Nbcnews.com: Republikáni změkčují federální reformu marihuany v posunu, který by z ní mohl udělat realitu (Video)

Nbcnews.com: Republikáni změkčují federální reformu marihuany v posunu, který by z ní mohl udělat realitu (Video)

WASHINGTON –  Reforma konopí se na federální úrovni posouvá o krok blíže realitě, přičemž na konci měsíce se očekává slyšení výboru o návrhu zákona o rozšíření bankovních služeb pro legální podniky s marihuanou, podle mnoha lidí přímo zapojených do procesu.

Očekává se, že Senátní výbor pro bankovnictví, bydlení a městské záležitosti uspořádá v týdnu od 25. září schůzku se značkami pro návrh zákona, známý jako zákon o bezpečném bankovnictví, uvedly tři zdroje obeznámené s jednáním. Proces přirážek, který umožňuje senátorům diskutovat a zvažovat pozměňovací návrhy, je považován za klíčový krok k prosazení návrhu zákona do Senátu.

Republikáni i demokraté ve výboru návrh zákona podporují a vyjádřili přesvědčení, že bude mít dostatečnou podporu k tomu, aby prošel Senátem, až se o něm bude hlasovat v plném počtu, což je krok, který vůdce většiny Chuck Schumer, DN.Y., slíbil učinit, jakmile tento podzim.

„Máme dost hlasů, abychom to schválili,“ řekl senátor Steve Daines, R-Mont., a v rozhovoru dodal, že je „opatrně optimistický, že do konce měsíce můžeme něco mít.“

Zákon o SAFE Banking Act by umožnil legálním podnikům s marihuanou využívat  velké finanční a bankovní instituce . Podle současných zákonů by banky a věřitelé mohli čelit federálnímu stíhání, pokud poskytují služby legálním podnikům prodávajícím drogu, takže majitelé podniků nebudou moci používat banky, protože droga zůstává v rozporu s federálním zákonem. 

„Chci vidět silné hlasování,“ řekl novinářům předseda panelu Sherrod Brown z D-Ohio. „Pomáhá nám to s hybností na půdě a ve sněmovně.“

Senátor Kevin Cramer, RN.D., jeden z osmi republikánů, kteří se přihlásili jako spolusponzoři , řekl: „Mám docela dobrý pocit, že jsem návrh zákona schválil.“

Kromě Daines a Cramer podepsali návrh zákona GOP Sens. Dan Sullivan a Lisa Murkowski z Aljašky, Bill Cassidy z Louisiany, Cynthia Lummis z Wyomingu, Rand Paul z Kentucky a Susan Collins z Maine.

Osud zákona ve Sněmovně je méně jistý, a to i přes silnou podporu republikánů ve vedoucích rolích, včetně předsedy Kevina McCarthyho z Kalifornie, který pro návrh hlasoval v předchozích letech. McCarthy neřekl, zda by tentokrát upřednostnil úsilí vzhledem ke křehké většině, která komplikovala jeho působení ve funkci řečníka .

Senátor Tommy Tuberville, R-Ala., měl tento týden formálně schválit legislativu, ale nakonec neučinil krok poté, co čelil odporu ze strany úředníků činných v trestním řízení a dalších konzervativních skupin doma, uvedl zdroj se znalostí jeho myšlení.

„Trenér podporuje návrh zákona a bude ho podporovat v průběhu celého procesu, a to i na podlaze,“ řekl Steve Stafford, mluvčí, v narážce na minulost Tuberville jako fotbalového trenéra na Auburn University.

Smart Approaches to Marihuana Action , politická organizace, která je proti legalizaci marihuany, v nedávném dopise vyzvala Tuberville, aby se postavila proti legislativě .

„Marihuana je obzvláště nebezpečná pro mladé lidi, skupinu, o kterou jste ve své kariéře vysokoškolského trenéra projevovali velkou péči. Vaše podpora zákona SAFE Banking Act je ekvivalentní podpoře federální legalizace marihuany a vyslala by nebezpečný vzkaz mladým lidem, kteří k vám vzhlíží jako k vzoru,“ napsala skupina. 

Podpora tohoto opatření vzrostla mezi republikány v Kongresu, i když většina z nich – včetně Daines – je proti snahám o legalizaci konopí pro rekreační účely. Senátoři poukázali na nárůst počtu loupeží v lékárnách s vysokou hotovostí v posledních letech jako důvod pro podporu návrhu zákona.

„Je třeba klást důraz na bezpečnost,“ řekl Sullivan. „Takže se opravdu obávám, že někdo bude zavražděn nebo okraden a těžce zbit, a pak budeme pobídnuti k akci.“ A to je špatný způsob, jak to udělat, víš?“

Finanční instituce, včetně malých a komunitních bank, také vyvíjely tlak na zákonodárce, včetně Tuberville, aby návrh zákona podpořili.

Tubervilleova podpora, ne-li formální spolusponzorství, odráží posun mezi zákonodárci z rudých států, kde rekreační konopí zůstává nelegální. Tuberville drží křeslo bývalého senátora Jeffa Sessionse, republikána, který zasáhl proti marihuaně , když byl generálním prokurátorem v Trumpově administrativě.

Čtyřicet států a Washington, DC, legalizovaly nějakou formu užívání drogy, ale kvůli nesourodému federálnímu přístupu se legální majitelé podniků musí potýkat s mozaikou neustále se měnících zákonů po celé zemi.

Gallatin County, Montana, šerif Dan Springer, registrovaný republikán, chválil Dainesovo úsilí. „Pokud to chceme nechat dělat podniky, zacházejme s nimi jako s podniky a ne jako s drogovými dealery,“ řekl v rozhovoru letos na jaře v Montaně.

„Pokud se v rezidencích na ulici přemisťuje hotovost, existuje sklon k trestné činnosti,“ řekl Springer. „Měl jsem o tom rozhovory s některými majiteli firem.“ A to je znervózňuje.“ 

Aktualizovanou verzi zákona o bezpečném bankovnictví letos představilo nepravděpodobné duo: progresivní senátor Jeff Merkley, D-Ore., a Daines, předseda republikánské kampaně v Senátu, oba zastupují státy, kde je konopí legální z lékařského hlediska. a rekreačně.

Nová verze vylučuje některá ustanovení, která podpořili demokraté poté, co je republikánské vedení v prosinci zablokovalo, částečně proto, že jsou příliš široká a neprošla řádným řádem výboru.

Zákonodárci, kteří se podíleli na tvorbě legislativy, pracovali minulý měsíc přes přestávku v Kongresu, aby vyřešili všechny obavy, které by mohly zabránit tomu, aby se návrh zákona dostal přes cílovou čáru. 

„Udělali jsme velký pokrok,“ řekl senátor Jack Reed, DR.I., který prosazoval zúžení regulačního rozsahu zákona. „Není konec, dokud to neskončí.“

Jiní demokraté mezitím doufají, že do návrhu zákona přidají další součásti trestního soudnictví, jakmile se dostane na půdu Senátu. Toto úsilí bude pravděpodobně neúspěšné v úzce rozděleném Kongresu, ale pro zastánce konopné reformy je zásadní.

Senátor Cory Booker z New Jersey a další demokraté zdůraznili důležitost zahrnutí ustanovení o spravedlnosti pro menšinové a ženy řízené podniky, stejně jako součásti reformy trestního soudnictví.

Sullivan zopakoval stanovisko většiny republikánské konference: „Musí to být čisté. Předseda bankovního výboru se pokoušel přidat k tomu spoustu dalších věcí a myslím, že to úplně torpéduje šance.“ 

Samostatně bylo v dubnu znovu zavedeno úsilí obou stran povzbudit státy, aby  smazaly odsouzení za marihuanu  . Návrh zákona od Reps. Dave Joyce, R-Ohio a Alexandria Ocasio-Cortez, DN.Y., známý jako HOPE Act, byl poprvé představen v prosinci 2021. 

Před svou předvolební kampaní oznámil prezident Joe Biden na konci loňského roku svůj záměr omilostnit federální odsouzení za jednoduché trestné činy spojené s držením marihuany. 

Jeho administrativa je také v procesu možného přeplánování konopí z přílohy I do seznamu III podle zákona o kontrolovaných látkách – krok, který by připravil cestu pro další reformu konopí na federální úrovni.

Autor: Julie Tsirkin a Liz Brown-Kaiser

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa