Burzovnisvet.cz: Akcie ze světa konopí, které bychom v tuto chvíli ze všeho nejraději prodali

Burzovnisvet.cz: Akcie ze světa konopí, které bychom v tuto chvíli ze všeho nejraději prodali

Tyto marihuanové akcie k prodeji mají před sebou těžké dny.

Pravděpodobně je ten správný čas, abyste se zamysleli nad prodejem některých akcií marihuany.

Akcie ze světa legální marihuany v loňském roce zaznamenaly obrovský propad. Výprodej rizikových akcií dopadl obzvlášť tvrdě na sektor marihuany.

Jedním z předních fondů sledujících tento sektor je AdvisorShares Pure Cannabis ETF, který loni ztratil více než 51 % své hodnoty.

Při současném poklesu trhu investoři tíhnou k akciím, které se mohou pochlubit neuvěřitelnými základními podniky. Marihuanové společnosti v posledních několika letech nesmírně rostly, ale k dosažení ziskovosti mají stále daleko. Konopí je na konci dne zkrátka a dobře velmi rizikovým sektorem. Jasně, legalizace je jako pojem stále více a více skloňovaná i v našich podmínkách, nicméně celá věc se zdaleka nevyvíjí tak rychle, jak by zapálení akcionáři a lidé stojící v pozadí těchto společností a startupů asi očekávali. A něco takového je samozřejmě minimálně v krátkodobém hledisku docela zásadní problém – investoři a tradeři totiž zcela logicky chtějí vidět zisky, a pokud ne hned přímo ty, pak alespoň potenciál.

Kvůli nedostatku zisků je těžké do nich investovat, což odrážejí i nedávné tržní výsledky. Vzhledem k tomu se podívejme na několik těchto marihuanových akcií, které je nyní vhodné prodat. Také tento sektor máme rádi – právě kvůli jeho jasné kontroverzi. Ale znáte to…

OrganiGram Holdings (OGI)

Společnost OrganiGram Holdings (NASDAQ:OGI) patří mezi přední kanadské provozovatele marihuany s více než 8% podílem na trhu s rekreačním konopím.

V posledních několika čtvrtletích jí neuvěřitelným tempem rostly tržby. Stále má však poměrně slabé marže, které pravděpodobně nebudou v dohledné době ziskové, což z ní činí hlavního kandidáta mezi marihuanovými akciemi k prodeji.

Kanadský konopný sektor je pro většinu hráčů v této oblasti náročným trhem kvůli nadměrné nabídce a mnoha konkurentům.

Zdroj: Getty Images

Ačkoli by společnost Organigram mohla potenciálně těžit z větších úspor z rozsahu, její zisky pouze podpoří nadměrnou nabídku na trhu. Společnost nemá cenovou sílu, která je potřebná k tomu, aby v budoucnu generovala značné zisky. Proto se její akcie budou v mezidobí pravděpodobně potýkat s problémy, protože se její podnik snaží snížit své ztráty.

Aurora Cannabis (ACB)

Aurora Cannabis (NASDAQ:ACB) je dalším kanadským konopným startupem.

Mezi marihuanové akcie, které je nyní vhodné prodat, ji řadí fakt, že její akcie jsou již několik let mrtvým kapitálem, protože její základní podnikání krvácí hotovost alarmujícím tempem. Nemá žádné krátkodobé katalyzátory, které by její osud změnily.

Zdroj: Getty Images

Její tržby v posledních několika čtvrtletích klesají, a to i přes akvizice několika společností. Její akvizice nepřispěly ke změně situace v jejích podnicích a pouze prohloubily její ztráty.

Ve 2. čtvrtletí loňského roku její tržby klesly o 8,6 % oproti předchozímu roku a o 17 % v meziročním srovnání. Ve třetím čtvrtletí vykázala obrovskou ztrátu ve výši 1 miliardy kalifornských dolarů. Kromě toho její zadlužení téměř zcela pohltilo její peněžní ekvivalenty.

Jak je to v USA v současnosti s legalizací konopí?

V USA je konopí legální v určité formě ve většině států, ale stále je považováno za nelegální podle federálního práva. Některé státy, jako například Colorado a Washington, legalizovaly použití konopí pro rekreační účely už v roce 2012. Od té doby další státy následovaly a legalizovaly konopí pro rekreační nebo léčebné účely, nebo obojí. Nicméně, v celé zemi stále platí federální zákon z roku 1970 známý jako Kontrola návykových látek (Controlled Substances Act), který konopí zařazuje do skupiny nejzávažnějších návykových látek (skupina I) spolu s drogami, jako je heroín a LSD. To znamená, že podle federálního práva je použití, prodej a výroba konopí stále nelegální. Navzdory tomu se většina států rozhodla vyhnout se postihování lidí, kteří konopí používají v souladu s místními zákony, a místo toho se soustředí na regulaci a daně z prodeje konopí.

Autor: David Škvára

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa