News.com.au: Německé ‚Cannabis cluby‘ na vysoké úrovni, jak se rýsuje legalizace

News.com.au: Německé ‚Cannabis cluby‘ na vysoké úrovni, jak se rýsuje legalizace

Hannoverský konopný klub začal jako okrajová skupina devíti členů, kteří vedli kampaň za právo legálně si zapálit jointy. Nyní skupina a další podobní vzkvétají a mainstreamují, když se Německo připravuje na legalizaci marihuany. 

Tento měsíc vláda navzdory ostré kritice schválila návrh zákona, který legalizuje nákup a držení konopí pro rekreační účely.

Jádrem plánů, které musí ještě projít parlamentem, jsou takzvané „konopné společenské kluby“.

Podle návrhů může mít každá skupina až 500 členů a bude smět pěstovat konopí pro vlastní potřebu v poměru až tři rostliny na osobu pod bedlivým dohledem úřadů. 

Každý člen klubu bude moci od klubu nakupovat až 25 gramů (0,9 unce) denně, maximálně však 50 gramů měsíčně. 

U 18 až 21 let je množství nižší, maximálně do 30 gramů měsíčně.

Jedním z hlavních ůkolů Cannabis Clubu je dodávka konopí

Zatímco členové stále nebudou moci společně zapálit na svých setkáních, přicházející změny vedly k tomu, že počet konopných klubů v Německu prudce vzrostl. Nyní je jich kolem 100. 

Žádosti o připojení k hannoverské skupině, která zahájila život v roce 2016 pořádáním prokonopných demonstrací na vánočních trzích a festivalech, explodovaly. 

„Během posledních měsíců nás kontaktovalo téměř 800 lidí,“ řekl zakladatel Heinrich Wieker, bývalý elektrotechnik ve věku 58 let. 

Zatím však skupina přijala jen 57 uchazečů. 

„Chci je poznat. Musím je začlenit do týmu a přidělit jim úkoly,“ řekl agentuře AFP, než zahájil jedno ze setkání skupiny, které se koná dvakrát týdně v co-workingovém prostoru.

– Rostoucí debata –

Cannabis Cluby také zajišťují osvětu, prevenci a vzdělání

Setkání se zúčastnilo sedm lidí, ale místností, která vypadala jako typické pracoviště, se stoly, počítači a tabulí, se nelil žádný konopný kouř. 

Na programu setkání bylo pěstování a prevence závislosti. 

„V neděli jsme se byli podívat na místo v Hannoveru, kde bychom mohli případně pěstovat (konopí),“ řekl Oliver W., 48letý elektrikář v důchodu, který si nepřál uvést své celé jméno.

Jednou z možností je pěstovat rostliny ve speciálních pěstebních boxech pod umělým osvětlením, řekl Wieker.

Další možností je „mít velkou plantáž venku, což osobně preferuji, protože je to udržitelnější metoda,“ dodal zakladatel, který měl na nohou oranžové sandály.

Kromě klubu Wieker, který dříve pracoval ve farmaceutickém, chemickém a automobilovém průmyslu, také založil vlastní firmu na výrobu strojů na sklizeň konopí.

Členství v klubu zatím stojí 20 eur (22 dolarů) plus měsíční poplatek pět eur. 

Ke Cannabis Clubům samozřejmě patří i pěstování Cannabis

Cena, která pokrývá především pronájem prostor, by ale mohla vzrůst, pokud by zahrnovala dodávku drogy.

Wieker věří, že nejlepší odpovědí je prodávat konopí členům po gramech, přičemž ti, kteří klub používají, zaplatí více než ti, kteří ho užívají jen zřídka. 

Věří, že cena by se měla pohybovat mezi vysoce konkurenceschopnými pěti a 15 eury za gram, aby pokryla produkci.

– Diskutabilní –

Snaha legalizovat konopí v nejlidnatější zemi Evropy, což je vlajkový projekt středolevicové koalice kancléře Olafa Scholze, se však ukázala jako kontroverzní.

Návrhy narazily na silný odpor konzervativních politiků, lékařů a strážců zákona.

Ministr zdravotnictví Karl Lauterbach však tvrdí, že tento přístup by zasáhl proti černému trhu a trestné činnosti související s drogami, zmírnil zátěž pro vymáhání práva a umožnil bezpečnější spotřebu.

Do návrhu byla zahrnuta ochranná opatření. 

Užívání konopí je zakázáno osobám mladším 18 let a každý klub musí mít člena odpovědného za boj se závislostí. 

Ve Wiekerově klubu byla ustavena skupina složená z členů, kteří byli dříve závislí na jiných látkách, včetně alkoholu a heroinu, aby hledali takové problémy. 

„Přísně sledujeme jakoukoli problematickou spotřebu,“ řekl s tím, že klub je také v kontaktu se sdružením, které pomáhá drogově závislým. 

clp/sr/hmn/fg

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa