Kolumbijský senát odmítl zákon o legalizaci prodeje rekreačního konopí

Kolumbijský senát odmítl zákon o legalizaci prodeje rekreačního konopí

Bogotá – Kolumbijský Senát v Červnu 2023 odmítl zákon, který dekriminalizuje prodej marihuany pro rekreační účely dospělým.

Návrh ústavní reformy získal 43 hlasů proti a 47 pro, čímž zaostal za 54 potřebnými k tomu, aby byl schválen během osmé a závěrečné rozpravy o legislativě, pouhou hodinu před koncem současného legislativního zasedání.

„Nepovažuji to za porážku; Udělali jsme obrovský krok, čtyři roky jsme postavili tak kontroverzní téma na první místo veřejné agendy, veřejné debaty,“ uvedl senátor Liberální strany Juan Carlos Losada, který návrh zákona předložil, a dodal, že bude předložen znovu. na příštím legislativním zasedání.

„Pokračování ponechání látky, která je legální v rukou obchodníků s drogami a drogových dealerů, je škodlivé pro děti v Kolumbii a škodlivé pro demokracii země,“ řekl Losada.

Užívání marihuany k lékařským účelům je v Kolumbii legální, ale následné vlády se rozhodly pro prohibiční politiku v rámci dlouhodobého slibu ukončení obchodování s drogami.

Bývalý prezident Álvaro Uribe začlenil tento zákaz výslovně do ústavy, a proto nyní jeho dekriminalizace potřebuje osm debat – namísto běžných čtyř – v Kongresu.

Nosit až 20 gramů marihuany a pěstovat až 20 rostlin pro osobní spotřebu je povoleno od roku 1986, ale progresivní zákonodárci prosazují rozšířenou legalizaci marihuany.

Předkladatelé zákona doufali, že zákon schválí minulý čtvrtek, ale předseda Senátu Alexander Lopez jednání přerušil kvůli verbální konfrontaci dvou senátorů ze strany Zelené aliance – Inti Asprilla, která návrh zákona podporuje, a Joty Pe Hernandeze, která je proti. .

Debata pokračovala v pondělí, ale Lopez znovu odložil hlasování s odkazem na nedostatek kvóra.

Toto zasedání skončilo utápěním v kontroverzi, protože zastánci zákona opustili sněmovnu, když se ukázalo, že jim chybí jeden hlas k 54 potřebným ke schválení legislativy (kvůli jednomu chybějícímu zákonodárci – senátorovi Alexovi Florezovi z vládnoucího Historic Pact pro kolumbijskou koalici).

Lopez následně prohlásil, že není kvórum pro hlasování o návrhu zákona a posunul jej na úterý.

Pokud by byl návrh zákona schválen, Kolumbie by se stala teprve druhou latinskoamerickou zemí (po Uruguayi), která umožňuje legální prodej konopí pro osobní spotřebu dospělým.

Zdroj: 420Intel.com

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa