Businessofcannabis.com: Navzdory překážkám německá legalizace konopí pokračuje

Businessofcannabis.com: Navzdory překážkám německá legalizace konopí pokračuje

Odpůrci německého konopného zákona (CanG) v pátek (29. září) nedokázali zabránit v postupu návrhu zákona v německé Spolkové radě (Bundesrat).

Dva klíčoví „možní odpůrci“ nedokázali získat dostatečnou podporu v Bundesratu, německé horní komoře, která zastupuje 16 států země na federální úrovni, což znamená, že sněmovna „v konečném důsledku nemůže zabránit legalizaci konopí“.

Státy vydaly více než 80 doporučení, avšak s obavami ohledně značných finančních a praktických zdrojů, které každý stát potřebuje k účinnému prosazování návrhů.

Zatímco zákonu již nehrozí, že jej Bundesrat zcela zmaří, očekává se, že pokrok v pilíři 1 bude čelit dalším zpožděním.

Co se vlastně stalo?

16. srpna 2023 německá spolková vláda (Bundesregierung) oficiálně schválila návrh zákona o pilíři 1 své strategie legalizace konopí.

Tento návrh zákona navrhuje legalizovat držení až 25 gramů konopí pro dospělé, umožnit domácí pěstování až tří rostlin, zavést neziskové kluby pěstitelů konopí a především vyjmout konopí ze zákona o narkotikech.

Po schválení federální vládou byl návrh zákona předán Spolkové radě, aby daly jednotlivým státům příležitost se k němu minulý týden poprvé vyjádřit.

Více než 80 jednotlivých návrhů bylo připraveno a předloženo různými výbory Spolkové rady – dva z těchto návrhů byly nejzásadnější.

Za prvé, bavorský ministr zdravotnictví Klaus Holetschek (CSU) před pátečním zasedáním oznámil, že má v plánu „podniknout všechny možné právní kroky proti zákonu, pokud vstoupí v platnost“.

Ve snaze zastavit návrh zákona, než se dostane do bodu zahájení právní námitky, předložil pan Holetschek v Spolkové radě návrh zákona, „který zcela zamítne návrh zákona“.

Spolková rada to nakonec odmítla, přičemž tento návrh nenašel ve sněmovně většinu.

Generální ředitel německé Cannovum Cannabis AG Klaus Madzia řekl Business of Cannabis, že věří, že velká část divoké rétoriky bavorského ministra byla způsobena blížícími se zemskými volbami, které se mají konat 8. října.

„Nezapomeňte, že příští týden budou v Bavorsku volby, takže očekávám, že po těchto krajských volbách se část rétoriky značně zmírní. Jednoduše proto, že legalizace konopí mezi některými členy konzervativců v Německu je vždy aktuální problém. Dotknete se toho a získáte pokrytí.“

Zadruhé byl předložen návrh ministrů SPD z Hamburku, Durynska a Dolního Saska, který by přijetí zákona podmínil schválením ze strany spolkových zemí, což rovněž představovalo legitimní hrozbu pro budoucnost návrhu zákona.

Ani tomu se nepodařilo získat dostatečnou podporu v Bundesrat, což znamená, že hrozba vykolejení ze strany Spolkové rady je téměř zažehnána.

Co se stane dál?

Prohlášení Bundesratu se nyní vrátí spolkové vládě, která zase připraví protiprohlášení a předloží návrh zákona německému parlamentu (Bundestag), aby o něm hlasovali demokraticky zvolení zákonodárci.

Pokud zákon projde parlamentem, vrátí se před podepsáním zákona do Spolkové rady k závěrečnému projednání.

Ale jak moc se očekává, že se návrh zákona za tu dobu změní, vzhledem k 80+ doporučením pro pozměňovací návrhy, které předložily státy v Bundesratu?

„Spolková rada musí být v této věci pouze konzultována, ale nemá v této věci žádné slovo,“ vysvětlil Kai-Friedrich Niermann, právník a odborník na konopí.

„Je to proto, že to není zákon o souhlasu, ale pouze zákon o námitce. Námitku Bundesratu může přehlasovat většina Spolkového sněmu.

„Tyto navrhované změny může Bundestag vzít v úvahu, ale nemusí. Pokud by pak Bundesrat na druhém zasedání vznesl námitku a musel by se návrhem zabývat, může ho Bundestag zamítnout.

Dodal, že poslanci vládnoucí frakce semaforů již oznámili četné pozměňovací návrhy k návrhu zákona, o nichž pochybuje, že mohou být zcela zapracovány během následujících čtyř týdnů nebo před druhým čtením návrhu zákona.

„K tomu by se musely všechny skupiny semaforové koalice dohodnout a případně i s resorty by se muselo znovu konzultovat, zda lze změny provést tak, jak jsou, nebo zda existují. ministerské výhrady.

„Domnívám se proto, že je docela možné, že zákon nebude schválen dříve než v prvním nebo druhém čtvrtletí příštího roku.“

Pan Madzia také naznačil, že zpoždění v zavedení zákona je stále pravděpodobnější, ale z jiných důvodů.

Naznačil, že je „stále pravděpodobnější“, že federální vláda může souhlasit se schválením zákona do 1. ledna 2024, ale odložit jeho zavedení o tři až šest měsíců, aby měly státy a federální a místní vlády čas na vybudování zlepšit infrastrukturu a regulovat uvolňování“.

To by znamenalo, že také potenciálně dojde ke zpoždění, kdy se konopné kluby mohou legálně najít.

Klíčové zájmy států 

Toto potenciální zpoždění s cílem poskytnout státům dostatek času na vytvoření požadované infrastruktury odráží prohlášení mnoha členů Spolkové rady.

Většina německých států se domnívá, že zavedení si vyžádá značné zdroje a personál k účinnému vymáhání přísných předpisů stanovených v návrhu, a mnoho z nich požadovalo dodatečné financování.

Pan Neirmann vysvětlil: „Některá prohlášení chtějí zabránit příliš dalekosáhlé liberalizaci právní situace.

„Některé připomínky však také velmi konkrétně kritizovaly zátěž, která bude na státy kladena při provádění velmi detailních procedur žádostí o schválení pěstitelských svazů a kontrole a vymáhání nově přidaných správních deliktů (například zákaz konzumace 200 mil. zóny). Státy kritizují zejména nedostatek personálu a financí.

„Pěstitelské asociace jsou tak přeregulované, že je pochybné, zda se nějaký relevantní počet vůbec ujme, aby je založil.“

Tento názor nesdílela Spolková rada, která drtivou většinou podporovala myšlenku, že odhad federální vlády kolem 1 000 rostoucích sdružení je „příliš nízký“.

Pan Madzia navrhl: „V dolní komoře máte německý politický orgán, který ve skutečnosti říká: ‚Jsme docela přesvědčeni, že bude více konopných klubů‘.

„Takže toto je zajímavý signál, kde vláda říká, že to bude od začátku více než 1000 klubů.“

Autor: Ben Stevens

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa