Hightimes.com: Muzeum konopí ve Španělsku představilo novou výstavu s japonskou tématikou

Hightimes.com: Muzeum konopí ve Španělsku představilo novou výstavu s japonskou tématikou

Hash Marihuana & Hemp Museum of Barcelona ve Španělsku nedávno oznámilo otevření své nejnovější expozice s názvem „Cannabis Japonica“, která je definována jako „módní cesta po japonských kulturních vazbách s rostlinou konopí“.

Výstava bude k vidění po jejím otevření od 12. května do února 2023 a představuje oslavu 10. výročí. Ti, kteří žijí v sousední oblasti nebo plánují dovolenou do Španělska, si budou moci tuto fascinující kolekci prohlédnout.

Jedna z výstavních expozic vypráví, jak ninjové ve výcviku zasadili várku konopí a snažili se ji každý den přeskočit, aby zlepšili své skákací dovednosti. Ke konci vegetačního období budou ninjové schopni přeskočit své konopné rostliny, které mohou dorůst až tří metrů.

„Jiný příběh pro děti je svědectvím doby, kdy bylo konopí v Japonsku ceněné‘. Jak se blížilo jaro, každá venkovská domácnost zasadila čtyři až pět brázd konopných semen. Pěstované konopí bylo hlavním rodinným zdrojem vlákniny, používaného k tkaní látek,“ píše muzeum na svém webu. 

„Byl to také důležitý zdroj příjmů, protože městští obchodníci nakupovali jemnější konopná vlákna. Toto hedvábné konopí se používalo k výrobě nejcennějších oděvů, od letních kimon až po samurajské oděvy a oděvy šintoistických kněží. Každý aspekt práce zahrnující konopí, od sázení po tkaní, byl prací žen. To pokračovalo během éry Meidži, kdy se Japonsko rychle stalo industrializovanou říší.

Expozice obsahuje také jedinečnou poezii haiku související s konopím z doby před 120 lety:

„jemný déšť ve městě nese vůni západu slunce a sklizně konopí“ – mistr Haiku Masaoka Shiki, 1895.

Expozice vystavuje také staré vzorky japonského konopného oblečení a jiné důležité artefakty. Tato fascinující výstava je jediná svého druhu a umožňuje návštěvníkům vzácně nahlédnout do historie konopí jako jeho bohatého vlivu na život v Japonsku 18. století.

Dnes jsou japonské zákony týkající se konopí mnohem přísnější. Přestože se japonské ministerstvo zdravotnictví, práce a sociálních věcí nedávno sešlo, aby projednalo zrušení zákazu léčebného konopí, vláda je daleko od legalizace. Není to poprvé, co vládní úředníci začali vidět výhody léčebného konopí. V roce 2015 vyjádřila japonská „první dáma“ Akie Abe své přání, aby se konopný průmysl v zemi vrátil ke své bývalé slávě.

Japonská prohibice konopí zrcadlí zákaz ve Spojených státech, který byl pravděpodobně ovlivněn americkou okupací ve 40. letech 20. století. Kyodo News uvádí, že v roce 2021 porušilo zákon o konopí 5 482 lidí (4 537 za držení, 273 za nelegální prodej a 230 za nelegální pěstování).

Konzumace konopí mládeží v Japonsku je také velkým problémem a vedlo k tomu, že populární videoherní společnost Capcom nechala japonskou policii používat její postavy z The Great Ace Attorney Chronicles k ovlivnění konzumace konopí nezletilými.

Přesto však zastánci konopí zůstávají. V Nasu, prefektuře Tochigi, je jedno muzeum konopí, které vlastní Junichi Takayasu, místní odborník na konopí a jeho roli v historii Japonska.

„Většina Japonců vidí konopí jako pouze subkulturu Japonska, ale mýlí se,“ řekl Takayasu listu The Japan Times v exkluzivním rozhovoru z roku 2012 . „Konopí je srdcem japonské kultury po tisíce let.“

Před deseti lety Takayasu vyjádřil naději, že budoucnost konopí v Japonsku je jasná. „I přesto že mají Japonci na konopí negativní názor, chci, aby pochopili pravdu a chci chránit jeho historii,“ řekl. „Čím více se dozvíme o minulosti, tím více rad bychom mohli získat o tom, jak žít lépe v budoucnosti.“

Autor: NICOLE POTTEROVÁ

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa