Filipíny: Skupina usiluje o vytvoření národní agentury pro lékařskou marihuanu

Filipíny: Skupina usiluje o vytvoření národní agentury pro lékařskou marihuanu

MANILA, Filipíny – Zakladatel a prezident Filipínské společnosti pro kanabinoidní medicínu Dr. Gem Marq Mutia ve čtvrtek řekl, že národní vláda by měla povolit vytvoření národní agentury pro konopí. 

Mutia během společného slyšení k senátnímu návrhu zákona č. 230, známému jako zákon o lékařském konopí ze soucitu z Filipín, uvedla, že národní agentura pro konopí by se měla jmenovat Filipínská agentura pro lékařské konopí, která bude spadat pod ministerstvo zdravotnictví. 

Mutia uvedla, že agentura by se měla skládat z následujících: poradní výbor pro léčebné konopí (MCAC), výbor pro klinické indikace (CIC), výbor pro kontrolu kvality (QCC), výbor pro výzkum a vývoj (RDC) a výbor pro bezpečnost.

„Navrhujeme začlenit ministerstvo vědy a techniky [a] zemědělství jako stálé nebo řádné členy MCAC. [To by nemělo být omezeno na] Výbor pro nebezpečné léky, Úřad pro potraviny a léčiva [a] Ministerstvo zdravotnictví. Naše společnost je také ochotna nominovat jednoho ze tří zdravotnických pracovníků, aby se stali členy řádných členů MCAC,“ řekla Mutia. 

Vysvětlil, že CIC bude mít za úkol vytvořit pokyny pro klinickou praxi, včetně zúžení nebo rozšíření seznamu oslabujících zdravotních stavů v části 3D návrhu zákona. 

„CIC také provede školení lékařů, aby byli schopni identifikovat kvalifikované pacienty, vést je při léčbě, rozpoznávat známky problematického užívání nebo zneužívání,“ řekl. 

Bezpečnostní výbor bude odpovědný za zabezpečení celého dodavatelského řetězce i za schvalování zaměstnávání pracovníků.

QCC bude na druhé straně zodpovědná za kultivaci, výrobu a výdej lékařských konopných produktů, zatímco RDC bude mít za úkol vytvářet léčebné konopné produkty a jejich následné klinické zkoušky.

„Vzhledem k liberalizaci nelékařského použití v západních zemích je pro nadnárodní farmaceutické společnosti menší motivace investovat [do] klinických studií. Je to významná příležitost, aby vývoj léků v naší zemi byl sponzorován státem, na rozdíl od toho, co se děje nyní, kdy 99 procent našich léků pochází ze soukromých farmaceutických investic,“ vysvětlil Mutia a dodal, že místní rozvoj „místní půdy vzrostl“ místo upřednostňování navrhovaného dovozu jeho semen by mělo být zavedeno také konopí.

„Je to téměř 10 let, co byl v Kongresu předložen první návrh zákona o léčebném konopí. Za tu dobu miliony pacientů v zahraničí trpěly méně. Doufáme a modlíme se za okamžité schválení této důležité legislativy,“ řekla Mutia.

Senátor Robinhood Padilla, který společnému slyšení předsedal, pochválil Mutiiny návrhy, konkrétně místní produkci léčebného konopí. Zákonodárce však poznamenal, že před provedením musí být proveden výzkum.

Mutia řekla, že výzkum již není nutný k vytvoření národní agentury pro konopí.

„Sa tingin ko ay hindi naman natin kailangan mag research bago muna gumawa ng národní agentura pro léčebné konopí. Podívejte se na [to] na merong RDC, ‚yun ang gagamiting research natin para sa pag formulate ng a gamot,“ uzavřel.

(Nemyslím si, že musíme zkoumat, než vytvoříme národní agenturu pro léčebné konopí. Jakmile se vytvoří agentura, která již má RDC, je to výzkum, který použijeme k formulaci léků.)

Ve stejném slyšení Padilla řekl, že Izrael by měl být vzorem pro Filipíny, pokud jde o povolení používání konopí pro lékařské účely.

„Izrael je známý jako země s nejjasnějšími zákony a předpisy o léčebném konopí. Mají nejkomplexnější výzkum na toto téma. Co se týče vymáhání zákonů, Izrael nic nepřekoná. To, co jsme se naučili z naší studijní cesty po Izraeli, zahrneme do našeho navrhovaného opatření týkajícího se léčebného konopí na Filipínách,“ řekl zákonodárce.

Zdroj: inquirer.net

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa