Cbc.ca: Cannabis je silnější než kdy jindy, ale náš mozek nemusí tolik ovlivnit: 6 překvapivých faktů o konopí

Cbc.ca: Cannabis je silnější než kdy jindy, ale náš mozek nemusí tolik ovlivnit: 6 překvapivých faktů o konopí

Konopí bylo první věcí, která se kdy prodávala online, ale my ho používáme tisíce let.

Weed, reefer, Mary Jane, chronic. 

Ať už tomu chcete říkat jakkoli, konopí má pro skromnou rostlinu mnoho jmen – a mnoho použití. Od té doby, co byla v roce 2018 v Kanadě legalizována, rostlina a její směsi podněcují trvale rostoucí trh, který nabízí vše od předválcovaných spojů až po gumy, nealkoholické nápoje, odpařovače a oleje. 

Dnešní marihuana je mnohem silnější, než bývala

Cannabis tvých rodičů byl mnohem slabší než to, co dnes najdete v obchodech. Ještě v 60., 70. a 80. letech měla marihuana obsah THC méně než dvě procenta . Ale od 90. let množství THC – chemické složky, která vás způsobuje opojení – výrazně stouplo. 

S legalizací rekreační marihuany průmysl vyvinul kmeny a produkty s mnohem vyšší účinností než kdykoli předtím. Dnešní Cannabis může dosáhnout 15 procent THC nebo i více a koncentrované produkty, jako jsou oleje, poživatiny a produkty podobné sklu zvané shatter, mohou mít koncentraci THC až 90 procent. 

Bohužel, čím silnější je droga a její vysoká hladina, tím může být návykovější. Dnes se asi jeden z 11 uživatelů marihuany stane závislým.   

Weed byl první online prodej

Bylo to někdy mezi lety 1971 a 1972 a v té době to bylo nezákonné, ale první e-commerce transakce byla za pytel trávy .

Pomocí ARPANETu, předchůdce internetu, uzavřeli studenti Stanfordské univerzity se studenty MIT dohodu o prodeji blíže neurčeného množství marihuany. 

Tato transakce nebyla jako nákup konopných produktů online dnes. Přes dřívější web nedocházelo k žádné výměně peněz. Místo toho byly přes ARPANET „vytvořeny“ detaily osobní dohody. 

Konopí obsahuje více než 100 aktivních kanabinoidů

Pravděpodobně jste slyšeli o THC (tetrahydrokanabinol) a CBD (kanabidiol), ale jsou to pouze dva z více než 100 kanabinoidů.

Kanabinoidy jsou sloučeniny, které lze nalézt v listu, stonku a pupenu konopí. Rozšířily se ve výrobcích, které můžete kouřit, jíst, vapovat, pít nebo si je třít na kůži, a stále častěji se používají ke zmírnění všeho od bolesti po úzkost. Ale plné účinky kanabinoidů se stále zjišťují. 

Protože konopí bylo tak dlouho nelegální, výzkum jeho sloučenin byl poněkud obtížný. Nyní se nové a důmyslné produkty dostávají na trh tak neuvěřitelným tempem a vědci hrají na dohánění. 

Lidé užívali konopí tisíce let

I když různé země a kultury mají různé názory na užívání konopí, lidé ho užívají po tisíciletí.

Konopí bylo poprvé domestikováno ve východní Asii , kde roste přirozeně. Asi 4 000 let lidé používali jeho vlákna k výrobě konopných provazů a oděvů a olejnatá semena rostliny k jídlu. Semena konopí byla dokonce nalezena u střepů japonské keramiky datovaných asi před 10 000 lety. Obchodovalo se s ním po Hedvábné stezce a šířilo se po kontinentech. Ale až donedávna jsme si nebyli jisti, jak dlouho marihuanu používáme pro léčebné nebo terapeutické účely. 

Ve studii z roku 2019 výzkumníci objevili chemické zbytky ze spalování rostlin konopí během pohřebních obřadů na hřbitově Jirzankal v oblasti Pamíru v západní Číně – před 2500 lety. Stonky a semena konopí byly nalezeny na různých pohřebištích v Asii a Evropě, ale podle jedné teorie mohli tito starověcí lidé kouřit marihuanu, aby komunikovali s lidmi v posmrtném životě .

Konopí má mnoho různých využití

Marihuana a konopí – jeden vás může dostat vysoko, ale druhý má více využití.

V roce 2011 vědci z University of Saskatchewan sekvenovali genom Cannabis sativa . Zjistili, že v průběhu tisíců let lidé selektivně šlechtili rostlinu do dvou kmenů: jeden pro vlákna a semena a jeden pro léky. 

„Analýza ukázala, že [syntázový gen prekurzoru THC, THCA], esenciální enzym při výrobě THCA, je zapnutý v marihuaně, ale vypnutý v konopí,“ řekl Jon Page, hlavní autor studie. 

Konopí je široce používáno po tisíciletí. Kromě lana a oblečení se používá na všechno od uměleckých pláten přes plachty až po papír. Ve skutečnosti jedna studie naznačuje , že masivní sochy Velikonočního ostrova mohly být na místo „nakráčeny“ pomocí konopných provazů (a spousty tuku na loktech).   

V poslední době se ve stavebnictví používá hempcrete – odolný, lehký kompozit vyztužený konopím – a může nahradit materiály jako sádrokarton, izolace a obklady. 

„Zkouřený“ nemusí znamenat postižený

O uživatelích marihuany panuje stereotyp: jsou líní a mentálně pomalejší než neuživatelé. Nedávný výzkum však naznačuje, že v dřívějších studiích o vlivu konopí na poznávací schopnosti byly subjekty při užívání drog ovlivněny neznámým laboratorním prostředím. 

Doktorandka UBC Michelle St. Pierre chtěla přijít na kloub tomu, jak může tráva ovlivnit náš mozek. „Je bezpečné usednout za volant auta?“ řekla v dokumentu. „Vědce a veřejnost to opravdu zajímá.“

Zjistili jsme, že mezi střízlivým a ukamenovaným stavem vlastně nebyl žádný rozdíl v poznání.- Michelle St. Pierre

St. Pierre nechal subjekty provést kognitivní test a pak je požádal, aby se dostali do rauše jako obvykle – na svém vlastním konopí a ve známém prostředí, jako je jejich vlastní domov – a pak je nechal provést další test, aby mohla porovnat schopnosti každého člověka. zkamenělý a střízlivý. 

„Zjistili jsme, že mezi střízlivým a opojným stavem vlastně nebyl žádný rozdíl v poznání,“ řekla. „Neříkám, že konopí nezpůsobuje žádný vliv na kognitivní schopnosti, ale u pravidelných téměř každodenních uživatelů ve známém prostředí, kteří užívají konopí způsobem, který je pro ně typický, jsme nezjistili žádné velké poškození, pokud vůbec nějaké.“

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa