Nejistá právní jistota okolo konopí pro domorodé indiánské Američany

Nejistá právní jistota okolo konopí pro domorodé indiánské Američany

Neexistuje jediná odpověď nebo řešení, jak zlepšit současný stav okolo konopí v domorodých suverénních zemích, protože problém je komplikovaný a názory a výzvy se liší kmen od kmene po celé zemi.

Mnoho zákonodárců nadále tvrdí, že politika týkající se marihuany by měla být ponechána na jednotlivých státech. Často se pak buď postaví proti federální legalizaci marihuany, nebo se odkloní zpět ke svému názoru, že jde o státní záležitost. S přibývajícími státy legalizujícími marihuanu se může zdát, že Spojené státy by mohly pomalu, ale jistě plně legalizovat marihuanu s federální legislativou nebo bez ní. Tato logika však přehlíží hlavní skupinu lidí: domorodé indiánské Američany. 

Konopí a jeho ošemetná legalita mezi původními obyvateli a jejich suverénními národy je i nadále tématem tak nevyřešeným, že Výbor Senátu USA pro záležitosti indiánů zahájil slyšení nazvané „Konopí v indické zemi“, které se  nedávno uskutečnilo .

I když tento výbor může podnítit nezbytný dialog a upozornit na hlavní problémy tohoto tématu, neexistuje jediný univerzální názor nebo řešení. Je to proto, že pokud jde o legalizaci marihuany, má téměř každý kmenový národ své vlastní jedinečné názory a výzvy. 

Suverénní národ by podle definice měl mít nejvyšší pravomoc nad tím, jak funguje, ale historie ukázala, že tomu tak u indiánských národů vždy není , a to včetně zákonů o konopí. I když federální vláda nemůže porušovat mnoho pravidel a vládnutí „Podle práva USA má Kongres pravomoc vydávat zákony o kmenových otázkách. V kontextu snah o legalizaci marihuany v indiánské zemi tak mohou federální zákony ovlivnit implementaci legalizace,“ uvádí CDC.

Federálně uznávané indiánské kmeny, kterých je hodně přes 500, jsou často při legalizaci marihuany chyceny v limbu. „Státní a teritoriální trhy s lékařskou marihuanou jsou před postihem chráněny Kongresem už roky. Nicméně indiánské kmeny nebyly nikdy zahrnuty do této ochrany,“ napsal Politico . Článek jde ještě dále, když říká, že některé kmeny se vzdaly části své vlastní suverenity státům, jen aby zajistily, že jejich trhy s konopím budou chráněny před federální vládou. Tyto druhy dohod mezi státy a kmenovými národy jsou pouze jedním ze způsobů, jak se stírají hranice.

Pozemky v rámci národa Cherokee se například staly první oblastí v Severní Karolíně, kde léčebné konopí bylo legalizováno, což způsobilo, že byla politika ohledně marihuany v této západní oblasti státu např. poněkud zamlžená. V New Yorku, kde byla marihuana nedávno legalizována, podivný zvrat osudu v podobě právního nařízení v současné době umožňuje kmenové radě Mohawk v severní části státu New York legálně prodávat marihuanu v lékárnách měsíce předtím, než byla legální mimo rezervaci.

William Roger Jock, partner Good Leaf Dispensary na Mohawk Lands, vysvětlil tuto změnu osudu ABC News : „Bylo na nás šlapáno tak dlouho a pak se něco takového stane, je to téměř osvobozující.“ I když je tato změna štěstěny krátkodobá, je to vítaná příležitost pro ty, kterým se často zdá, že se dostanou za kratší konec právní mezery.

Konopí u indiánských národů je komplikovaná záležitost. Neexistuje jediná odpověď nebo řešení, jak zlepšit současný stav konopí v domorodých suverénních zemích, protože problém je komplikovaný a názory a výzvy se liší kmen od kmene po celé zemi.

Pro zlepšení těchto protichůdných a matoucích zákonů však lze udělat jednu jednoduchou věc. A to je pro zákonodárce, aby pamatovali a pečlivě zvážili domorodé Američany při vytváření budoucích zákonů o marihuaně a jak tyto zákony ovlivní jejich země a země sousedící s jejich národy.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa