Ucanews.com: Japonská kontroverze ohledně konopí odhaluje dichotomii východu a západu (Foto)

Ucanews.com: Japonská kontroverze ohledně konopí odhaluje dichotomii východu a západu (Foto)

Obě strany světa mají výrazně odlišné názory na údajné užívání drog v kampusu japonské univerzity.

V nedávné sérii událostí, které se odehrály na univerzitě Nihon v Tokiu, byl přímo odhalen ostrý kontrast mezi japonskými společenskými hodnotami a vnímáním a těmi ze Západu.

Odhalení pocházející z anonymního tipu, pravděpodobně pocházejícího od spolužáka ze stejné univerzity, odhalilo znepokojivou realitu: řada hráčů amerického fotbalového týmu na univerzitě Nihon se nejen zabývala užíváním konopí, ale také se ponořila do konzumace více silné látky.

Šokující je, že toto odhalení bylo původně odhaleno samotné univerzitě. Co však následovalo, bylo týdenní období utajení, než se univerzita rozhodla předat tyto informace orgánům činným v trestním řízení.

Horlivé reakce japonské veřejnosti na zpožděné vyšetřování univerzity ohledně užívání konopí byly rychlé. V online sféře nával komentářů lidí vyčítal instituci, že neodvádí pořádnou práci.

Opožděná reakce univerzity při řešení těchto obvinění vyvolala vlnu veřejného pobouření. Úřady byly obviněny ze sebeuspokojení a ministerstvo školství, kultury, sportu, vědy a techniky zasáhlo a naléhalo na zřízení nezávislého výboru, který by incident prošetřil.

Reakce japonské veřejnosti podtrhuje přísné dodržování tradičních hodnot národa a jeho trvání na dodržování morálních standardů, zejména pokud jde o mládež.

„Všechno to vypadalo jako vtip, když došlo na užívání drog“

Tato téměř jednostranná reakce Japonců je v ostrém kontrastu s nonšalantními postoji vyjádřenými západními pozorovateli ke stejnému problému.

Ve skutečnosti se vyprávění při zkoumání komentářů ze západních zdrojů stává zajímavým. V anglických online publikacích, kde obvykle najdete zralé a bystré komentáře k jiným typům zpráv, to všechno vypadalo jako vtip, pokud jde o užívání drog.

Jeden komentátor stručně vyjádřil pocity převládající v některých západních společnostech a uvedl, že „tráva je nyní v Japonsku nezastavitelná“.

„Mladí si budou dělat, co chtějí. Staří ‚strážci morálky‘ nemohou používat své zákony k tomu, aby diktovali lidskou zvědavost a vzepřeli se principu potěšení, který je pro mladé přirozený,“ řekl komentátor.

Další řekl: „Německo nedávno uzákonilo trávu, na kterou jste na řadě Japonsko.“

Třetí řekl: „Jen v Japonsku se někdo mohl starat o to, aby měl student pár jointů. Bylo by znepokojivější, kdyby studenti nebyli.“

Tato disonance zdůrazňuje hluboce zakořeněnou divergenci v kulturních normách a postojích kolem konopí, přičemž obě strany světa vykazují naprostý rozdíl ve svých názorech na morálku, pokud jde o mládež.

Rozdíl mezi Východem a Západem v otázce konopí ukazuje na širší propast ve společenských postojích vůči slušnosti a tomu, co tvoří nejvyšší hodnoty.

Někdo by mohl namítnout, že v sázce je také svoboda jednotlivce a autonomie mládeže, ale tato perspektiva může rezonovat především u jedinců, kteří byli trvale vystaveni narativům zdůrazňujícím příznivé aspekty drog, konkrétně konopí.

Takové hledisko tvrdí, že přijetí těchto látek by mohlo potenciálně vést k posílení pocitu osobní svobody a autonomie nad volbami, což by přineslo pozitivní výsledky.

„Střety hodnot mezi různými společnostmi se nutně objeví“

Uvažujme však o analogickém scénáři: představme si konzumaci radioaktivních ryb pod záminkou převládajících, ale iracionálních obav – pokud se podíváme na to, co říká věda – obklopujících odpadní vody ve Fukušimě.

Pokud by se hypoteticky prokázalo, že tento čin vyvolává pocity euforie, vzrušení nebo dokonce relaxace, zasluhuje si taková praxe propagaci? Samozřejmě ne, že bychom se hádali. Neměli bychom podobně uvažovat o důsledcích zneužívání konopí, když vědecké důkazy naznačují, že jednoznačně ohrožuje zdraví a pohodu?

V takovém případě se ukáže logický postup — jednoznačně zakázat užívání této látky.

Přesto, zatímco reakce Japonska podtrhuje oddanost kolektivní odpovědnosti podporované vědou, západní perspektiva – což je ironicky místo, kde moderní věda ožila – je často charakterizována liberálnějším pohledem, který klade vyšší hodnotu na individuální práva a osobní volby, zapomeňte vědecká doporučení nebo kolektivní odpovědnost.

Západní objetí konopí s komentáři oslavujícími jeho nevyhnutelnost a zpochybňujícími autoritu jako morální strážce dále ukazuje kulturní posun k morálně tolerantnímu postoji.

V rychle se globalizujícím světě se nutně objeví střety hodnot mezi různými společnostmi.

Incident univerzity Nihon slouží jako mikrokosmos širších neshod mezi Východem a Západem v otázkách morálky, autonomie mládeže a užívání drog. Jak debata o konopí zuří, ostrý kontrast mezi přísným dodržováním tradičních norem v japonské společnosti a vyvíjejícím se přijímáním osobních svobod západními společnostmi nadále podtrhuje složitou souhru mezi těmito dvěma kulturami.

Probíhající zatčení na univerzitě Nihon v Tokiu:

*Názory vyjádřené v tomto článku jsou názory autora a nemusí nutně

odrážet oficiální redakční stanovisko UCA News.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa