Vzduchotechnika a ventilace: 2. klíč k bohaté a zdravé sklizni!

Vzduchotechnika a ventilace: 2. klíč k bohaté a zdravé sklizni!

Stejně tak jako člověk i rostlina musí dýchat a mít vhodné životní podmínky. Jediný způsob, kterým budete moci kontrolovat rozdíly teplot v pěstebním stanu přes léto a zimu, přes den a noc, či mít možnost odvětrání přebytečného horka ze sodíkových lamp je ventilace čili vzduchotechnika. Budete muset bít schopní zvednout teplotu přes noc a správně odvětrat vysokou teplotu přes den, kdy budete mít zapnuté lampy. Správná teplota a vlhkost vás budou doprovázet celým pěstebním cyklem. Pokud to dokážete, čeká na vás na konci skvělá a bohatá sklizeň!

Dostatečně silná vzduchotechnika, zvukově izolované hadice, vhodně zvolený pachový filtr a kontrolní prvky jako jsou teplo-vlhkoměry a termostaty s možností volby otáček budou vaší hlavní prioritou.

Pro menší pěstební místnosti a pěstební stany se nejčastěji používají potrubní nebo tzv. UFO ventilátory o průměru mezi 125 – 250mm. Správná volba ventilátoru a pachového filtru je potřebná a ve všech odborných obchodech vám s tím poradí. I přes to, že se v Indoor/Vnitřním pěstování pomocí sodíkových lamp standartně uvádí 20ti násobný počet odvětrání, musíte počítat i s přebytečným teplem vznikajícím právě ze sodíkových lamp. Proto by vzduchotechnika měla být silnější. Můžete jí po té regulovat a být přes vyšší letní teploty připravení, kdežto slabší vzduchotechniku nemůžete učinit silnější.

Pěstební stan 100 x 100 x 200cm 400w HPSPěstební stan 120 x 120 x 200cm 600w HPSPěstební stan 120 x 240 x 200cm 2x600w HPS
500-600m3 silný ventilátor a pach. filtr800m3 silný ventilátor a pach. filtrdoporučujeme 1000-1200m3 silný ventilátor

Připlaťte si a kupujte ventilátory, které jsou méně hlučné a používejte zvukově-izolované hadice, zabraňují vznikání nechtěného hluku, který vás nebo vaše sousedy nebude obtěžovat. Dále používejte pachové filtry, které díky svému aktivnímu uhlí 100% zabrání úniku nechtěných pachů.

Tip: Zavěšte celou vzduchotechniku na tzv. gumycuky (upínací nebo bungee gumy s hákem na konci). Jsou elastické, a pokud se vzduchotechnika nedotýká zdi či pevných částí pěstebního stanu, nepřenáší vibrace a tím pádem ani hluk!

Používejte klidně i 2 teplo-vlhkoměry s pamětí. Získáte přehled o teplotách u vrcholu rostlin a o teplotách níže u květníků či hydroponního systému. Používejte regulaci otáček, která disponuje i termostatem. Usnadní vám práci díky automatickému odvětrávání teplot nad maximálním hranicí …což je 30° celsia.

Období růstu Období květu
teplota 22°C – 27°C, vlhkost 60-70% teplota 22°C – 27°C, vlhkost 40-50%

Tip: Pokud si nevíte rady s teplotou a vlhkostí, věřte mi, že to nejlepší jsou výchozí podmínky jako pro člověka. Kde se vyspí a žije člověk, tam ráda spí i žije rostlina!

Teplota

Příliš vysoká teplota – řeší jí typ regulátoru otáček, který je spojený s termostatem. Po překročení zadané max. hodnoty teploty se ventilátor zapne naplno a po odvětrání se zase vrátí na původní hodnotu. Dále můžete rostlinám pomoci použitím stolních ventilátorů.

Příliš nízká teplota – Tento problém se týká hlavně sklepních prostor či podmínek při vypnutých lampách přes noc, kdy teplota klesá. V této situaci stáhněte otáčky ventilátoru pomocí již zmiňovaného regulátoru otáček. Přes noc kdy jsou teploty ještě nižší můžete celý systém tzn. zmiňovaný regulátor otáček napojit přes časovač. Můžete po té libovolně odvětrávat pouze několikrát za hodinu a to ještě minimálně. Dále, v místnosti ze které se nasáváte nový vzduch zajistěte vyšší teplotu pomocí elektrického přímotopu či teplometu.

Vlhost

Příliš vysoká vlhkost Tento jev se často objevuje ve dnech, kdy se zalévá a nebo když venku 1-2 týdny prší. Pokud to lze, mějte místnost ze které nasáváte nový čerstvý vzduch dobře odvětranou, ať se v ní nekumuluje moc vlhkosti, která odchází z pěstebního stanu. Pokud naleznete jiný způsob jak odvlhčit místnost pomocí el. odvlhčovačky či chemických přípravků, udělejte to! Myslete pouze na náklady s tím spojené.

Příliš nízká vlhkost – Použijte elektrické nebo ultrazvukové zvlhčovačky. Vlhký vzduch u nasávacího vstupu do pěstebního stanu + stolní ventilátor uvnitř vám pomohou. Dále můžete, pokud vám to teplota dovolí a nebude příliš vysoká snížit otáčky ventilátoru nebo frekvenci odsávání. Rostlinám také pomůžete když zvýšíte frekvenci sprayování rostlin (pouze v období růstu a na začátku květu. V pozdním kvetenství, kdy jsou květy již velké a objemné, můžete riskovat hnilobu z uvízlé přebytečné vody)

Pokud jste dodržely výše uvedená pravidla pak jste to dokázaly a rostliny či místnost nedostali plíseň či hnilobu, rostliny jsou zdravé a silné, máte klid od hluku a přebytečných pachů a dosáhli jste zlatého pravidla 1W=1Gram : 1m2 např. s HPS 400w = 400 gramů sušených květů, nebo např. s HPS 600w = 600 gramů sušených květů. A toto je právem označeno jako skvělá a bohatá sklizeň.

Dr. Growman

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa