročnější a nákladnější. Je to mnohem složitější produkt. Velký důraz byl tedy kladen na stranu nekvětinových receptů.

„Všechny tyto prvky vytvořily prostředí, kde bylo mnohem snazší jít s olejem, proto jsme v experimentu viděli tak málo uživatelů (květin).

Dodal, že nedostatek využití v pilotním projektu byl nyní uváděn jako důvod jeho vynechání ze zobecněného rámce.

Vláda se v reakci na otázky týkající se budoucnosti květin snažila svalit vinu na Auroru a uvedla: „(to) se vysvětluje přáním výrobce nepokračovat v dodávkách produktů.“

Jak však zdůrazňuje pan Jeanroy, nezmiňují, že společnost Aurora během pilotního provozu dodávala produkt zdarma, a pochopitelně se zdráhá v tom pokračovat.

Toto „nejasné“ odůvodnění by mohlo, jak navrhuje pan Jeanroy, vést ke zrušení rozhodnutí soudy.

„Také jsem osobně přesvědčen, že toto bude v té či oné formě u soudů napadáno pacienty a pro soudy bude těžké to obhájit. Řekl bych, že odůvodnění je trochu nejisté.“

Další podrobnosti o nadcházejícím zobecnění

Oznámení ANSM také poskytlo některé nové informace o tom, jak se bude nový obecný systém vyvíjet vpřed.

Všichni pacienti, kteří byli zařazeni do pilotního programu před 27. březnem 2024, budou moci pokračovat v léčbě léčebným konopím a „léčba bude nadále poskytována podle stejných metod jako dosud“. Po tomto datu se však do pilotního programu nikdo nebude moci připojit.

Kromě toho budou moci být vyškoleni noví zdravotníci, aby se mohli zúčastnit experimentu a podporovat své pacienty.

Rozhodující je, že ANSM říká, že léky, které mají být zahrnuty do zobecnění v roce 2025, musí „získat povolení vydané ANSM nejpozději do 31. prosince 2024“.

Společnost Business of Cannabis chápe, že podrobnosti o tom, jak bude tento registrační proces fungovat, nyní sděluje Generální ředitelství zdravotnictví (DGS), a zdá se pravděpodobné, že produkty budou pro pacienty připraveny do ledna 2025.

Přečtěte si více o tom, jak se francouzský program léčebného konopí vyvíjel za poslední rok, zde. 

Ben Stevens


Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa