Malawi – Velké naděje Cannabis farmářů se nenaplňují

Malawi – Velké naděje Cannabis farmářů se nenaplňují

Malawijská farmářka Ethel Chilembwe zaplatila stovky dolarů, vyklidila šest hektarů půdy a připravila se na školení, ale po dvou letech čekání nevypěstovala ani jednu rostlinu konopí.

Malawi legalizovalo pěstování konopí pro průmyslové a léčebné použití v únoru 2020 v naději, že využije rostoucí globální poptávku a přestane spoléhat na tabák jako exportní plodinu.

Paní Chilembwe, která posledních sedm let pěstuje tabák v Kasungu na západě země, také ucítila příležitost nahradit své klesající výnosy.

Ethel Chilembwe se chtěla odklonit od spoléhání se na pěstování tabáku

Nebyla jediná – zklamané byly i stovky dalších farmářů.

United States Cannabis Association-Malawi (USCA), soukromá malawská společnost, byla jednou z těch, kdo stojí v centru tohoto neúspěchu, přesto stále doufá, že se věci vyřeší.

V rámci své vize, jak by země mohla těžit z konopí, chtěla vláda zapojit co nejvíce drobných farmářů, kteří by odebírali semena od místních soukromých společností a pak jim úrodu prodávali zpět.

Ale věci nefungovaly podle plánu.

Půda, kterou paní Chilembweová připravila pro pěstování konopí, zůstala nevyužita

V rámci požadavku získat od vlády pěstitelskou licenci se paní Chilembwe spojila s dalšími pěstiteli tabáku v okolí a zaregistrovala družstevní skupinu.

Poté, co již zaplatila 1 500 dolarů (1 200 liber) za získání licence, paní Chilembwe říká, že skupina zaplatila další tisíce dolarů USCA za registraci, semena a školení v roce 2021.

Ale nedostala ani semínka, ani výcvik.

„Myslím, že problém spočívá v [USCA], která nemůže splnit to, co slíbila, a pak v samotné vládě, která se nezdá být ochotná nám pomoci.

„To je důvod, proč jsme uvízli,“ říká farmář BBC.

Země, kde doufala, že zřídí skleníky, zůstala holá, což podle ní vedlo k obrovské ztrátě její rodiny.

Maquenda Chunga má podobný příběh.

„Máme smlouvu s [USCA], která nám dala cenu 80 – 150 $ za kilogram,“ říká.

Pan Chunga je bývalý politik, který sloužil jako poslanec pět let až do roku 2019 a podporoval legalizaci konopí v parlamentu.

Družstvu 15 farmářů, které vede, se podařilo získat asi 250 000 dolarů na zřízení skleníků.

Říká však, že USCA dodala pouze zlomek drahých semen, za která byla zaplacena.

Maquenda Chunga vypěstoval některé rostliny konopí, ale není schopen úrodu prodat zpět do USCA

Počáteční sklizeň, kterou se jim podařilo vyprodukovat, nyní leží v krabicích v malém skladišti, kde není kam jít, přestože se USCA také zavázala koupit sklizené konopí.

„Doufali jsme, že když si půjčíme peníze od banky, věděli jsme, že je vrátíme,“ dodává nespokojený bývalý poslanec.

Obviňuje vládu, že nezajistila, že USCA dodrží své sliby.

USCA je jedním ze čtyř soukromých subjektů s licencí od vlády k produkci konopí v Malawi.

Aby společnost získala tuto licenci, musela „mít sklad a schopnost zpracovávat buď léčivé nebo průmyslové konopí“, uvádí Cannabis Regulatory Authority (CRA) v prohlášení vydaném BBC.

Ale USCA nemá sklad ani zpracovatelské zařízení.

Společnost má ve svém registru téměř 7 000 farmářů.

Její generální ředitel Paul Maulidi viní spor mezi místními vlastníky společnosti a zahraničními investory, kteří údajně odstoupili od investiční dohody.

Vedoucí CRA říká, že peníze, které byly získány od farmářů, byly vynaloženy na provoz kancelářských operací USCA, a proto jim nezbyly žádné prostředky na realizaci jejich plánů.

Ale pan Maulidi stále věří, že věci mohou fungovat. Do společnosti vstoupil teprve minulý rok a trvá na tom, že je tam, aby dal věci do pořádku.

„Musí tam být nějací lidé, kteří mohou přijít a říct, pojďme s tím něco udělat, abychom situaci napravili. Stále cítím, že farmářům je třeba pomoci,“ říká Maulidi.

„Jsme v kontaktu s družstvy, která sem přicházejí, a říkáme jim o našich plánech ao tom, jak je můžeme realizovat.“

CRA říká, že požádala společnost, aby splnila své smlouvy nebo vrátila zemědělcům peníze.

Kromě toho poskytla USCA tříměsíční lhůtu odkladu poté, co její licence vypršela, a říká, že ji obnoví pouze v případě, že budou vyřešeny obavy farmářů.

Úřad požádal USCA, „aby splnila svou dohodu s farmářskými družstvy, jinak by měla vrátit peníze“, řekl regulátor BBC v e-mailové odpovědi.

Problém ale není jen s USCA.

Ze čtyř společností působících v konopném průmyslu v Malawi má pouze jedna stále platnou licenci. Další dva podle regulátora teprve zahájí komerční provoz.

Vláda trvá na tom, že zemědělci dostanou pomoc.

Zemědělci by „měli přijít a předložit nám svůj případ prostřednictvím CRA a my ukážeme směr, jak jim lze pomoci“, říká Dixie Kampani, náměstek ministra na ministerstvu zemědělství, ale podrobněji to neupřesnil. plán.

Jeden úspěch však byl.

Invegrow, společnost vlastněná směsí místních a zahraničních investorů, zaměstnává stovky lidí a pěstuje konopí od školky až po fázi květu a sklizně.

Invegrow se podařilo začít pěstovat konopí ve školce

Kromě toho, že v hlavním městě Lilongwe je továrna na zpracování, vyrábí se konopný olej pro místní prodej a export a také další vedlejší produkty, jako je krmivo pro zvířata.

Ale oni jsou ještě přihlásit mnoho farmářů.

„Produkci semen jsme testovali se 100 farmáři pouze za poslední rok,“ říká ředitel společnosti Nebert Nyirenda.

Pěstování plodiny na prodej je samostatný proces.

Pokud jde o rozsah jejich operací, může být pěstování konopí v Malawi pro většinu farmářů, na které bylo původně zaměřeno, mimo dosah.

„Od roku 2013 jsme investovali 4 miliony dolarů, část z nich šla do výzkumu a lobbingu, ale většina šla do nastavení infrastruktury, kterou můžete vidět zde,“ dodává pan Nyirenda.

Malawi stále tvrdí, že z konopí může udělat úspěch.

Ale prozatím farmáři jako paní Chilembwe a pan Chunga, kteří doufali, že z toho budou mít prospěch, říkají, že je tato zkušenost finančně zasáhla.

Zdroj: www.bbc.com/

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa