Osvětlení: 1. klíč ke skvělé a bohaté sklizni!

Osvětlení: 1. klíč ke skvělé a bohaté sklizni!

Rostliny ke svému růstu a zrání potřebují světlo. Osvětlení vás bude doprovázet celým pěstebním cyklem, ať to bude růstová fáze či kvetení. Vaším úkolem bude zajistit vhodné a dostatečně výkonné světlo, ke kterému vám slouží HPS sodíkové lampy 400w,600w a 1000w, či moderní LED osvětlení (Připravujeme!).

Níže jsou uvedena všechny základní pravidla, která vás nezbytně dovedou až do zdárného konce tzn. kvalitní a bohaté sklizně. Pamatujte si, že nastavení a kontrola osvětlení je prvním a neporušitelným pravidlem v Idoor/vnitřním pěstování.

1. Pravidlo – Správná volba osvětlení

Základním faktorem při správném výběru osvětlení/lampy je vždy velikost pěstební plochy. Pro pěstební stany, skříně či malé místnosti o velikosti 100 x 100 x 200cm je nejvhodnějším osvětlením sodíková lampa HPS 400w. Pro pěstební skříně, stany či ostatní pěstební místnosti o rozměrech 120 x 120 x 200cm je vhodná sodíková lampa HPS 600w. V současné době všechny Growshopy nabízejí HPS sodíkové lampy s tzv. kombinovanými výbojkami, které jsou obohacené o modro-bílé barevné spektrum světla. Tyto výbojky jsou všeobecně nejlepší, jelikož jsou vhodné i pro růstovou tak i pro květovou fázi. Doporučujeme!

Velikost pěstebního prostoru 100 x 100 x 200cmVelikost pěstebního prostoru 120 x 120 x 200cmVelikost pěstebního prostoru 120 x 240 x 200cm
400w HPS600w HPS2 x 600w HPS

Tvar stínidla a druh lampy je na vás. Jednoduchá stínidla z tepaného hliníku se osvědčili stejně jako dražší A-Wing a podobné. Pouze pokud budete řešit pěstování v pěstebním stanu či v jiných malých prostorách, kde vám hrozí i přes noc vysoké teploty, zvolte tzv. Cooltube stínidlo. Umožnuje napojení přímo na vzduchotechniku a odsávání. Druh lampy jako konstrukční řešení, zda-li budete mít kompletní lampu s předřadníkem uvnitř či lampu kde je předřadník oddělený od stínidla a výbojky, je na vás.

Zlaté pravidlo
1W osvětlení = 1g sušených květů

Pokud jste dodržely výše uvedená pravidla pak jste to dokázaly a dosáhli jste zlatého pravidla 1W=1Gram : 1m2 např. s HPS 400w = 400 gramů sušených květů, nebo např. s HPS 600w = 600 gramů sušených květů.. Toto je právem označeno jako skvělá a bohatá sklizeň.

2.Pravidlo – Časování a kontrola osvětlení

Stejně jako v přírodě, i u pěstování Indoor/Uvnitř musíme pomocí osvětlení simulovat den i noc. Je nutné „a toto je druhé neporušitelné pravidlo u osvětlení“ aby pokud je rostlina v růstové fázi dostala správné množství hodin světla a tmy nežli ve fázi květové, kdy simulujeme postupně se zkracující se pozdní letní až podzimní dny. Dále je nezbytné a také neporušitelné, aby pokud je osvětlení vypnuté a simulujeme noc, byla naprostá tma. Nikde nesmí být byť kousek světla!

Růstová fáze 1.den – 3. týdenKvětová fáze 2-3. týden – 8-11. týden
18h světlo / 6h tma12h světlo / 12h tma

Časovače a časování osvětlení je jedna z nejdůležitějších věcí. Pro naprostou spolehlivost si vybírejte klidně o málo dražší spínací hodiny, které vás nezklamou, jsou spolehlivější, jsou mnohokrát odolnější na nárazové proudy a napětí, nezničí vám Vaši sklizeň.

Pokud jste dodržely výše uvedená pravidla pak jste to dokázaly a neprodloužili jste zbytečně cyklus nakvétání a zraní, neomezili jste explozivní kvetení, nesetkali jste se se změnami pohlaví jako jsou hermafroditi a dosáhli jste zlatého pravidla 1W=1Gram : 1m2 např. s HPS 400w = 400 gramů sušených květů, nebo např. s HPS 600w = 600 gramů sušených květů. A toto je právem označeno jako skvělá a bohatá sklizeň.

3. Pravidlo – Bezpečnost

Myslete na to že lampy určené k pěstování mají relativně velký příkon a je nutné dodržovat bezpečnost. Aby jste předešli zbytečnému vypadávání jističů, nadměrného ohřívání prodlužovacích kabelů a následným požárům, používejte vždy správná a vhodná elektrická příslušenství. Mějte klidně několikrát překontrolováno, že je vše správně zapojeno, nikde nehrozí zkrat, nic není zbytečně blízko vody či je to vystavené nadměrné vlhkosti která vzniká v místech častých postřiků rostlin.

Pokud jste dodržely výše uvedená pravidla pak jste to dokázaly a nevyhořeli jste popř. jste nenechali vyhořet pronajmuté prostory, nezpálili jste se či jste nezemřeli a dosáhli jste zlatého pravidla 1W=1Gram : 1m2 např. s HPS 400w = 400 gramů sušených květů, nebo např. s HPS 600w = 600 gramů sušených květů. A toto je právem označeno jako skvělá a bohatá sklizeň.

Dr. Growman

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa