Starostka Amsterdamu plánuje prosadit zákaz coffeeshopů prodávajících trávu turistům

Starostka Amsterdamu plánuje prosadit zákaz coffeeshopů prodávajících trávu turistům

V dopisu městské radě Starostka Amsterodamu Femke Halsemová uvedla, že plánuje v Amsterodamu prosadit zákaz coffeeshopů prodávající trávu turistům ve městě. 

Každoročně navštíví coffeeshopy v Amsterdamu přes tři miliony zahraničních turistů. Z Amsterdamu se tak dle názoru starostky stává hlavní trh s konopím a potenciální místo k trestné činnosti.

„Mezi obchodem s měkkými a tvrdými drogami existuje znepokojivá vzájemná souvislost: peníze z lukrativního obchodu s konopím si snadno najdou cestu do tvrdých drog,“ napsala starostka.

Spolu se svým dopisem městské radě v pondělí starostka Halsemová zveřejnila vědecký výzkum kritéria pouze pro obyvatele Amsterdamu, podle kterého mohou coffeeshopy prodávat konopí pouze lidem registrovaným v Nizozemsku.

Odborníci varovali, že toto kritérium by mělo vážné finanční důsledky pro amsterdamské coffeeshopy, zejména v centru města, kde jsou vysoké nájmy. Dřívější průzkumy ukázali, že by 66 coffeeshopů stačilo k pokrytí místní poptávky. Amsterdam má v současné době 166 coffeeshopů. Odborníci proto očekávají, že některé coffeeshopy zkrachují, zatímco jiné budou nadále prodávat i turistům, aby udržely krok s provozními náklady. 

Starostka Amsterdamu Halsemová oznámila, že představí plán implementace a prosazování koncem tohoto roku.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa