Cannabisnow.com: Thajská vláda se vrací k legalizaci konopí

Cannabisnow.com: Thajská vláda se vrací k legalizaci konopí

Nová thajská koaliční vláda zvažuje návrat k reformám konopí, které vstoupily v platnost minulý rok.

Thajská vláda podniká kroky k návratu k legalizaci konopí pro dospělé, sotva více než rok poté, co bylo osobní použití rostliny legalizováno v zemi jihovýchodní Asie. Vláda schválila zákon o dekriminalizaci konopí v červnu 2022, kdy byla rostlina odstraněna z národního seznamu nelegálních narkotik. Podle legislativy mohou dospělí ve věku 20 let a starší užívat konopí pro léčebné účely, i když ne na veřejných místech. Dospělí mohou také pěstovat konopí na domácích zahrádkách, pokud nejprve oznámí místním úřadům svou pěstitelskou činnost.

Komerční podniky mohou také pěstovat konopí po registraci u Thajského úřadu pro potraviny a léčiva. Zákon také povoluje restauracím a kavárnám podávat jídla a nápoje napuštěné konopím za předpokladu, že neobsahují více než 0,2 % THC. Kouření konopí na veřejnosti zůstává nezákonné a může mít za následek sankce včetně až tří měsíců vězení a pokuty až 800 dolarů.

„Nikdy nenastal okamžik, kdy bychom přemýšleli o tom, jak obhajovat lidi, aby užívali konopí v rámci rekreace – nebo je užívali způsobem, který by mohl dráždit ostatní,“ řekl CNN thajský ministr zdravotnictví Anutin Charnvirakul krátce předtím, než dekriminalizace vstoupila platnost . minulý rok.

Nedostatek komplexních předpisů, které by řídily produkci a prodej konopí, však vedl k rozmachu konopí. V Thajsku nyní podnikají tisíce kaváren a výdejen konopí, zejména ve městech oblíbených turistů, jako je Bangkok , Chiang Mai a Pattaya.

Nová vláda hledá přísnější pravidla

V srpnu ale převzala moc nová koaliční vláda v čele s premiérkou a realitní developerkou Sretthou Thavisinovou z Thajské strany Pheu, která v kampani před loňskými volbami kandidovala na protidrogové platformě. V nedávném rozhovoru Srettha řekl, že nová koaliční vláda, která zahrnuje také deset dalších stran, dospěla k dohodě o změně nového zákona a zákazu rekreačního užívání konopí.

„Zákon bude muset být přepsán,“ řekl Srettha televizi Bloomberg v rozhovoru v New Yorku, když se účastnil Valného shromáždění OSN. „Je potřeba to napravit. Můžeme to mít regulované pouze pro lékařské použití.“

Na otázku, zda bude existovat kompromis pro rekreační užívání, Srettha odpověděla „ne“ a dodala, že problematické užívání drog je „v poslední době široce rozšířeno“.

Plán na přísnější regulaci konopí podporují někteří představitelé cestovního ruchu, podle nichž se nedostatek regulací stal problematickým. Thanet Supornsahasrungsi, výkonný ředitel skupiny Sunshine Hotels and Resorts v Pattayi, řekl Bangkok Post , že většina obchodů s konopím ve městě prodává bylinu pro rekreační použití, což vede ke zprávám o nadměrném užívání.

„Pokud bychom jej chtěli používat pro lékařské účely, vymáhání práva by mělo být přísnější, abychom se ujistili, že jim můžeme nabídnout lékařské ošetření, které je bezpečné pro jejich zdraví,“ řekl Thanet .

Proti návratu k zákazu konopí pro rekreační účely se však staví obchodní lídři, kteří využili dekriminalizaci. Wassaya Lemvijan a její manžel Nitikrist Attakrist, oba právníci, se krátce po loňské dekriminalizaci zaregistrovali u vlády k pěstování a prodeji konopí.

„Jako právníci jsme byli pod velkým stresem,“ řekl Attakrist CNN . „Neplánovali jsme založit obchod s konopím, ale udělali jsme to a chtěli jsme naučit lidi, jak získat ty nejlepší výhody, a také povinnosti, které s tím souvisí.“

Lemvijan říká, že od otevření jejich obchodu se kvalita konopí produkovaného v Thajsku zlepšila, jak se domácí průmysl dostává do tempa. „Kvalita thajského konopí je stále lepší a lepší. Je to nyní mnohem čistší a bezpečnější než v minulosti,“ řekla.

Pár nevěří, že by thajské reformy legalizace konopí měly být vráceny zpět. Nejsou ale proti přísnějším předpisům. „Situace v Thajsku je komplikovaná… ale většina malých podniků, jako je ta naše, není proti novým pravidlům, pokud jsou v rozumných rámcích a je snadné je dodržovat,“ dodal Lemvijan.

Gloria Lai, regionální ředitelka Mezinárodního konsorcia pro drogovou politiku pro Asii, říká, že věří, že omezení reforem tak, aby zahrnovaly pouze lékařskou marihuanu, kterou země legalizovala v roce 2018, nadělá více škody než užitku.

„Je evidentní, že zákaz nebo zákaz látek je nevylučuje a může mít opačný účinek, než byl zamýšlen,“ řekl Lai CNN . „Bude to zničující, pokud se nová thajská vláda vrátí k drogové politice, která zjevně selhala. Pokud budou znovu zavedeny trestní sankce, jako jsou tresty odnětí svobody, mohlo by to vést k zatčení lidí, násilným testům na drogy a opětovnému získání trestního rejstříku.“

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa