Intellinews.com: Albánský konopný sektor pokračuje po legalizaci v růstu

Intellinews.com: Albánský konopný sektor pokračuje po legalizaci v růstu

Albánská místní asociace konopného průmyslu provádí průzkum farmářů, aby posoudila možnosti růstu poté, co země v červenci legalizovala konopí pro lékařské a průmyslové použití, oznámila asociace na své stránce X 11. října. 

Průmyslové konopí, odvozené ze specifických kultivarů konopí sativa , má různé aplikace v textilu, kosmetice, potravinářství a medicíně. Rozvoj místního konopného průmyslu je však politicky kontroverzní vzhledem k dlouhé historii albánského pěstování drog a obchodování s nimi.

Průzkum určí potřeby podpory pro pěstitelské zóny, velkoobchodní plány a právní porozumění.

V červenci albánský parlament schválil zákon upravující pěstování, produkci a distribuci konopí pro lékařské a průmyslové účely. Legislativní rámec umožňuje zkušeným zahraničním společnostem s předchozími zkušenostmi v oboru mimo Albánii zapojit se do pěstování konopí.

Sousední Severní Makedonie již podobnou strategii s jistým úspěchem prosazovala. Mezi společnostmi aktivními v Severní Makedonii je kanadská velkoobchodní společnost s kanabinoidy Instadose Pharma, která vidí blízkost trhu EU jako jednu z výhod tamního působení, řekl výkonný ředitel společnosti bne IntelliNews v roce 2021. Skopje legalizovalo užívání léčebného konopí v roce 2016.

Vláda má v úmyslu konopný průmysl přísně kontrolovat, ale opoziční politici ostře zpochybnili plány legalizace. 

Loni vůdce Demokratické strany Sali Berisha kritizoval původní návrh vlády s tím, že by to byla „obrovská podpora“ zločinnosti po celém světě a „černá tečka“ pro Albánii. 

Podle Světové zprávy o drogách 2022 Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC)  je Albánie stále jednou z předních zemí na světě , pokud jde o pěstování a distribuci konopí.

Světová zpráva o drogách 2022 od Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) odhalila, že Albánie je jednou z předních zemí na světě, pokud jde o pěstování a distribuci konopí. 

A to navzdory dobře propagovanému úsilí albánské vlády vymýtit její pěstování, zejména rozsáhlou operací v Lazaratu – v roce 2014 přezdívaném evropská „marihuanová hora“, krátce předtím, než Albánie získala status kandidátské země EU. Zprávy od té doby však naznačují, že pěstování drog stoupá. Země také leží na balkánské trase pro přepravu heroinu do Evropy. 

Minulý měsíc bylo v Albánii zatčeno více než 200 lidí v rámci masivní protidrogové operace, která se rozprostírala na velké části země. Operace s kódovým označením „Temple“ se zaměřovala na rozsáhlou síť zabývající se distribucí konopí, kokainu a heroinu.

Zacílit na nelegální pěstování konopí je jedním z cílů prvních albánských satelitů, které byly vypuštěny do vesmíru v lednu . Tirana využívá satelity k odhalování zločinů, jako je pěstování drog, nelegální výstavba a těžba dřeva.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa