420intel.com: ‚Psanci‘ – Marocký Rif poskytuje útočiště farmářům konopí

420intel.com: ‚Psanci‘ – Marocký Rif poskytuje útočiště farmářům konopí

I když Maroko liberalizuje některé zákony týkající se konopí, Rif je nadále centrem nezákonné produkce.

Na schodech Španělské mešity turisté a místní pokuřují kif, směs konopí a tabáku, a obdivují výhled na slavné marocké „Modré město“ v severní oblasti Rif.

Po staletí byly pohoří Rif, které se táhne od města Tanger až k východní hranici s Alžírskem, centrem pěstování konopí. Maroko je podle OSN dodnes největším producentem konopné pryskyřice na světě.

Před mešitou Mourad*, otec šesti dětí ve věku 40 let, sleduje skupinky turistů, zda by nebyli odběrateli drogy, kterou na venkově vyrábí už téměř 20 let.

„Po nezávislosti Maroka přišli hippies do hor a naučili nás, jak sklízet rostliny konopí do konopné pryskyřice [hašiš],“ říká Mourad. „Osobně jsem se učil od své rodiny a od svých přátel.“

Když někdo souhlasí s nákupem jeho produktu, Mourad sejde z kopce a schová se za křoví, aby se vyhnul pohledům kolemjdoucích a uzavřel obchod. Konopí je v regionu rozšířeno, ale jeho prodej pro rekreační použití zůstává nezákonný a ti, kteří budou shledáni vinnými – kupující i prodávající – mohou být uvězněni.

Ale probíhá pomalá liberalizace. V červenci 2021 se království ve snaze zlepšit ekonomiku jednoho z nejchudších regionů v Maroku rozhodlo oficiálně schválit návrh zákona legalizující produkci konopí pro průmyslové, lékařské a kosmetické účely ve třech provinciích Rif a zároveň vytvořit Národní regulační agentura pro aktivity v oblasti konopí (ANRAC) k monitorování produkce legálního konopí.

„Oficiální zástupci přijeli do vesnice v březnu, aby s námi projednali nový zákon a vzali jména lidí, kteří by mohli mít zájem,“ říká Mourad. „Co se mě týče, já vlastně nevím, co budu dělat. Pokud budu nucen přejít na legální produkci, udělám to, ale pokud většina mých sousedů bude nadále nelegálně vyrábět konopí, budu je mít rád.“

„Samozřejmě mě nebaví žít ve strachu a raději bych měl legální činnost. Zároveň si upřímně nemyslím, že většina zemědělců bude zákon dodržovat, protože nemáme pocit, že by nám to prospělo. Ale jsem si vědom, že to může být můj poslední rok, kdy jsem nelegálně produkoval konopí. Kvůli sobě asi budu muset brzy přejít na legální výrobu,“ dodává.

Neklidný kraj

S příchodem noci Mourad opouští skromný dům, který si postavil po svatbě, a vyšplhá se výš do hor, aby dosáhl na druhou plantáž konopí, kterou vlastní. Spí tam každou noc, aby se ujistil, že mu nikdo nepřijde ukrást jeho vzácné zboží.

V Rifu jsou ekonomické příležitosti skutečně omezenější než ve zbytku země kvůli hornaté geografii a historicky obtížným vazbám se státem. Tyto problémy vedly v roce 2016 k hnutí Hirak Rif, lidovým povstáním, které volalo po socioekonomických reformách, než je nakonec bezpečnostní síly potlačily.

Od založení Republiky Rif Abdelkrimem Chattábím v roce 1921, stejně jako lidových a vojenských povstání proti monarchii po nezávislosti, byli Rifové vnímáni jako nepřátelští vůči marockému státu. Mnozí se domnívají, že z ekonomického rozvoje Maroka netěžili, a více infrastruktury, škol a pracovních příležitostí byly tři hlavní požadavky protestního hnutí v roce 2016.

Podle údajů, které v roce 2013 poskytlo ministerstvo vnitra tiskové agentuře Agence France-Presse, se v Maroku z produkce konopí živilo nejméně 700 000 lidí, včetně 90 000 rodin.

Legalizace vede k finančním ztrátám

V Bab Taza, městě 25 km (15 mil) jižně od Chefchaouenu, je Anouarova domácnost jednou z nich.

„Tam, kde bydlím, není šance, že by přijela policie.“ Je to moc chůze!“ říká Anouar se smíchem, když stoupá po silnici, která vede k jeho rodinnému domu, velkému pozemku, který se odlišuje od zbytku čtvrti.

„Můj táta byl ten, kdo začal produkovat konopí, ale dnes se věnuje svým dalším vášním,“ říká Anouar. „Teď je to můj bratr, kdo se o to stará, a já mu pomáhám, když mám čas.“

Anouarova rodina vlastní dvě velké konopné plantáže, které rodině umožnily dosáhnout určité sociální mobility a plánovat výstavbu nového sídla vedle své současné.

„Přechodem na legální produkci konopí bychom přišli o peníze, protože ceny bude určovat vláda,“ říká Anouar, když stojí před silnicí, kterou podle něj používají obchodníci s drogami k přepravě rodinného zboží. .

„Nelegální výroba není tak nebezpečná, když máte důvěryhodnou síť kupujících. Z naší strany prodáváme konopí pouze čtyřem rodinným přátelům, které známe roky, a ti se zabývají jeho dovozem do jiných měst v zemi a do Evropy,“ říká Anouar.

Doposud je stále málo místních farmářů, kteří se rozhodli pěstovat konopí legálně. Do května jen asi 400 z nich získalo povolení k zahájení, říká šéf ANRAC.

Podle Khalida Mouny, marockého antropologa, profesora a autora se zaměřením na Rif a kif, by se místní drobní farmáři mohli skutečně stát těmi, které nový zákon opustí.

„Zkušenosti z jiných producentských zemí, které přešly na legální trh, ukazují, že první, kdo zaplatí cenu, jsou chudí farmáři,“ vysvětluje Mouna. „Legální trh představuje finanční riziko a odlišně strukturovanou síť, což chudí farmáři nemusí nutně ovládat.“

Se sezónou sklizně začínající v září budou muset farmáři konopí z Rifu čelit tomu, co může být hlavolam. Buď vstoupí do nového právního rámce stanoveného vládou, nebo zůstanou působit mimo zákon.

„Jsme zvyklí být psanci,“ říká Anouar. „Žít ve strachu a mimo systém je něco, co děláme už desítky let.“

Zdroj: 420intel.com/

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa