Forbes.com: Německo zveřejnilo návrh zákona o legalizaci konopí

Forbes.com: Německo zveřejnilo návrh zákona o legalizaci konopí

Německá vláda podniká kroky k legalizaci konopí tím, že zveřejnila návrh zákona o prvním pilíři dvoupilířového modelu určeného k odstranění prohibičních politik.

Německé ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo 5. července dlouho očekávaný návrh zákona , který upravuje používání konopí pro osobní potřebu, domácí pěstování a zakládání sdružení pěstitelů konopí, které jsou koncipovány podobně jako model konopných společenských klubů.

Cílem navrhované právní úpravy je řešit první pilíř komplexního dvoupilířového modelu, který ukončí prohibici konopí v evropské zemi.

Podle návrhu zákona budou moci dospělí ve věku 18 let a starší vlastnit až 25 gramů konopí pro osobní potřebu a pěstovat maximálně tři rostliny. Konzumace konopí v „bezprostředním okolí“ osob do 18 let, v okruhu 200 metrů od škol, zařízení pro děti a mládež, hřišť, veřejně přístupných sportovišť a pěších zón mezi 7. a 20. hodinou, však zůstane zachována. zakázáno. Je důležité si uvědomit, že pokuty a trestní oznámení budou i nadále ukládány za konkrétní protiprávní činnosti.

Návrh zákona také položil základy pro zakládání sdružení pěstitelů konopí ( Anbauvereinigungen ).

Navrhovaná právní úprava umožňuje sdružení přijmout až 500 členů. Každý člen sdružení má nárok na příjem 25 gramů denně nebo 50 gramů měsíčně pro osobní potřebu. Kromě toho mají asociace pravomoc dodat každému členovi maximálně sedm semen za měsíc, která lze dovézt, nebo pět řízků za měsíc.

Konzumace konopí bude zakázána uvnitř sdružení a do vzdálenosti 200 metrů od jejich vstupu. Kromě toho je sdružením zakázáno zapojovat se do jakékoli formy reklamy nebo sponzorování jejich aktivit.

Německé zemské vlády mají pravomoc regulovat počet povolených sdružení v okrese nebo městské oblasti vydáním nařízení s maximálním limitem jednoho sdružení na 6 000 obyvatel.

Co však pro Německo skutečně mění hru, je odstranění konopí ze zákona o narkotikech ( Betäubungsmittelgesetz , BtMG) a dalších souvisejících zákonů. Tento krok poskytuje odvětví léčebného konopí větší flexibilitu, i když je třeba poznamenat, že navrhovaná legislativa podstatně nemění stávající odvětví léčebného konopí. Místo toho se primárně zaměřuje na zlepšení přístupu k léčebnému konopí tím, že pacientům umožňuje získat běžný předpis na konopí spíše než specializovaný předpis na narkotikum.

Návrh zákona týkajícího se druhého pilíře německého legalizačního modelu bude zveřejněn v druhé polovině roku 2023 po přezkoumání Evropskou komisí a bude se jednat o regionální pilotní projekty s komerčními dodavatelskými řetězci, pravděpodobně podle vzoru ve Švýcarsku a Nizozemsko .

Celkově se dvoupilířový model plánovaný německou vládou k legalizaci konopí pro osobní potřebu v zemi zaměřuje na ochranu veřejného zdraví, prevenci a vzdělávání o užívání konopí, omezení nezákonného trhu a posílení ochrany dětí a mládeže.

Zda tento model může efektivně dosáhnout těchto cílů, se teprve uvidí. Je třeba vzít v úvahu, že Německo mělo zpočátku ambiciózní plán legalizovat konopí v zemi vybudováním obchodního dodavatelského řetězce pro konopí pro dospělé s potenciálním daňovým výnosem ve výši miliard dolarů, což by z něj učinilo první evropské zemi legalizovat prodej konopí.

Poté však čelila právním překážkám mezinárodních a evropských zákonů, které neumožňují přístup ke konopí pro rekreační použití. Ačkoli mezinárodní smlouvy mohly mít menší dopad z hlediska právních důsledků, jak je vidět v případech Uruguaye a Kanady, porušení právních předpisů EU o narkotikách by mohlo vést k přísným sankcím. To je důvod, proč německá vláda revidovala svůj plán a představila návrh zákona, který je více v souladu s evropskými zákony tím, že vylučuje komerční prodej produktů z konopí.

Přijetím nekomerčního modelu legalizace konopí v zemi by se Německo mohlo stát třetím členem EU, který reguluje osobní užívání, po vzoru Malty a Lucemburska .

Ale význam legalizace v Německu spočívá ve skutečnosti, že více evropských zemí by mohlo následovat podobný model, což by přimělo další země k regulaci konopí. Stalo se tak již v České republice , která po Berlíně oznámila svůj záměr legalizovat konopí.

Kromě toho by zavedení regionálních pilotních projektů v Německu po přezkumu Evropské komise mohlo přimět další země EU, aby zvážily experimentování s kontrolovaným prodejem konopných produktů. To by jim umožnilo posoudit účinky plné legalizace. Bude však na EU, aby přezkoumala své zákony týkající se regulace prodeje rekreačního konopí v rámci členských zemí.

Zatím ale bude záležet na Německu, aby návrh zákona úspěšně implementovalo a uvedlo v platnost.

Návrh zákona ministerstva zdravotnictví by měl kabinet schválit do srpna. Poté by zákon musel schválit Bundestag , německý federální parlament. Rozhodnutí o legalizaci konopí by proto potenciálně mohlo padnout ještě letos.

Autor: Dario Sabaghi

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa