Německý návrh zákona pro první fázi reformy konopí – klíčové poznatky

Německý návrh zákona pro první fázi reformy konopí – klíčové poznatky

Německé ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo svůj návrh zákona pro první fázi legalizace konopí s nadějí, že bude schválen do konce roku 2023. Zde jsou naše hlavní poznatky.

Po měsících spekulací a několika úskalích zveřejnili němečtí představitelé návrh zákona , který stanoví první pilíř jejich plánů na reformu politiky týkající se konopí pro dospělé.

Pokud bude zákon schválen, bude konopí odstraněno ze zákona o omamných látkách a bude regulováno podle nově navrženého zákona o konopí (CanG)

Pilíř 1 konopného zákona má za cíl legalizovat „soukromé pěstování konopí dospělými pro vlastní spotřebu“ a také „komunální nekomerční pěstování“ konopí prostřednictvím sdružení.

V tom, co někteří označili za „optimistický“ časový plán, ministři doufají, že během letní přestávky získají od kabinetu souhlas s tím, že zákon bude předložen do konce roku. 

Německá vláda poprvé oznámila svůj záměr ukončit prohibici konopí v říjnu 2022 s návrhy na zavedení plně regulovaného trhu.

Po setkání s Evropskou komisí (EK) na konci loňského roku však byli ministři nuceni omezit plány s odkazem na problémy s EU a mezinárodním právním rámcem a místo toho se rozhodli pro dvoufázový přístup. 

Návrh zákona pilíř 2, který by měl následovat později v tomto roce a bude předložen EK k posouzení, zavede regionální pilotní projekty s komerčními dodavatelskými řetězci. 

odpovídajících otázkách a odpovědích, zveřejněných spolu s návrhem zákona o pilíři 1 ve čtvrtek 6. července, vláda říká, že její současná protidrogová politika týkající se konopí „dosahuje svých limitů“.

Cílem nového zákona je zlepšit „ochranu zdraví, posílit vzdělávání a prevenci související s konopím, omezit organizovaný drogový zločin a posílit ochranu dětí a mládeže“.

Opatření pro samopěstování a konopné spolky 

Byla stanovena řada opatření omezujících samopěstování a činnost konopných sdružení s cílem zajistit „ochranu zdraví spotřebitelů“. 

Tyto zahrnují:

  • omezení domácího pěstování na tři rostliny na dospělého,
  • Omezení legálního držení konopí na 25 g na dospělou osobu.
  • Zákaz užívání konopí osobám mladším 18 let.
  • Omezení množství konopí, které lze předat členům sdružení, na 25 g denně nebo 50 g za měsíc a 7 semen nebo 5 řízků za měsíc. 
  • Dospívající do 21 let mohou přijímat maximálně 30 g měsíčně s omezeným obsahem THC na 10 procent.
  • Při předávání konopí, semen a řízků musí pěstitelské svazy poskytovat „informace o konopí založené na důkazech“, včetně dávkování, rizik a informací o poradenských a léčebných střediscích.
  • Konopí vyrobené soukromým pěstováním nesmí být předáno třetím osobám.
  • Omezení užívání konopí na veřejnosti, včetně zákazu konzumace v „bezprostřední blízkosti“ osob mladších 18 let, do 200 m od škol, zařízení pro děti a mládež, hřišť a na veřejně přístupných sportovištích nebo na pěších zónách mezi 7:00–20:00.
  • Zákaz konzumace v pěstitelských sdruženích nebo ve vzdálenosti do 200m od vchodu.
  • Zákaz reklamy a sponzorství pro konopí a sdružení pěstitelů.
  • Státní vlády mají pravomoc omezit počet pěstitelských sdružení na jedno na 6 000 obyvatel na okres nebo městskou část.
  • Federální nekuřácký zákon se také rozšíří na konopné produkty, které jsou kouřené nebo odpařované. 

Rozsáhlejší seznam navrhovaných požadavků na domácí pěstování a a asociace naleznete zde 

Zdraví a ochrana spotřebitele 

V rámci plánů bude vytvořena národní vzdělávací platforma, která bude poskytovat „jednotné informace“ o zákonech a poradenství o bezpečnosti, potenciálních účincích a rizicích užívání konopí, stejně jako o prevenci a léčbě. 

Očekává se zavedení dalších opatření k zajištění ochrany dětí a mládeže, například všechna sdružení musí předložit koncepci ochrany zdraví a mládeže a jmenovat preventistu, přičemž se očekává, že dodržování bude „nepřetržitě monitorováno“ úřady.

Vláda také rozšíří programy včasné intervence a prevence pro mladé lidi, u kterých bylo zjištěno, že mají v držení konopí.

Léčebné konopí 

Zákony týkající se předepisování léčebného konopí v Německu zůstanou „v podstatě nezměněny“. 

Vyjmutí konopí ze zákona o omamných látkách však povede k tomu, že v budoucnu již nebude nutné, aby si pacienti pro své léky opatřovali speciální omamný předpis (lze to provést běžným předpisem) – změna, která by mohla potenciálně zvýšit přístup k pacientům a mají pozitivní dopady na průmysl léčebného konopí. 

Zákony kolem konopí a řízení 

Vzhledem k tomu, že zákony o konopí jsou na obzoru, jsou současná omezení řízení a limity THC hlavním problémem mnoha spotřebitelů v Německu. 

Návrh zákona potvrzuje, že Spolkové ministerstvo pro digitální TECHNOLOGIE a dopravu bude „vědecky zkoumat a stanovovat limitní hodnoty THC“ pro motorová vozidla jezdící po veřejných komunikacích s ohledem na možnou změnu zákona o silničním provozu. Do zveřejnění dalších předpisů budou platit aktuální specifikace. 

Návrh zákona je k dispozici zde 

Autor: cannabishealthnews.co.uk, Sarah Sinclairová

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa