Kanadská studie ukazuje, že konopí může být v obalech náhradou za polyethylen

Kanadská studie ukazuje, že konopí může být v obalech náhradou za polyethylen

Nová studie kanadských vědců naznačuje, že balení by mohlo být první velkou aplikací konopných bioplastů.

Výzkum týmu z Western University (WU), Londýn, Ontario, nahradil vysokohustotní polyethylenové pelety používané v konvenčních plastech práškem vyrobeným rozemletím konopných stonků. Materiál byl přiváděn přímo do výrobního procesu, který se v současnosti používá k výrobě obalů, bez přidaných speciálních technologií nebo procesů.  

„Tato práce demonstruje novou řadu biokompozitů. . . které mohou být plně získávány z obnovitelných zdrojů a mají silný potenciál pro biodegradaci v životním prostředí,“ uvádí studie publikovaná v The Journal of Polymer Science. 

‚Funguje skvěle‘

Testy ukázaly, že i když pevnost a kujnost materiálu na bázi konopí nesplňuje standardy pro konvenční plasty, je přesto pevnější a tvárnější než jiné materiály rostlinného původu a má dostatečnou kvalitu pro mnoho aplikací. 

„Pokud jde o obaly, plasty nahrazují věci jako kov a sklo. Jsou těžké a drahé,“ řekla kanadskému vysílání CBC Elizabeth Gilliesová, profesorka chemie na WU, která je autorkou článku . „V závislosti na tvaru může mít konopí vláknitou strukturu, která skvěle funguje jako výztuž materiálů.“ 

Plastová krize

Vzhledem k tomu, že se programy recyklace ukázaly jako nedostatečné k vyřešení problému plastového odpadu spojeného s globální krizí znečištění mikroplasty, nabízejí konopné biokompozity alternativu šetrnou k planetě, uvádí list.

„Recyklace skla není příliš ziskový obchod, a přestože je mnoho plastů potenciálně recyklovatelných, v praxi tomu tak často není,“ řekl Gillies, který pracuje na univerzitním oddělení chemického a biochemického inženýrství a je také vedoucím výzkumu Kanady na WU. v polymerních biomateriálech.

Střízlivý obchodní výhled

Výzkumný dokument přispívá k rostoucímu množství práce – a velkému humbuku – kolem konopných vláken jako vstupu pro bioplasty, avšak nabízí střízlivé hodnocení, pokud jde o obchodní potenciál: „Pokud jde o náklady, biomateriály jsou v současnosti dražší. vyrábět než plasty, ale společnosti pracují na optimalizaci a snižování cen, takže se očekává, že náklady v příštích letech klesnou, jak se tyto technologie zdokonalují.“

Konopné bioplasty, podobné ekologickým stavebním materiálům na bázi konopí, budou jistě čelit silnému protivětru zavedených výrobců plastů, jejichž produkty jsou založeny na ropě. To znamená, že investice do odvětví bioplastů, které je v podstatě stále ve fázi experimentu, se budou rozvíjet pomalu.

Zdroj: Hemptoday.net

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa