Apnews.com: Německý kabinet se chystá schválit plán na liberalizaci pravidel pro držení a prodej konopí

Apnews.com: Německý kabinet se chystá schválit plán na liberalizaci pravidel pro držení a prodej konopí

BERLÍN (AP) – Německý kabinet se chystá schválit plán na liberalizaci pravidel pro konopí, čímž se připraví scéna pro nejlidnatějšího člena Evropské unie, aby dekriminalizoval držení omezeného množství a umožnil členům „konopných klubů“ kupovat látku pro rekreační účely. .

Schválení vlády, očekávané ve středu, je navrženo jako první krok dvoudílného plánu a bude ještě potřebovat schválení parlamentem. Ale je to krok vpřed pro prominentní reformní projekt sociálně liberální koalice kancléře Olafa Scholze, i když výrazně zaostává za původními ambicemi vlády.

Ministr zdravotnictví Karl Lauterbach má ve středu sdělit podrobnosti o konečné legislativě. Jeho nejnovější veřejný návrh předpokládá legalizaci držení až 25 gramů (téměř 1 unce) konopí pro rekreační účely a umožnění jednotlivcům pěstovat až tři rostliny samostatně.

Němečtí obyvatelé, kteří jsou starší 18 let, by se mohli připojit k neziskovým „konopným klubům“, každý s maximálně 500 členy. Kluby by mohly pěstovat konopí pro osobní spotřebu členů.

Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach

Jednotlivci by si mohli koupit až 25 gramů denně nebo až 50 gramů měsíčně – toto číslo je omezeno na 30 gramů pro osoby mladší 21 let. Členství ve více klubech by nebylo povoleno. Náklady klubů by byly hrazeny z členských příspěvků, které by byly rozloženy podle toho, kolik členové konopí užívají.

Úředníci doufají, že jejich plán pomůže potlačit černý trh, ochrání spotřebitele před kontaminovanými produkty a sníží kriminalitu související s drogami.

„Nevytváříme problém,“ řekl Lauterbach začátkem tohoto roku. „Snažíme se vyřešit problém.“

Středopravá opozice nesouhlasí a tvrdí, že vláda prosazuje legalizaci rizikové drogy navzdory evropským právním překážkám a posudkům odborníků. Organizace zastupující německé soudce tvrdí, že plán pravděpodobně spíše zvýší než sníží zátěž soudního systému a může dokonce zvýšit poptávku po konopí na černém trhu.

Spokojeni nejsou ani někteří zastánci legalizace.

Oliver-Waack Juergensen, který vede konopný společenský klub, foto bylo pořízené v konopném muzeu v Berlíně

„Od ministra zdravotnictví dostáváme nadměrnou regulaci, pokračující stigmatizaci uživatelů konopí a příliš těsný regulační korzet, který jednoduše znemožňuje mnoha a mnoha (konopným klubům) pracovat,“ řekl Oliver Waack-Jürgensen. který vede loni založený „konopný společenský klub“ High Ground se sídlem v Berlíně. Je také v představenstvu národního svazu zastupujícího takové kluby.

Vláda uvedla, že plánuje následovat novou legislativu tím, že zmapuje druhý krok – pětileté testy regulovaných obchodních dodavatelských řetězců ve vybraných regionech, které by pak byly vědecky vyhodnoceny.

To je daleko od původního plánu z minulého roku, který předvídal povolení prodeje konopí dospělým po celé zemi v licencovaných prodejnách . Po jednání s výkonnou komisí EU byl omezen.

Lauterbach řekl, že Německo nechce napodobovat model sousedního Nizozemska, které kombinuje dekriminalizaci s malou regulací trhu. Řekl, že Německo doufá, že půjde příkladem pro Evropu.

Nizozemské úřady tolerují prodej a konzumaci malých množství látky v takzvaných coffeeshopech, ale její výroba a prodej velkého množství, které je nezbytné k udržení zásobování coffeeshopů, zůstává nezákonné. Amsterdam, který je dlouho magnetem pro turisty, kteří chtějí kouřit trávu, zasahoval proti coffeeshopům.

Nizozemská vláda mezitím zahájila experiment, jehož cílem je „určit, zda a jak lze kontrolované konopí legálně dodávat do coffeeshopů a jaké by to mělo důsledky“.

Přístupy jinde v Evropě se liší. Ve Švýcarsku úřady loni uvolnily cestu pilotnímu projektu, který několika stovkám lidí v Basileji umožnil nakupovat konopí v lékárnách pro rekreační účely. Česká vláda pracuje na plánu podobném německému, který by umožnil prodej a rekreační užívání konopí, který není dokončen.

Dánské hlavní město Kodaň navrhlo legalizaci trávy, ale parlament ho odmítl. Francie neplánuje liberalizovat svá přísná pravidla týkající se konopí.

AUTOR:  GEIR MOULSON

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa