Německo představilo zákon o legalizaci konopí (Video)

Německo představilo zákon o legalizaci konopí (Video)

Kontroverzní návrh zákona o legalizaci rekreačního užívání marihuany představil ve středu ministr zdravotnictví Karl Lauterbach poté, co jej schválila německá vláda.

Zastánci legálního užívání konopí v německé koaliční vládě si kladou za cíl tuto drogu letos legalizovat, ale čelí odporu konzervativních zákonodárců, některých lékařů a zástupců donucovacích orgánů.

Lauterbach označil návrh zákona za „bod obratu“ po politikách týkajících se konopí, které „bohužel selhaly“.

Zdůraznil však, že užívání drogy není bez rizika.

„Nikdo by neměl falešně rozumět zákonu. Konzumace konopí bude legalizována, ale zůstává nebezpečná,“ uvedl ve společném prohlášení ministerstva zdravotnictví a ministerstva zemědělství.

Řekl, že cílem je omezit černý trh a drogovou kriminalitu, obchod s falšovanými nebo toxickými látkami a počet spotřebitelů.

„Ochrana dětí a mladistvých je ústředním prvkem celého legislativního projektu,“ stojí v prohlášení s odkazem na informační kampaň pro mládež „Legální, ale…“, kterou spustí ministerstvo zdravotnictví.

Ministr zemědělství Cem Özdemir označil návrh zákona za „významný krok směrem k progresivní drogové politice založené na realitě“.

Řekl, že „po splatnosti“ zákon poslouží k dekriminalizaci mnoha lidí, kteří užívají konopí výhradně pro soukromé účely, a také ke zvýšení ochrany dětí a mládeže.

Podle údajů federální vlády užilo v Německu alespoň jednou za poslední rok konopí 4,5 milionu dospělých.

Co návrh zákona předpokládá?

Návrh zákona by umožnil osobám starším 18 let držet až 25 gramů (0,9 unce) konopí a pěstovat až tři rostliny pro osobní potřebu.

Budou také schválené tzv. pěstitelské spolky. Často označované jako „konopné společenské kluby“ poskytují svým členům domácí konopné produkty. Členové nebudou smět konzumovat konopí v prostorách klubů ani do 200 metrů od místa konání. Samotné kluby nesmějí být v okruhu 200 metrů od škol, jeslí nebo školek – takže nalezení vhodného místa bude docela problém.

Dekriminalizace je prvním krokem. V dalším kroku mohou specializované prodejny konopí a produkty obsahující THC prodávat — ale pouze ve vybraných okresech a městech, které mají být po dobu pěti let nazývány tzv. modelovými regiony.

Původně byla velká očekávání ohledně daňových příjmů a úspor ve výdajích na policii a soudnictví. Ale odhady byly opraveny a nyní se počítají na několik set tisíc eur, spíše než na miliardy.

Úspory jsou kompenzovány dodatečnými výdaji na vyhodnocení zákona a také informační a preventivní nabídky.

Odpor k návrhu zákona ze všech stran

Lékaři návrhy kritizovali: Ve společném prohlášení pět sdružení lékařů pro děti a mládež varovalo před „hrozbou pro duševní zdraví a možnosti rozvoje mladých lidí v Německu“.

Proti návrhu zákona je i policejní odbor.

A Německá asociace soudců varovala před prací navíc pro justici kvůli mnoha podrobným předpisům o konopných klubech a dodávkách drog.

Proti navrhovanému zákonu se postavili i konzervativní zákonodárci z několika států. Stěžují si, že projekt je „zdravotně nezodpovědný“, nebo jej démonizují jako „útok na ochranu mládeže a zdraví“.

Ministr vnitra východní spolkové země Sasko Armin Schuster z opozičních křesťanských demokratů (CDU) řekl korporátní redakci Redaktionsnetzwerk Deutschland, že „tento zákon s sebou přinese úplnou ztrátu kontroly“.

„Jestli něco nepotřebujeme, pak je to tento zákon,“ řekl veřejnoprávnímu vysílání NDR ministr vnitra městského státu Hamburk Andy Grote z Lauterbachovy středolevé sociální demokracie (SPD). „Zkušenosti z jiných zemí ukazují, že legalizace způsobuje velký nárůst spotřeby se všemi riziky a vedlejšími účinky,“ řekl.

Grote také zpochybnil, zda by legalizace rekreačního užívání konopí vedla k omezení obchodování na černém trhu, jak zastánci tohoto kroku často tvrdí.

„Je třeba se obávat, že nelegální konopí bude velmi žádané kvůli jeho vyšší potenci a levnějším cenám a že se černý a legální trh promíchají dohromady,“ řekl.

Grote také uvedl, že regulace užívání konopí bude vyžadovat „komplexní byrokracii dohledu nad konopím“, aby bylo zajištěno, že budou dodržována všechna její ustanovení.

I poslanci Lauterbachova koaličního partnera neoliberálních Svobodných demokratů (FDP), kteří obecně schvalují legalizaci konopí, hovoří o „byrokratickém monstru“.

Nespokojeni jsou i zastánci legalizace. Říkají, že nové předpisy jsou příliš podrobné a nezacházejí dostatečně daleko.

Ministr zdravotnictví Lauterbach je zklamaný. Kritiku z obou stran považuje za dobré znamení a hovoří o „zákoně se smyslem pro proporce“.

Zdroj: www.hemphouse.cz

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa