Mdr.de: Legalizace konopí, držení a nákup v Německu

Mdr.de: Legalizace konopí, držení a nákup v Německu

Plánované uvolnění konopí je v Německu kontroverzní. Nyní federální vláda zahájila částečnou legalizaci drogy. Podle ministra zdravotnictví Lauterbacha by měl být nákup a držení konopí v budoucnu povoleno – i když silně regulováno. Volný prodej pro dospělé je prozatím mimo stůl.

Legalizace konopí je na programu federální vlády již delší dobu. Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach nyní předložil revidovaný dokument o klíčových otázkách, kterým má být zahájena částečná legalizace drogy.

DRŽENÍ 25 GRAMŮ KONOPÍ ZŮSTANE NEPOTRESTÁNO

Nákup a držení maximálně 25 gramů konopí od 18 let by měl být v budoucnu obecně osvobozen od trestu. Rovněž by mělo být povoleno samopěstování až tří rostlin konopí.

Spolková vláda chce navíc umožnit pěstování a prodej drogy ve speciálních sdruženích. Původně plánované specializované obchody s konopím, ve kterých by bylo možné produkty Rausch volně prodávat, však nebudou existovat. Prodej v takových obchodech by měl být testován až ve druhém kroku v modelových regionech – s vědeckou podporou.

PRODÁVAT KONOPÍ I TEENAGERŮM?

V zásadě by konopí již nemělo být právně klasifikováno jako omamná látka. Pokud jsou mladí lidé do 18 let přistiženi s konopím, jsou také osvobozeni od trestu. Úřady péče o mládež by však měly zavázat mladé lidi k účasti na preventivních kurzech v těchto případech. Převážené konopí má být navíc zabaveno.

Aby se předešlo „poškození mozku v souvislosti s konopím“, zkoumá se, zda si mladí lidé ve věku 18 až 21 let mohou kupovat pouze produkty se sníženým obsahem THC (plánováno je maximálně 10 procent). Toto omezení se nevztahuje na starší spotřebitele.

KDY BY MĚLO BÝT KONOPÍ LEGÁLNÍ?

V plánu je dekriminalizace konopí. Až nové nařízení vstoupí v platnost, mělo by pod něj spadat i probíhající vyšetřování a trestní řízení. Kdy tomu tak bude, zatím není jasné, protože představené nové klíčové body jsou pouze mezikrokem v projektu legalizace.

Již v dubnu má být předložen první konkrétní návrh zákona, který upraví vlastnictví, samopěstování a sdružování – takzvané „konopné kluby“ nebo „společenské kluby“. To však ještě vyžaduje souhlas Bundestagu. Již dříve ministr Lauterbach předpokládal, že zákon vstoupí v platnost v roce 2024.

NEJDŮLEŽITĚJŠÍ KLÍČOVÉ BODY NA PRVNÍ POHLED:

  • Držení až 25 gramů konopí zůstává nepotrestáno a takové množství lze nosit i na veřejnosti.
  • Při samopěstování jsou povoleny maximálně tři „samičí kvetoucí rostliny“ – chráněné před přístupem dětí a mládeže.
  • „Neziskové“ spolky s maximálně 500 členy mohou společně pěstovat konopí pro rekreační účely a prodávat je pouze členům pro vlastní spotřebu. Minimální věk je 18 let. Kluby musí jmenovat pracovníky pro ochranu mládeže, prevenci závislostí a prevenci a nesmí si dělat reklamu. Členství ve více klubech je zakázáno. Konzumace v klubovnách není povolena.
  • Na jednoho člena klubu lze vydat maximálně 25 gramů konopí denně a maximálně 50 gramů měsíčně. Mladší do 21 let dostanou maximálně 30 gramů měsíčně a měla by pro ně být stanovena i horní hranice obsahu účinné látky. Náklady by měly být hrazeny z členských příspěvků, v případě potřeby dodatečná částka za dodaný gram.
  • Konzumace na veřejnosti v blízkosti škol nebo center denní péče je zakázána. Do 20 hodin se na pěších zónách nesmí kouřit tráva.
  • Předchozí odsouzení za držení nebo vlastní pěstování až 25 gramů nebo maximálně tří rostlin mohou být na žádost vymazány z federálního centrálního registru.

(Tento článek byl poprvé publikován 19.10.2022.) zdroj: mdr.de/ 17. července 2023

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa