Švýcarsko: Konopí je nejoblíbenější nelegální rekreační látka v Evropě

Švýcarsko: Konopí je nejoblíbenější nelegální rekreační látka v Evropě

Prevalence konopí v Evropě

Podle nedávné zprávy Evropské unie o drogách je konopí nejoblíbenější nelegální rekreační látkou v Evropě. Přibližně 8 % populace užilo konopné produkty v posledním roce, a to i přes rozšířené zákazy a přísné vymáhání práva.

Obavy ze závislosti

Podle zprávy EMCDDA z Lisabonu je asi 3,7 milionu lidí klasifikováno jako závislé, což vede k významnému počtu případů terapie. Konopí zaujímá třetí místo v léčbě závislostí v Evropské unii za alkoholem a tabákem. Nabízí se otázka, zda by celoevropská dekriminalizace THC mohla být v budoucnu schůdným řešením.

Strach ze státní pomoci

Mnoho uživatelů konopí se zdráhá vyhledat pomoc kvůli stigmatu spojenému se závislostí na konopí. Údaje EMCDDA ukazují, že léčbu dobrovolně vyhledává méně lidí, zejména od vypuknutí pandemie koronaviru. Mohlo by to být způsobeno uzamčením, maskami, očkovacími pasy a legislativou, která neposkytuje spravedlivé vzdělávání o konopí ani nepodporuje rozumnou prevenci.

Nebezpečí prohibice

Zákaz konopí vedl k rozšíření nebezpečných syntetických kanabinoidů, známých také jako „Legal Highs“. Tyto látky, které často obsahují extrémně vysoké hladiny THC, výrazně zvyšují riziko vzniku závislosti. Zákaz také vybízí nelegální dealery k používání toxických extenderů, prodeji nezletilým a zapojování prastaré léčivé rostliny konopí do aktivit organizovaného zločinu.

Různé produkty z konopí

Navzdory zákazu je rozmanitost dostupných produktů z konopí větší než kdy jindy. Ať už se jedná o květy konopí, koncentráty nebo výtažky, jako je olej a potraviny obsahující THC, většina těchto produktů v současnosti podle zprávy pochází ze slunného Španělska. Pyrenejský poloostrov pěstuje, těží a také pašuje mnoho konopí na sever, především ze severní Afriky.

Závěr

Závislost je sice vážným problémem, ale je pouze jedním z aspektů užívání konopí, které v Evropě obecně narůstá. Velkou poptávku uspokojují především pilní farmáři v jižní Evropě. Zpráva EU o drogách je založena na údajích ze státních donucovacích opatření, což vyvolává otázky o účinnosti a spravedlnosti současného přístupu k užívání a regulaci konopí.

Zdroj: formulaswiss.com/

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa