News.com.au: Holandské „Coffeeshopy“ si užívají silnou legální marihuanu

News.com.au: Holandské „Coffeeshopy“ si užívají silnou legální marihuanu

V zadní místnosti „The Baron“, holandské „kavárny prodávající marihuanu“, majitel Rick Brand vzrušeně prohlížel konopné produkty, které bude brzy moci nabízet.

„Legální výrobce má tento a i tento typ,“ řekl a ukázal na produkty s názvem „Runtz“ a „Wedding Cake“. „Ochutnal jsem to. Bylo to skvělé.“

„The Baron“ je jednou z mála kaváren, které se od prosince účastní nového experimentu, který nabízí vysoce kvalitní „legální Cannabis“ od vládou schválených dodavatelů.

Na rozdíl od rozšířeného vnímání není Cannabis ve skutečnosti v Nizozemsku legální, ale od 70. let 20. století je až do určitého bodu „tolerován“.

Canabis odrůda „Runtz“

Kavárny nesmí skladovat více než 500 gramů (něco přes jednu libru) konopí ani prodávat více než pět gramů denně stejnému zákazníkovi.

Pěstování a dodávání konopí je nezákonné, což znamená, že kavárny technicky fungují mimo zákon, když dostanou zásoby – někdy od stinných kriminálních dodavatelů.

Jednašedesátiletý Brand, který prodává Cannabis již 32 let, věří, že pokud bude vše nad rámec, majitelé kaváren budou mít právní jistotu – a s větším výběrem a kvalitnějšími produkty pro spotřebitele.

Coffeshop The Baron Breda

Jedná s blízkým dodavatelem vybraným úřady, který se na tento experiment léta připravoval.

Legální šedá zóna vede k nejistotě ohledně toho, co přesně kuřáci dostávají do kloubů, řekl agentuře AFP.

„To, co jsme doteď dostávali, někdy obsahuje pesticidy, ale také cizí látky ke zvýšení hmotnosti. Vlastně ani nevíme co mohl dosavadní Cannabis obsahovat,“ řekl.

Experiment mu umožní prodávat konopí, které je „100 procent čisté,“ řekl.

Kvůli právní situaci Brand odmítá prozradit, kde aktuálně získává své zásoby, ale zdůrazňuje, že nemá žádné vazby na kriminální dodavatele.

– „Stará dobrá tráva“ –

Cannabis odrůda „Wedding Cake“

Uvnitř kavárny dostávají Brandovi zákazníci své konopí ve tvaru malé zelené koule. Kouř se valí po místnosti a dokonce i na ulici, protože vzduch naplňuje výrazná vůně konopí.

Souad, štamgast „The Baron“, který si nepřál uvést své příjmení kvůli citlivosti, která stále obklopuje kavárny, byl nedočkavý, až nový experiment začne.

„Brzy budeme moci kouřit starou dobrou trávu vypěstovanou tady v Nizozemsku,“ řekl společně.

Experiment, který začíná 15. prosince a potrvá čtyři roky, odstartuje v jižních městech Breda a Tilburg, než se rozšíří do dalších, včetně jedné oblasti Amsterdamu, která hostí většinu z 564 kaváren v zemi.

Konopí zůstává v Nizozemsku politickým horkým tématem. Dvě ze čtyř stran v odcházející koalici premiéra Marka Rutteho zůstávají proti legalizaci drogy.

Rutteho středopravá strana chce počkat, jak se bude dařit „legálně zásobovaným“ kavárnám ve srovnání s těmi, které stále dostávají zásoby z neschválených zdrojů.

Mnoho odborníků se obává, že nizozemská tolerance k měkkým drogám, jako je konopí, vedla k nárůstu spotřeby a obchodu s nelegálními tvrdými narkotiky, jako je kokain, a s tím související nárůst organizovaného zločinu.

V ulicích Bredy byla většina pro proces, ale stále se ozývaly nesouhlasné hlasy, včetně 50leté studentské poradkyně Maaike Dijkstra.

„Představa, že si to můžete koupit kdekoli a snadno… Zajímalo by mě, jestli to neznamená jen to, že mladí lidé od puberty budou moci začít kouřit ještě snadněji než dnes,“ řekla AFP.

amo-jcp/ric/jm

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa