Německo ve stručnosti: Poslední překážky, které by mohli bránit legalizaci Cannabis

Německo ve stručnosti: Poslední překážky, které by mohli bránit legalizaci Cannabis

Legalizace konopí je velmi diskutované téma. Semaforová vláda chce drogu uvolňovat kontrolovaným způsobem.. a jaké jsou poslední možné překážky?

Berlín – Legalizace konopí je vázána přísnými mezinárodními předpisy o kontrole drog. Podle výzkumné služby Bundestagu by původní plány porušovaly právo EU.

Podle rámcového rozhodnutí EU z roku 2004 musí být výroba, pěstování, distribuce, přeprava, expedice, dovoz a vývoz drog stíhána. V textu usnesení je také výslovně zmíněno pěstování rostliny konopí. Všeobecné legalizaci konopí by mohly bránit i dohody Organizace spojených národů (OSN). K tomuto závěru dospěl například odborný posudek , který si nechala od 1. března 2023 zpracovat bavorská zemská vláda od Bernharda Wegenera, profesora veřejného práva a evropského práva na Univerzitě Erlangen-Norimberk.

Legalizace konopí v Německu: jaké jsou překážky?

V důsledku toho úmluvy OSN o legalizaci konopí vyžadují zákaz. „Smluvní státy jsou z velké části povinny výslovně pohrozit nakládání s drogami trestem,“ uvádí Wegener.

Spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach (SPD, l.) hovoří na spolkové tiskové konferenci k tématu legalizace konopí v Německu. © Foto: Political-Moments / Imago Images | Střih: IPPEN.MEDIA

Konopí a další drogy by se proto měly používat pouze ve vědě a medicíně. V dohodách OSN však existuje „ústavní rezerva“, kterou zastánci považují za právní základ pro legalizaci. Rezerva se však týká výhradně možné dekriminalizace soukromého použití, uvádí ve své zprávě Bernhard Wegener.

V Německu se aktuálně diskutuje o legalizaci konopí. To vyvolává řadu otázek, například ohledně pěstování, pravidel nebo prodeje: Jak by měla probíhat legalizace konopí. Max Schaefer)

Zdroj: www.merkur.de/, Autor: Max Schaefer

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa