iDnes.cz: Potřebujete nabrat síly? Zkuste v létě sportovní masáž!

iDnes.cz: Potřebujete nabrat síly? Zkuste v létě sportovní masáž!

Patříte k lidem, pro které je masáž jedním z nejlepších způsobů odpočinku? Pokud navíc sportujete, byť jen rekreačně, určitě byste měli čas od času podstoupit speciální sportovní masáž. V čem jsou její výhody a jak se liší od klasické?

Sportovní masáž vychází z klasické masáže, používají se při ní ale rychlejší hmaty a větší tlak. Je proto mnohem intenzivnější a působí se při ní na hlubší svalové partie. Odlišnosti bychom našli také v přípravcích, které se při ní používají k dosažení lepších účinků. Jde zejména o zahřívací nebo naopak zklidňující emulze.

Proč vsadit na sportovní masáž:

uvolňuje svalové napětí
odstraňuje únavu
změkčuje, uvolňuje a protahuje svalová vlákna
zlepšuje pohyblivost a ohebnost
pomáhá při regeneraci a k pocitu celkové pohody
přispívá ke zpomalení příznaků stárnutí kůže
zlepšuje krevní oběh
podporuje činnost lymfatického systému
redukuje srůsty po jizvách v tělních tkáních

Masážní oleje s přídavkem konopí či CBD mají široké uplatnění… Využijete je na namožené svaly, pro ošetření podrážděné pokožky, pro celkovou harmonizaci a zklidnění či naopak povzbuzení. Stačí si vybrat ten správný druh konopného masážního oleje.

Na masáž před nebo po tréninku?

Masáží určených pro sportovce existuje několik druhů a rozlišují se podle toho, k čemu slouží a kdy je nejlepší je zařadit.

Krátká a vysoce intenzivní masáž přibližně 15 minut před tréninkem pomůže svaly zahřát, rozproudit krevní oběh a připravit tělo na zátěž. Tyto přípravné masáže zároveň snižují riziko úrazu při sportovním výkonu.

„K uvolnění napětí ve svalech a urychlení regenerace je vhodné absolvovat delší proceduru odstraňující únavu, a to bezprostředně po tréninku. Pomáhá k protažení zkrácených svalových vláken a k vyplavení škodlivých látek, které se ve svalech hromadí. Pro dosažení nejlepších účinků je vhodné proceduru zařazovat pravidelně ve dnech tréninku nebo alespoň jednou týdně,“ radí Alena Jeřábková ze SPA & Wellness Aquapalace Praha. Další variantou jsou tzv. léčebné sportovní masáže, při kterých se masér soustředí na doléčení některých zdravotních problémů či zranění. Ty by měly probíhat vždy po konzultaci s lékařem.

Autor: JPŽ

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa