Návrh zákona o léčebném konopí dostal ve Španělsku zelenou

Návrh zákona o léčebném konopí dostal ve Španělsku zelenou

Aby se pacienti vzdali černému trhu, španělský podvýbor pro léčebné konopí v Poslanecké sněmovně schválil návrh zákona, jehož cílem je regulovat používání konopí pro léčebné účely.

V současné době je prodej konopí ve Španělsku nezákonný. Osobní konzumace v soukromých rezidencích je však povolena. To znamená, že španělští občané, kteří konzumují konopí pro léčebné účely, často využívají k přístupu ke svým lékům černý trh.

Ačkoli léčivé produkty na bázi konopí nebyly v zemi legální, pacientům ve Španělsku byly k dispozici dva konopné léky – ropné produkty GW Pharma, Epidiolex a Sativex.

Cílem nového zákona je umožnit pacientům ve Španělsku přístup k léčebnému konopí prostřednictvím nemocnic a lékáren zdravotních středisek prostřednictvím lékařských specialistů pro řadu různých stavů. Některé z těchto stavů zahrnují bolest související s roztroušenou sklerózou, epilepsii a symptomy související s chemoterapií a rakovinou. 

Podle místních zpráv návrh podpořily politické strany včetně socialistických PSOE, United We Can a Ciudadanos, PNV a PDECAT. The Canary oznámil, že ERC a Bildu se zdržely hlasování a konzervativní PP a Vox hlasovaly proti návrhům.

Nezisková organizace The Spanish Observatory for Medical Cannabis (OECM) byla v zemi založena v roce 2015 s cílem „propagovat, koordinovat a provádět aktivity a projekty zaměřené na poznávání léčivých vlastností a použití konopí a jeho derivátů“.

OECM uvedla: „Ze strany OECM nás těší dohoda dosažená na základě zprávy o závěrech podvýboru pro léčebné konopí, která byla dnes většinou schválena díky UP, PSOE, Cs, PNV a PDeCAT. Vzhledem k tomu, že se ERC a Bildu zdržely hlasování, a PP a Vox hlasovaly proti.

„Tuto cestu jsme zahájili v roce 2015 a po sedmi letech jsme ji dosáhli. Bylo mi ctí bojovat za práva minimálně více než půl milionu pacientů, kteří užívají léčebné konopí. Od OECM chceme poděkovat všem lidem, kteří pracovali na tom, aby to bylo vpřed, je to obrovský první krok pro nás všechny.“ [ Přeloženo z Google ]

Návrh zákona dostal v parlamentu zelenou, musí se však o něm ještě příští týden hlasovat. Pokud návrh zákona vyhraje hlasování, pak Španělská agentura pro léčiva a léčivé přípravky (AEMPS) začne během příštích šesti měsíců provádět práce na finalizaci předpisů. 

Návrh zákona původně vylučoval konopný květ, nicméně The Canary uvádí, že strany na žádost pacientů začlenily pozměňovací návrh, aby používali květinu k vývoji „léčebných experimentálních projektů“, protože „tento způsob použití konopí inhalací poskytuje uživatelům rychlejší účinky než jednoduše jíst nebo pít infuze“.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa