Německá legalizace konopí by mohla navzdory úpravám porušovat právo EU

Německá legalizace konopí by mohla navzdory úpravám porušovat právo EU

Plány Německa na legalizaci konopí jsou částečně neslučitelné s právem EU, a to navzdory významným změnám, které Berlín provedl, aby se vyhnul právním problémům, uvádí studie parlamentní výzkumné služby.

Poté, co německá vláda v říjnu 2022 poprvé představila plán pro plnou legalizaci komerční produkce a distribuce konopí , bylo jasné, že tyto plány jsou v rozporu s legislativou EU o obchodu s drogami .

Po jednání s Evropskou komisí představila trojvládní vláda v dubnu novou verzi , která byla výrazně oslabena, aby byla právně kompatibilní s rámcem EU.

Ale podle nové studie, provedené na žádost konzervativního opozičního poslance Stephana Pilsingera (CSU/EPP) a citovaného několika německými médii v úterý (25. července), mohou části této upravené verze stále čelit právním překážkám na úrovni EU.

Pro Pilsingera studie ukazuje, že současné plány vlády „jasně porušují evropské právo“. V rozhovoru pro německou veřejnoprávní televizi vyzval sociálnědemokratického ministra zdravotnictví Karla Lauterbacha (SPD/S&D), aby opustil „iluzorní projekt“ legalizace konopí.

Podle mluvčí Komise zákon EU o sankcích v oblasti nezákonného obchodu s drogami zavazuje členské státy, aby přijaly nezbytná opatření, která zajistí, že trestné činy spojené s obchodováním s drogami, včetně konopí , budou trestné.

To zahrnuje výrobu, výrobu, extrakci, přípravu, nabízení, nabízení k prodeji, distribuci, prodej a dodávání drog, včetně konopí.

Mezitím jsou sankce za tyto aktivity ponechány na řešení jednotlivých členských států, stejně jako regulace a perzekuce osobního užívání drog, řekla v dubnu EURACTIVu.

Proto podle studie vznikají právní problémy německé legislativy zejména kvůli myšlence povolit „konopné kluby“ – kluby, které by pěstovaly konopí na neziskové bázi a mohly vydávat registrovaným členům omezené množství měsíčně.

To byla klíčová myšlenka, se kterou přišla německá vláda jako řešení, když vyšlo najevo, že legalizace ziskového prodeje konopí by podle práva EU nebyla možná.

Zpráva zjistila, že obecně je legálně možné dekriminalizovat soukromou spotřebu konopí, stejně jako společné pěstování rostliny v klubech pro přísně léčebné nebo výzkumné účely.

Ale pokud by členové klubů konzumovali konopí, které si sami nevypěstovali pro rekreační účely, bylo by to podle vědců z hlediska práva EU „komplikované“.

Konopné kluby po celé Evropě

Konopné kluby, které se řídí podobným modelem, jaký je navržen v Německu, jsou již povoleny v několika zemích EU, jako je Španělsko, Belgie a Malta.

V případě Malty bylo léčebné konopí legalizováno v roce 2018, zatímco pravidla pro rekreační užívání byla formalizována v roce 2021. Zákon umožňuje konopné neziskové společenské kluby, kde lze konopí pěstovat a distribuovat mezi členy. Každý klub může mít až 500 členů a rozdávat sedm gramů na člena za den, maximálně 50 gramů na člena za měsíc. Klub má také povoleno dát členům 20 semen měsíčně.

Podle maltských zákonů může nyní člověk nosit až sedm gramů, pěstovat čtyři rostliny na domácnost a až 50 gramů skladovat doma.

Albánie s nadějí v EU mezitím nedávno legalizovala produkci a zpracování léčebného konopí, a to navzdory varování Komise, že nemusí mít dostatečnou kapacitu pro vymáhání práva, aby držela krok s monitorováním.

Albánie byla kdysi předním producentem nelegálního konopí v Evropě a dodnes produkuje značné množství této drogy.

Zdroj: www.euractiv.com/, Autor: Julia Dahm

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa