Další rodina odsouzeného na smrt za konopí doufá, že Malajsie zruší trest smrti

Další rodina odsouzeného na smrt za konopí doufá, že Malajsie zruší trest smrti

Siti Zabidah Muhammad Rasyid po mnoho let doufala v zázrak, který přivede jejího syna Razaliho domů z cely smrti. Razali byl odsouzen k smrti před více než 23 lety, když byl zatčen za drogové obvinění poté, co byl dopaden s 851 gramy (1,9 libry) konopí.

Modlitby Siti Zabidah byly částečně vyslyšeny v pondělí, kdy malajsijský parlament schválil rozsáhlé právní reformy s cílem odstranit v zemi povinný trest smrti .

„Můj Bože, mám pocit, jako by na mě spadl měsíc. Ta radost byla obrovská, i když nevíme, kolik času ve vězení mu (mému synovi) zbývá, ani kdy ho znovu uvidíme,“ řekla plačtivá Siti. Zabidah, mluví ze svého bytu v Selangoru.

Siti Zabidah řekla, že její syn Razali tvrdil, že byl donucen nosit drogy blízkému přítely, který z něj později po zatčení udělal “ obětního beránka “ pro úřady. Po vynesení rozsudku soudem se Siti Zabidah a její rodina pokusili podat odvolání, které soudce zamítl.

„Po prvním vynesení rozsudku jsme šli k soudu Putrajaya , ten případ jsme přezkoumali, ale nevěděl jsem, co říct, když nás soudce nenechal odvolat. Něco takového, už žádné odvolání. A tam jsem spadl.“ Můžu jít dál bez manžela, ale ne bez svých dětí,“ řekla.

Více než 1300 lidí čelících v Malajsii trestu smrti nebo doživotnímu vězení – včetně těch, kteří vyčerpali všechny ostatní právní možnosti – může požádat o přezkoumání rozsudku podle nových pravidel schválených parlamentem v pondělí. Změny byly schváleny tak, aby se vztahovaly na 34 trestných činů, za které lze v současnosti uložit trest smrti, včetně vražd a obchodování s drogami. Jedenáct z nich to nese jako povinný trest.

Prozatím budou zachovány tresty odnětí svobody na doživotí, které malajské právo definuje jako pevně stanovená doba 30 let.

Osud syna Siti Zabidah nyní leží v rukou malajských soudů, které rozhodnou o případném alternativním trestu či trestu.

„I když je to (můj syn), kdo je, hodně mi pomohl. A vždycky říkal: ‚Mami, ty jsi ta nejlepší máma.‘ Dokud budu naživu, budu mu dodávat sílu,“ řekla Siti Zabidah.

Malajsie má moratorium na popravy od roku 2018, kdy poprvé slíbila úplné zrušení trestu smrti. Vláda však čelila politickému tlaku ze strany některých stran a o rok později slib veslovala s tím, že zachová trest smrti, ale soudům umožní, aby jej nahradily jinými tresty podle svého uvážení.

Zdroj: Reuters

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa