Zimbabwe bude tlačit na výzkum vývoje nových domácích odrůd konopí

Zimbabwe bude tlačit na výzkum vývoje nových domácích odrůd konopí

Zimbabwská vláda uvedla, že zintenzívní výzkum a nakonec bude produkovat domácí odrůdy konopí jako součást snah země o posílení příjmů z zmenšujícího se tabákového průmyslu.

Konopí je mezi několika speciálními plodinami, které vláda plánuje prosadit, podle Franka Magamy, generálního ředitele tamního úřadu pro výzkum tabáku (TRB), který řekl, že jeho agentura také zkoumá potenciál chia a stévie. TRB podpoří zimbabwské vládní tabákové podniky, aby přijaly tyto rostliny jako „ekonomicky udržitelné alternativní plodiny k tabáku“.

Tabák tvoří zhruba 20 % zimbabwského exportu, ale pokles v tomto odvětví přispěl ke stagnaci, která sužuje ekonomiku země téměř dvě desetiletí navzdory obrovskému bohatství afrického národa na přírodní zdroje.

Dlouhodobá vize

„Máme plány na produkci průmyslových konopných semen v dlouhodobém horizontu poté, co naše Divize šlechtění rostlin dokončí současné projekty vývoje odrůd vhodných pro zimbabwské prostředí,“ řekl Magama The Sunday Mail .

Divize šlechtění rostlin společnosti TRB se již pustila do projektů zaměřených na vývoj odrůd konopí vhodných pro klimatické a půdní podmínky Zimbabwe, přičemž výzkum probíhá ve výzkumné stanici Kutsaga v Harare a ve dvou dalších zařízeních v obcích Banket a Makoholi v provincii Masvingo na jihovýchodě země. část země. TRB také jedná se školícími institucemi ohledně spolupráce v oblasti průmyslové genetiky a šlechtění konopí, řekl Magama.

Rozvojové plány

V širším měřítku vláda tlačí na TRB, aby hrál klíčovou roli při dosahování svého programu hospodářského rozvoje Vize 2030 a prostřednictvím své Národní rozvojové strategie 1 (NDS 1), Strategie transformace zemědělství a potravinových systémů, Plánu transformace hodnotového řetězce tabáku a zimbabwský plán obnovy a růstu zahradnictví, podle Magamy.

Vláda „urychluje výzkum produkce alternativních plodin, zejména v důsledku rostoucí celosvětové protitabákové lobby a v souladu s rámcovou úmluvou Světové zdravotnické organizace o kontrole tabáku,“ řekl Magama.

Magama řekl, že Plán transformace hodnotového řetězce tabáku zajišťuje, že tabák zůstane pro zemi strategickým zdrojem příjmů v cizí měně „dokud bude jeho produkce mezinárodně přijatelná“.

Krok za krokem

Zimbabwe prokázalo v posledních dvou letech stálý pokrok v oblasti konopí. Pozměněná legislativa z počátku tohoto roku  odstranila průmyslové konopí ze seznamu nebezpečných drog v zemi a stanovila definiční hranici mezi marihuanou a konopím na 1,0 %. Tento limit THC staví Zimbabwe do předvoje národů po celém světě, které porušily dlouhodobou konvenci dodržovanou většinou zemí, která stanovuje limit THC pro konopí na 0,3 %.

Zimbabwe otevřelo domácí trh pro CBD jako tradiční rostlinnou medicínu v roce 2022 a rozšířilo předchozí zákony umožňující pouze export. Konopí má také potenciál stát se významnou potravinářskou plodinou v Zimbabwe. Zatímco vláda o potravinách na bázi konopného semene řekla málo, trh s takovými produkty roste a zainteresované strany konopí v zemi by mohly tento trh využít na domácím trhu a prostřednictvím vývozu.

Vláda poskytuje další podporu konopnému průmyslu prostřednictvím Zimbabwe Industrial Hemp Trust (ZIHT), iniciativy založené na pomoc farmářům při zahájení operací s konopím a na prozkoumání exportního potenciálu. Program Vize 2030 také označuje průmyslové konopí za plodinu zájmu a uvádí, že má potenciál zvýšit ziskovost zemědělství a rozvoj venkova.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa