Businessofcannabis.com: Trpí Lucembursko nedostatkem léčebného konopí?

Businessofcannabis.com: Trpí Lucembursko nedostatkem léčebného konopí?

Lucembursko legalizovalo léčebné konopí v únoru 2019 a od té doby se pravidelně potýká s jeho nedostatkem. Případný nedostatek má tentokrát na svědomí změna dodavatele léčebného konopí.

Poslanec Pirátské strany Sven Clement, upozorněný na blížící se krizi, nedávno na toto téma upozornil na zasedání parlamentu. Poslanec Clement v přímé otázce lucemburské ministryni zdravotnictví Paulette Lenert zdůraznil naléhavost situace a uvedl, že „v současnosti jsou k dispozici pouze konopné oleje“, a poukázal na znepokojivý nedostatek léčebného konopí v jeho jiných formách.

Ministr Lenert problém uznal a vysvětlil, že nedostatek je přičítán změně dodavatele konopných květů. Prozradila, že smlouva s Tilray, předchozím dodavatelem, skončila 3. srpna 2023. V květnu téhož roku bylo zahájeno nové výběrové řízení, které vyhrála dánská farmaceutická společnost Schroll Medical.

Cannathèque Luxembourg – Interiér nově otevřeného Cannabis obchodu v Lucembursku

Pro překlenutí přechodného období mezi dodavateli byla v červenci zadána velká objednávka na léčebné konopí. Tento rozkaz se však neuskutečnil a země se tak ocitla ve zranitelné pozici.

Ministr Lenert vysvětlil: „Objednávka nedorazila a nový dodavatel konopí také potřebuje nějaký čas, než může dodat dostatečné množství. Květy konopí jsou vyráběny speciálně pro lucemburský trh.

Uvedla, že další dodávky léčebného konopí se očekávají na konci října a v listopadu.

Ministr Lenert mezitím ujistil, že existují dostatečné zásoby konopných olejů, což by mělo umožnit napravit výpadek dodávek. Situace však vyvolala diskuse o potřebě stabilnějšího a odolnějšího dodavatelského řetězce pro léčebné konopí v Lucembursku.

Nedostatek je také přímým důsledkem rostoucí poptávky po léčebném konopí, přičemž v posledních letech rostla míra předepisování.

V roce 2020, rok po legalizaci léčebného konopí, bylo lucemburským pacientům předepsáno 140 kg konopí. Do roku 2021 se toto číslo zdvojnásobilo na 283 kg. Země již musela nouzově nakoupit několik desítek kilogramů léčebného konopí za neúnosné ceny, aby nahradila nedostatek zásob.

Zdroj: Newsweed.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa