Postoj.sk: Ve Španělsku rychle přibývají plantáže marihuany

Postoj.sk: Ve Španělsku rychle přibývají plantáže marihuany

Pěstitelé se přitom často vymlouvají, že jde o konopí pro průmyslové účely. Zásoby konopí ve Španělsku se za pět let zvýšily čtyřnásobně, přičemž v roce 2021 zabavily více než tři miliony rostlin. Kilo pupenů však může stát kolem 400 eur, což představuje lukrativní byznys.

V jižním Španělsku se rozšiřuje pěstování marihuany. Pěstitelé se přitom často vymlouvají, že jde o konopí pro průmyslové účely. Uvedly to noviny El País, podle nichž úřady v andaluské provincii Almería zabavily loni až 18násobně více marihuany než rok předtím.

V roce 2021 zabavili příslušníci civilní gardy něco přes 630 000 rostlin konopí v provincii Almería na jihu Španělska, zatímco v roce 2020 to bylo jen 34 tisíc. Ve všudypřítomných sklenících v této provincii se pěstuje marihuana pod pláštikem legálních konopí pro průmyslové a lékařské účely. Jedná se o miliardový byznys.

Podle údajů španělského ministerstva zemědělství a andaluské regionální vlády v roce 2018 nebyl v Almerii ani hektar deklarovaných konopí. Ale v roce 2021 se už pěstovalo na 230 hektarech.

Podobně iv jiných částech Španělska se plantáže konopí za pět let zvětšily osminásobně a nyní pokrývají 570 hektarů.

Pěstují se zejména v regionu Andalusie, přičemž centrem pěstování je provincie Almería. Také regiony Valencia, Murcia, Katalánsko a Castilla-La Mancha zaznamenaly nárůst marihuanových plantáží. Jen v Toledu, v Castilla-La Mancha v říjnu zadrželi více než 200 000 rostlin.

Zásoby konopí ve Španělsku se za pět let zvýšily čtyřnásobně, přičemž v roce 2021 zabavily více než tři miliony rostlin. Jedná se o rekord pro zemi, která je již nyní hlavním producentem konopí v Evropě.

Nejnovější zpráva kanceláře generálního prokurátora varovala před četnými pokusy vydávat nelegální plantáže za konopí pro průmyslové využití. V provincii Almería loni zatkli 169 lidí včetně člena bezpečnostních sil a zadrželi 11,6 tuny marihuany připravené k prodeji.

„Zločinecké organizace s pokojovými plantážemi nyní kupují farmy a skleníky, aby pěstovaly údajně průmyslové konopí,“ vysvětluje María Ángeles Pérezová, prokurátorka pro narkotika v Almerii. Jejich producenti přišli s vysvětleními hraničícími až s absurditou, přičemž se často odvolávali na boj s rakovinou. Jiní pěstitelé tvrdili, že jsou v procesu vyřizování potřebných povolení.

Cena konopí pro průmyslové účely je velmi nízká, takže v porovnání s rajčaty nebo jinými tradičními skleníkovými plodinami v Almerii je z nich jen malý zisk, a proto nejsou u zemědělců populární. Kilo pupenů však může stát kolem 400 eur, což představuje lukrativní byznys.

Konopné a marihuanové plantáže jsou na první pohled naprosto stejné. Jedná se v podstatě o tutéž rostlinu Cannabis sativa. Rozhodující je obsah kanabinoidů, především tetrahydrokanabinolu nebo THC. Marihuana má vyšší obsah THC. Takzvané technické konopí mohou podle evropských norem obsahovat maximálně 0,2 % THC. Tato látka se nachází v listech a v květu.

Pokud se konopí pěstují pro průmyslové využití, například výrobu vlákniny nebo oleje, je to legální. Ale prodej pupenů, a to bez ohledu na množství THC, je ve Španělsku nelegální. V každém případě pěstování konopí pro léčebné účely vyžaduje povolení od španělské agentury pro léčivé přípravky.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa