Prahain.cz: Vladimíra Ludková (ODS): Za zneužívání dětí podmínka, za konopí na zahradě šest let?

Prahain.cz: Vladimíra Ludková (ODS): Za zneužívání dětí podmínka, za konopí na zahradě šest let?

POLITICI VLASTNÍMI SLOVY: Místostarostka Městské části Praha 8 za ODS na svém Facebooku 3. října k dohodám o vině a trestu.

V roce 2012 vstoupila do českého právního řádu novinka – možnost uzavřít dohodu o vině a trestu. Od října roku 2020 se tato možnost rozšířila z přečinů s trestní sazbou do pěti let na všechny trestné činy včetně těch zvlášť závažných. Loni bylo v Česku podáno 632 návrhů dohod.

Velice zjednodušeně řečeno: viník se přizná k trestnému činu, vzdá se práva na projednání před soudem, státní zástupce mu navrhne trest, který soudce posoudí a většinou schválí. Odpadají tak náklady na soudní řízení, a především nutnost dokazování trestného skutku. Výměnou za to může státní zástupce navrhnout trest i pod zákonnou sazbou.

A k tomu došlo i u muže z Břeclavska, který pohlavně zneužil a znásilnil šest nezletilých chlapců. Šlo o osahávání poškozených na jejich genitáliích. Byly to děti od 10 do 14 let, popsal státní zástupce Marek Vagai. Muž se domluvil na tříletém podmíněném trestu s pětiletým odkladem a na sexuologické léčbě. Dohodu pak na konci srpna schválil Krajský soud v Brně. Případ vyvolal diskusi o dohodách a systém kritizovali i někteří odborníci.

Domnívám se, že za přezkum by tento právní institut stál. Přinejmenším možnost výrazného snižování trestů pod dolní hranici sazby. Aby nedocházelo k případům, kdy pedofil odejde za zneužívání dětí s podmínkou po dohodě, zatímco muž z Hodonínska, který na své zahradě vypěstoval 28 rostlin konopí pro léčebné účely, dostal u soudu šest let natvrdo, což potvrdily všechny odvolací instance.

Facebook.cz/Vladimíra Ludková

Za zneužívání dětí podmínka, za konopí na zahradě šest let?

V roce 2012 vstoupila do českého právního řádu novinka – možnost uzavřít dohodu o vině a trestu. Od října roku 2020 se tato možnost rozšířila z přečinů s trestní sazbou do pěti let na všechny trestné činy včetně těch zvlášť závažných. Loni bylo v Česku podáno 632 návrhů dohod.

Velice zjednodušeně řečeno: viník se přizná k trestnému činu, vzdá se práva na projednání před soudem, státní zástupce mu navrhne trest, který soudce posoudí a většinou schválí. Odpadají tak náklady na soudní řízení, a především nutnost dokazování trestného skutku. Výměnou za to může státní zástupce navrhnout trest i pod zákonnou sazbou.

A k tomu došlo i u muže z Břeclavska, který pohlavně zneužil a znásilnil šest nezletilých chlapců. Šlo o osahávání poškozených na jejich genitáliích. Byly to děti od 10 do 14 let, popsal státní zástupce Marek Vagai. Muž se domluvil na tříletém podmíněném trestu s pětiletým odkladem a na sexuologické léčbě. Dohodu pak na konci srpna schválil Krajský soud v Brně. Případ vyvolal diskusi o dohodách a systém kritizovali i někteří odborníci.

Domnívám se, že za přezkum by tento právní institut stál. Přinejmenším možnost výrazného snižování trestů pod dolní hranici sazby. Aby nedocházelo k případům, kdy pedofil odejde za zneužívání dětí s podmínkou po dohodě, zatímco muž z Hodonínska, který na své zahradě vypěstoval 28 rostlin konopí pro léčebné účely, dostal u soudu šest let natvrdo, což potvrdily všechny odvolací instance.

Více na https://www.vladimiraludkova.cz/vladimira-ludkova-praha…/

Publikováno v rámci přehledu prohlášení i jiných mediálních výstupů jednotlivých volených zastupitelů v Praze

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa