Pokles cen a velké daňové zatížení budou v USA a Kanadě znamenat bankroty konopného průmyslu, varuje výrobce

Pokles cen a velké daňové zatížení budou v USA a Kanadě znamenat bankroty konopného průmyslu, varuje výrobce

S vysokými daněmi, nasyceným trhem a několika možnostmi se někteří kanadští legální producenti konopí potýkají s problémy.

Když federální vláda v říjnu 2018 legalizovala prodej rekreačního konopí, maloobchodní místa se objevovala jedna za druhou, jak se investoři a podnikatelé vrhli do nového odvětví, které bylo zdůrazněno jako další velká věc pro ekonomiku. 

Trh zpočátku vzkvétal, výrobky byly velmi žádané a nedostatkové. 

Ceny však klesají a průmysl dostává hit a licencovaní výrobci a maloobchodníci nyní hledají nové způsoby, jak zlepšit svůj hospodářský výsledek.

Taylor Giovannini, spolumajitel společnosti Oceanic Releaf, výrobce konopí se sídlem v Burinu s devíti maloobchodními prodejnami po Newfoundlandu a Labradoru, říká, že mnoho problémů je způsobeno tím, jak byla dohoda původně naplánována.

„Čelíme klesajícím cenám produktů. V tuto chvíli je to závod ke dnu a opravdu se to nemůže udržet,“ řekl ve středu Giovannini.

„Jsme také přetíženi, přeregulováni, ale černý trh stále vzkvétá. Dochází k mnoha překážkám.“

Existuje federální spotřební daň na konopí, která je 1 dolar za gram, a Giovannini řekl, že ceny produktů nemohou držet krok. 

„Stále nám je účtován 1 dolar za gram, i když průměrná cena za gram byla kolem 10 dolarů a nyní jsme pod 5 dolary,“ řekla.

„Více než 50 procent z 5 gramů dolarů jde na vládu, ať už jde o spotřební federální nebo provinční daně.“ 

Místnost plná hrnkových rostlin.
Konopný průmysl čelí spotřební dani od federální vlády 1 dolar za gram. (Canopy Growth Corp.)

Giovannini chce vidět klouzavou procentuální stupnici spíše než pevnou částku, která je na místě. To by podle ní pomohlo společnostem snést se s odlivy a toky volatilního trhu.

„Obecně je trh vystaven extrémnímu riziku,“ řekl Giovannini. 

Ponurý výhled

Chris Crosbie, provozní ředitel společnosti Atlantic Cultivation v St. John’s, řekl, že Giovanniniho obavy jsou v tomto odvětví velmi rozšířené.

Jeho společnost podle něj platí federální vládě kdekoli mezi 800 000 až 1 milionem dolarů měsíčně – asi třetinu velkoobchodních příjmů.

„Když se podíváte na jiná srovnávací odvětví s alkoholem a tabákem, je to mnohem méně než to, a to je pro mnoho organizací obrovský tlak,“ řekl Crosbie ve čtvrtek.

„Problém z velké části souvisí s výpočtem spotřební daně, předlegalizace, která byla provedena na idealizovaném gramu konopí za zhruba 10 dolarů za velkoobchodní prodej v těchto provinciích.“

Muž v modrém obleku.
Chris Crosbie, provozní ředitel společnosti Atlantic Cultivation, předpovídá, že přibližně 60 procent licencovaných provozovatelů konopí v Kanadě během příštích 18 měsíců zbankrotuje. (Mark Quinn/CBC)

Podle tohoto modelu by licencovaní výrobci museli platit daň pouze 10 procent, ale to už neplatí, řekl Crosbie.

„Takže to je těžké. Doufám, že se správným lobováním a úsilím a daným časem se věci změní, ale nemyslím si, že v nejbližší budoucnosti dojde k nějaké změně,“ řekl.

A bez jakýchkoli změn, které by tomuto odvětví pomohly z federální úrovně, Crosbie předpovídá strašlivou budoucnost mnoha licencovaným společnostem po celé zemi.

„Není to udržitelné. Mnoho těchto společností bohužel zkrachuje,“ řekl.

„V tuto chvíli je 905 držitelů licencí. Mám podezření, že 60 procent z nich během příštího roku až 18 měsíců zbankrotuje a nebudou v oboru, a už se to děje.“

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa