Hanacka.drbna.cz: Pěstitel léčebného konopí Dušan Dvořák u prezidenta Pavla nepochodil. Milost nedostal (Foto)

Hanacka.drbna.cz: Pěstitel léčebného konopí Dušan Dvořák u prezidenta Pavla nepochodil. Milost nedostal (Foto)

Dušan Dvořák z Ospělova na Prostějovsku, který za pěstování léčebného konopí skončil na šest let ve vězení, nedostal milost od prezidenta Petra Pavla. Milost přitom doporučil ministr spravedlnosti. Dvořák nepochodil ani u předchozího prezidenta Zemana. 

Ani podpora pětistovky lidí a řady nevládních organizací nepřesvědčila prezidenta Petra Pavla, aby konopnému léčiteli Dušanu Dvořákovi udělil milost.  „Ministr spravedlnosti žádost o milost zmíněného odsouzeného panu prezidentovi doporučil. Prezident republiky se po pečlivém posouzení všech okolností rozhodl dané žádosti o milost nevyhovět,“ potvrdil mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Hrad své rozhodnutí nekomentoval. Dušan Dvořák na své chalupě v Ospělově na Prostějovsku v minulosti opakovaně pěstoval konopí pro léčebné účely. Soud mu nikdy neprokázal, že by jediný gram marihuany prodal narkomanovi, pěstování konopí svázané přísnými regulemi však Dvořák nerespektoval, a proto skončil za mřížemi. „Nikdy jsem nikomu nezpůsobil újmu nebo škodu a moje jednání navíc od ledna loňského roku není ani přestupkem. Pátý podzim v krimu a furt si ne a ne zvyknout,“ komentoval to v dopise z věznice v Rapoticích nedaleko Brna Dvořák. 

Dvořák, který si odpykává šest let vězení, však za mřížemi nepropadá beznaději. U českých a evropských soudů bojuje za spravedlnost, pomáhá ostatním odsouzeným s jejich případy, ve vězení kromě toho píše povídky a s minimem prostředků sestavuje také neobvyklé grafické koláže. Dvořák má velkou podporu veřejnosti, na jeho podporu probíhají koncerty a sbírka, olomoucké Divadlo na cucky například nedávno nastudovalo inscenaci s názvem Tanec dervišů, která byla inspirovaná jeho životním příběhem. Vyšlo navíc najevo, že soudy v jeho případě ignorovaly některé důkazy. Soudy ve svých rozsudcích opakovaně tvrdily, že při domovních prohlídkách se u Dvořáka nikdy nenašly léčebné přípravky z konopí. Přitom mu na začátku roku 2022 devět konopných tinktur, které u něho zabavila policie, soud vrátil. 

Autor: Michal Šverdík 

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa