Finsko – legalizační snahy dostávají podporu

Finsko – legalizační snahy dostávají podporu

Již v říjnu byla ve Finsku zahájena iniciativa, která se snaží legalizovat konopí pro dospělé v evropské zemi. Nedávno iniciativa překročila hranici 50 000 podpisů a nyní ji budou posuzovat zákonodárci. Níže uvádíme výňatek z textu iniciativy :

Navrhujeme začít připravovat zákon, který má zvrátit nelegálnost konopí a nahradit jej tímto:

  • Užívání, držení, obživa, výroba a prodej konopí jsou povoleny s věkovým omezením.
  • Vytvoření regulačního systému pro výrobu a prodej konopí srovnatelného s jinými látkami, poučení ze zkušeností států a států, které již konopí legalizovaly. Cílem nařízení je minimalizovat škody jednotlivcům a společnosti, stejně jako legislativa týkající se alkoholu a tabáku.
  • Uvalení daně na konopí s cílem kompenzovat škody, které způsobuje společnosti.
  • Jasně definovat rozdíl mezi omamným a neintoxikujícím konopím, tj. konopím, aby zemědělci pěstující konopí mohli podnikat na svém poli.
  • odstranění záznamů o užívání konopí, jakož i záznamů v trestním rejstříku a dalších podobných záznamů vyplývajících z drobného pěstování a prodeje.

V souladu se strategiemi legalizace v Německu a dalších evropských zemích se iniciativa ve Finsku opírá o logický argument, že prohibice je pro výsledky veřejného zdraví škodlivější než regulace.

„Tato iniciativa poskytuje komplexní zdůvodnění, proč by i Finsko mělo nahradit zákon o zákazu konopí regulací. Regulace omamných látek musí být založena na prozkoumaných informacích. Zákon o prohibici nám svět bez konopí nepřinesl. Regulace nám také nepřináší svět konopí bez škod, ale může minimalizovat škody a kompenzovat náklady.“ uvádí iniciativa.

V současné době pouze finská Strana zelených veřejně vyjádřila podporu legalizaci konopí, přičemž člen Strany zelených Coel Thomas pomohl vytvořit iniciativu legalizace, která nedávno překročila požadovaný práh podpisu. Zdá se, že Thomas zmírňuje očekávání týkající se přijetí iniciativy v blízké budoucnosti, zatímco zůstává nadějný z dlouhodobého hlediska.

„Zdá se pravděpodobné, že nastoupí pravicová konzervativní vláda, ale ani za středopravé nebo středolevé vlády není pravděpodobné, že bychom mohli pokročit v legalizaci. Nechápu, jak by to mohlo získat většinu hlasů,“ vysvětlil Thomas podle Cannabis Health News . „Právě teď však ve Finsku začínáme konverzaci, která podle mého názoru s největší pravděpodobností povede k legalizaci a regulaci konopí v tomto desetiletí.“

Nedávno, poprvé v historii Finska, většina respondentů průzkumu (57 %) uvedla, že se domnívá, že pravidelné užívání konopí je méně škodlivé než nadměrné pití, a také většina respondentů (53 %) uvedla, že mají pocit, že Konopná činnost by neměla být trestným činem.

Zdroj: https://internationalcannabischronicle.com/

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa