Insurancebusinessmag.com: Austrálie – Jak si pojistíte zařízení na produkci léčebné konopí?

Insurancebusinessmag.com: Austrálie – Jak si pojistíte zařízení na produkci léčebné konopí?

V roce 2016 se v Austrálii stalo legální léčebné konopí neboli léčivá marihuana. Přístup k droze ze zdravotních důvodů je však omezující a liší se stát od státu. Navzdory tomu Medicinal Cannabis Industry Australia (MCIA) říká, že toto odvětví „rychle rostlo“.  

Zkušenosti Petera Greenhama (na obrázku výše), ředitele AllCover Insurance Brokers, však naznačují, že navzdory příležitostem může být pro zúčastněné strany v oboru velmi obtížné najít pojistné krytí.

„Celá oblast psychoaktivních látek a produktů [jako je léčebné konopí] používaných pro duševní zdraví je jistě testována a ukazuje se jako slibná,“ řekl Greenham. „Postupuje to velmi, velmi rychle kupředu a pojistný trh se snaží držet krok.“

Zhruba před 18 měsíci začal Greenham hledat pojistné krytí pro klienta, který plánoval vybudovat zařízení pro léčebné konopí. Od té doby změnil zaměstnání a nyní provozuje vlastní makléřskou společnost, takže s klientem již nejedná. Souhlasil však s tím, že bude diskutovat o výzvách v oblasti pojištění s Insurance Business.

Makléřský výzkum konopí jako králičí nora

„Nebylo to něco, co jsem v té době plně vnímal, takže jsem se ponořil do králičí nory, abych provedl nějaký výzkum, a samozřejmě je to rostoucí trh s léčivým konopím, které se nyní dostává do hlavního proudu,“ řekl Greenham.

Řekl, že plán klienta zahrnoval vybudování zbrusu nové, účelově postavené konopné farmy s místnostmi pro pěstování s řízenou teplotou, filtrací kvality vzduchu a správným osvětlením.

„Všechno bylo na místě, abychom měli skutečně kvalitní růstové prostředí pro produkty,“ řekl.

Zařízení se nacházelo v regionálním Queenslandu mimo město.

„Je kolem toho trochu soukromí, takže nechci příliš prozrazovat [o umístění],“ řekl Greenham. „Ale to byla jedna z prvních výzev: Nebyla to téměř plná hasičská stanice s posádkou.“

Řekl, že v konstrukci byl nějaký EPS [pěnový polystyren], což se ukázalo jako další komplikující faktor. Obklady z EPS mohou představovat velké riziko požáru .

Řekl však, že prostředí tohoto konkrétního zařízení bylo více kontrolováno než jiné projekty konopí, které pěstují rostliny konopí ve stínu nebo venku.

„Pokud byste měli toto zařízení v polopříměstské oblasti, kde by mohl být hasičský sbor 10 minut odtud, bylo by pravděpodobně snazší [získat pojistné krytí],“ řekl Greenham.

Jsou pojišťovny z konopí nervózní?

Problémem však nebylo jen riziko požáru.

„Byla to kombinace věcí, na kterých bylo náročné pracovat,“ řekl Greenham. „S konopím samotným se pojistitelé zdají být trochu ostýchaví nebo nervózní, a může to být pro ně vyloučení ze smlouvy napsat jakoukoli firmu, která má něco společného s tímto konkrétním povoláním pěstování marihuany.“

Vysvětlil, jaké pokrytí vyžaduje taková konopná farma.

„Zpočátku to bylo pro zařízení samotné,“ řekl Greenham. „Šlo o stavební projekt za 2 miliony dolarů a vybavení každého jednotlivého pokoje uvnitř – bylo jich asi pět nebo šest – stálo kolem 300 000 dolarů.“

Nalezení pojistného krytí stavby, řekl, nebylo tak obtížné, jak nemovitost kryje, jakmile bude budova dokončena.

„To byla největší výzva,“ řekl Greenham. „Pak jsme také museli zajistit určitou odpovědnost za činnost výroby produktů.“

25 odmítnutí pojišťovny a počítání

IB se zeptal Greenhama, jak reagovali pojistitelé?

„Pro některé to bylo jen: ‚Ne, to nemůžeme umístit, není to povolání, které můžeme pokrýt‘,“ řekl.

Řekl však, že někteří pojistitelé by rádi sepsali rizika a viděli, že jde o kvalitní sestavu z hlediska pojistného rizika.

„Jejich bezpečnost – tady mluvím o upisovacích agenturách obecně – jim to tehdy prostě nedovolila,“ řekl Greenham. „Doufali, že se to v nepříliš vzdálené budoucnosti může změnit.“

Řekl, že ho odmítlo nejméně 25 pojišťovacích trhů.

„Mohl bych spočítat na jedné ruce počet lidí, u kterých byste přešli k nějakému dalšímu diskurzu,“ řekl Greenham. „Je to jedna z těch nově vznikajících oblastí, kde si myslím, že chytří upisovatelé se k tomu chtějí posunout, ale zařízení nebo poskytovatelé kapitálu za nimi nejsou občas tak progresivní.“

Řekl, že problémy zahrnují jurisdikční problémy s různými státními a federálními úřady, i když firma může být schopna získat schválení Therapeutic Goods Administration (TGA) a licenci na pěstování produktů.

Úspěch nakonec – ale prudký ohnivý exces

Nakonec se Greenhamovi podařilo najít upisovatele Lloyd’s ochotného nabídnout krytí.

„Cenové podmínky byly v pořádku, ale kvůli umístění na něj narazili vysokým požárním přepětím, s nímž jsme v té době museli naložit, protože jsme na konci dne přišli doslova na jednu možnost,“ řekl. řekl.

Když IB navrhl, že navzdory prudkému ohnivému přemíru bylo pravděpodobně vítězstvím pouhé nalezení pokrytí, Greenham souhlasil.

„Ano, vždycky je to dobrý pocit, když to překročíte, i když to nesnáším, když si myslím, že by to pro klienta mohlo být provedeno o něco efektivněji,“ řekl.

Greenham doufá, že australský průmysl léčivého konopí a regulační prostředí kolem něj doženou americký a evropský trh.

„Jsou o něco pokročilejší ve svém právním přístupu k produktům,“ řekl.

Autor: Daniela Wood

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa