Newsweed.fr: Francouzká vláda navrhuje novelu, která má zobecnit léčebné konopí

Newsweed.fr: Francouzká vláda navrhuje novelu, která má zobecnit léčebné konopí

Poté, co se vláda rozhodla nezahrnout zobecnění léčebného konopí do návrhu zákona o financování sociálního zabezpečení, poté, co ve výboru odmítla všechny pozměňovací návrhy navrhující zobecnění , nakonec navrhla svůj pozměňovací návrh o léčebném konopí, jak neobratně oznámil ministr zdravotnictví 11. října.

Jak bylo dešifrováno Svazem průmyslníků pro zhodnocování konopných extraktů (UIVEC) a Santé France Cannabis, pozměňovací návrh navrhuje vytvoření dočasného ad hoc statusu pro léčiva na bázi konopí, definovanou jako „jakýkoli lék, jehož účinná látka je složený z přípravku na bázi Cannabis sativa L. včetně extraktu. Tyto léky budou podléhat dočasnému povolení vydanému pro jednotlivé léky na dobu 5 let s možností prodloužení.

Pokud bude novela přijata, budou tyto léky dostupné jako první recept v nemocnici s obnovením v rámci tradičního způsobu péče, jako během experimentu.

Cena léčiv na bázi konopí bude stanovena na základě jejich vlastností, složení a lékové formy. Tyto ceny budou navíc v souladu s budoucí vyhláškou sladěny s evropskými cenami nebo tarify pro srovnatelnou celkovou velikost trhu. Podmínky hrazení těchto léků zdravotním pojištěním budou stanoveny vyhláškou.

Kritéria farmaceutické kvality a bezpečnosti, jakož i terapeutické indikace způsobilé v konečném důsledku pro léčbu léčebným konopím, budou definovány ministerskou vyhláškou.

Ke generalizaci nedojde dříve než 1. ledna 2025. Mezitím budou pacienti zařazení do experimentu na konci března 2024 nadále dostávat svou léčbu až do generalizace. Druhé prodloužení musí trvat maximálně 9 měsíců. Léky používané v této souvislosti budou hrazeny ze zdravotního pojištění na základě částky stanovené vyhláškou ministerstva.

Několik otázek zůstává nezodpovězeno, ať už proto, že budou upraveny vyhláškou nebo nařízením – například nařízením stanovujícím podmínky kultury a související bezpečnosti – nebo proto, že text nejde do detailů. Není například jasně definována forma léčiv na bázi konopí: květiny, oleje a/nebo extrakty?

Mado Gilanton, prezidentka asociace Apaiser S&C, vítá „vynikající zprávu pro pacienty“ a uznává „první učiněný krok“, přičemž se zavazuje zůstat „mobilizována“ při schvalování novely a poté při provádění práce na zobecnění.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa