Uganda kriminalizovala užívání konopí a khatu (Video)

Uganda kriminalizovala užívání konopí a khatu (Video)

Ředitelka nemocnice Butabika National Referral Hospital, Dr. Juliet Nakku, vyzvala členy parlamentu, aby ignorovali ekonomické tlaky a zakázali výrobu a prodej konopí a khat. 

Nakku řekla, že jejich konzumace značně přispívá k případům duševního zdraví a představuje sociální a ekonomický tlak na vládu a rodiny.

„Údaje z nemocnice Butabika v roce 2022 ukázaly, že ve finančním roce 2021/2021 bylo 25 procent mladých dospělých přijato kvůli problémům s alkoholem a návykovými látkami. Z těchto 44,7 procent mělo problémy s alkoholem, jedna třetina měla problémy s užíváním konopí a 2,1 procenta užívalo stimuly včetně Khat,“ řekl Nakku.

Argumentovala tím, že mezi pacienty kteří dostávají rehabilitaci v nemocnici Butabika, je užívání konopí na druhém místě po užívání alkoholu a je spojeno s pomalým zlepšením a recidivami. 

Nakku učinila tuto výzvu ve středu 9. srpna 2023, když vystoupila před Výborem pro zdravotnictví s ministryní zdravotnictví Dr. Jane Ruth Aceng. Přítomni byli i představitelé Národního úřadu pro drogy (NDA).

Aceng dodal, že nový zákon objasňuje vlastnictví rehabilitačních center pro lidi s problémy s užíváním drog, přičemž tvrdí, že dřívější návrh, aby centra spadala pod ministerstvo vnitra, nebere v úvahu, že centra nabízejí jak lékařskou, tak psychosociální podporu, což je mandát Ministerstva zdravotnictví.

Obongi County MP, Hon. George Bhoka Didi řekl, že nový zákon by měl zasáhnout proti houbařským rehabilitačním centrům, která fungují nelegálně a účtují přemrštěné poplatky.

Zdroj: zawya.com

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa