Rfi.fr: Francie zakazuje prodej HHC, prvního polosyntetického konopí nalezeného v Evropě

Rfi.fr: Francie zakazuje prodej HHC, prvního polosyntetického konopí nalezeného v Evropě

Produkty obsahující HHC, molekulu odvozenou z konopí, ale v současnosti volně prodejné, budou ve Francii od úterý zakázány.

Produkty HHC, prodávané ve formě sušených květin, olejů, pryskyřic nebo vapovacích tekutin, lze požívat, kouřit nebo inhalovat.

Ve Francii se staly populární jako legální verze konopí, dostupné online a v rostoucím počtu obchodů prodávajících produkty CBD.

Ale od úterý 13. června bude HHC klasifikován jako droga a prodej bude zakázán.

Rozhodnutí je založeno na výzkumu, který ukazuje, že HHC „představuje stejné riziko zneužívání a závislosti jako konopí“, uvedla v pondělí francouzská Národní agentura pro bezpečnost léčiv a zdravotnických produktů (ANSM).

„Rozhodli jsme se zařadit na seznam omamných látek hexahydrokanabinol (HHC) a dva jeho deriváty – HHC-acetát (HHCO) a hexahydroxykanabiforol (HHCP). V důsledku toho dojde zejména k jejich výrobě, prodeji a používání. být ve Francii zakázán od 13. června 2023,“ oznámila ANSM v prohlášení .

Dne 15. května oznámil ministr zdravotnictví François Braun svůj záměr „zakázat konzumaci a prodej HHC“.

„Moje ministerstvo je mobilizováno k ochraně zdraví Francouzů a boji proti závislosti,“ napsal na Twitteru .

Francie se v zákazu této látky připojuje k Rakousku, Belgii, Dánsku a Spojenému království, zatímco sedm dalších zemí EU letos přijalo opatření k její kontrole.

Rychlé šíření

HHC se objevil na drogovém trhu ve Spojených státech na konci roku 2021 a v Evropě byl poprvé spatřen v květnu 2022, kdy jej zabavili celníci, uvedla ANSM.

O osm měsíců později byl identifikován ve více než 70 procentech členských zemí EU.

Od doby, kdy byl HHC poprvé identifikován v Evropě, byly na kontinentu detekovány další dva syntetické produkty z konopí: HHC-acetát (HHCO) a hexahydrokanabiforol (HHCP).

Zákaz přichází jen několik týdnů poté, co Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) zveřejnilo zprávu o této látce a varovalo, že byla identifikována ve 20 členských státech EU a Norsku, ale ve většině z nich nebyla kontrolována.

ANSM se při svém rozhodnutí opírala o práci prováděnou středisky pro hodnocení drogových závislostí a drogovou závislostí a informačními centry. 

Výzkum ukázal, že „chemická struktura těchto produktů je blízká struktuře delta-9 tetrahydrokanabinolu (delta-9 THC), klasifikovaného jako narkotikum“, uvádí ANSM.

Vědci o molekule věděli již dlouho, ale v posledních měsících zdravotnické úřady v různých zemích – Evropě a Spojených státech – zaznamenaly, že se stále více prodává online nebo v obchodech.

Existuje nedostatek recenzovaných výzkumů o vlivu HHC na tělo, ačkoli EMCDDA uvedlo , že na základě malého počtu laboratorních studií se zdá, že má „v podstatě podobné účinky jako THC, hlavní psychoaktivní látka v  konopí .

Zdroj: www.rfi.fr

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa