Divoký trh s marihuanou v Oklahomě se brzy zmenší

Divoký trh s marihuanou v Oklahomě se brzy zmenší

Nejdivočejší trh s marihuanou na světě – který na svém vrcholu měl téměř 14 000 licencovaných obchodů s lékařskou marihuanou. Od té doby, co voliči v Oklahomě v březnu drtivou většinou odmítli referendum o legalizaci rekreačních aktivit, se neustále zmenšuje.

Zvýšené vymáhání ze strany státních regulátorů a vymáhání práva tlačí některé podniky k uzavření. Jiní si prostě uvědomují, že Oklahoma produkuje tolik trávy – podle nedávné studie ohromující 64násobek objemu potřebného pro obsluhu státních lékařských pacientů – že není možné vydělat žádné peníze.

Zároveň se potenciální zákaznická základna zmenšuje: Do lékařského programu je zapsáno necelých 350 000 lidí, což je pokles z vrcholu o více než 385 000.

„Je to příliš velké.“ Jen to způsobuje příliš mnoho problémů,“ řekl Chip Baker, zkušený podnikatel v oblasti marihuany, který se v roce 2019 přestěhoval z Colorada do Oklahomy, aby využil zahájení lékařského trhu. „Všichni bojují.“

Chip Baker ukazuje směrem k paletě zeminy ve svém obchodě s marihuanou.
Chip Baker ukazuje na paletu zeminy ve svém obchodě s marihuanovými zahradními potřebami v úterý 28. února 2023 v Oklahoma City. | Sean Murphy/AP

Oklahoma se za posledních pět let stala varovným příběhem pro experiment země s legalizací marihuany. Mnoho problémů, které sužují začínající trh po celé zemi, se v neochvějně konzervativním státě zvětšuje.

Nepravděpodobný boom trhu byl pošpiněn desítkami nájezdů na nelegální pěstitelské lokality, nekontrolovatelným přesměrováním produktů na nezákonný trh, obviněními z obchodování s lidmi a strašlivých zločinů, včetně čtyřnásobné vraždy čínských občanů na farmě s konopím loni v listopadu.

Republikánský státní zástupce Scott Fetgatter , který se intenzivně věnoval konopné politice, uvedl, že zpětný zásah je mezi jeho kolegy zákonodárci a voliči tak vážný, že nevidí žádný smysl v zavádění legislativy usilující o posílení lékařského trhu a pomoci majitelům podniků, kteří se potýkají s problémy.

Vozidlo národní gardy oklahomské armády vykládá ke zničení nelegálně pěstované rostliny marihuany.
Vozidlo národní gardy oklahomské armády vykládá nelegálně pěstované rostliny marihuany ke zničení v okrese Garvin, Oklahoma, 6. října 2022. | Spc. Tyler Brahic/Oklahoma Army National Guard přes Alamy

Většina blízkých pozorovatelů trhu věří, že další stovky podniků – a možná i tisíce – zvednou v nadcházejících měsících vlajku kapitulace. Baker předpovídá, že dvě třetiny obchodů s lékařskou marihuanou v Oklahomě nakonec zmizí.

Chris Moe, lékařský pacient a obhájce marihuany, známý jako „strýček Grumpy“, si myslí, že krveprolití bude ještě závažnější: 80 procent podniků, jak předpovídá, zanikne do ročního výročí neúspěšného referenda.

„Prioritou je tvrdý zásah. Prioritou je zmenšit průmysl,“ řekl Moe. „Kdo to chce? Všichni. Jediní lidé, kteří nechtějí, aby se průmysl zmenšil, jsou ti, kteří vědí, že přijdou o všechno.“

Plátna Chris Moe pro rekvizitu 820.
Chris Moe loni v únoru propagoval legalizaci rekreační marihuany. | Paul Demko/POLITIKA

Další velké otřesy v odvětví konopí se chystají 31. října. Dle zákona musejí všechny podniky – k 2. říjnu jich bylo 10 278 – obnovit své licence u Úřadu pro narkotika a nebezpečné drogy v Oklahomě. Poprvé od zavedení zdravotnického trhu před pěti lety OBN požaduje, aby podniky prokázaly, že mají platné osvědčení o obsazenosti svých zařízení.

Představitelé OBN říkají, že byli pobídnuti k zpřísnění vymáhání kvůli nejméně 10 požárům v závodech na výrobu marihuany od roku 2021. Při jednom incidentu bylo zapáleno 10 000 akrů půdy, což vedlo k mobilizaci Národní gardy k boji s ohněm. Při dvou různých příležitostech byli agenti OBN přítomni, když se v pěstírnách marihuany zapálily požáry.

I když požadavek mít osvědčení o obsazenosti není nový, existuje široká shoda, že mnoho podniků zabývajících se marihuanou nevyhovuje a nebude moci obnovit své licence.

„Mnoho lidí v marihuanovém průmyslu nedosáhlo na svou odpovědnost a měli znát lépe podmínky,“ řekl Fetgatter. „Pokud začínáte podnikat, měli byste znát všechny nařízení.“

Výdejna lékařské marihuany v Keotě, Okla.
Výdejna lékařské marihuany v Keota, Okla, 9. prosince 2021. | Brett Deering/The New York Times přes Redux

Úřad pro lékařskou marihuanu v Oklahomě také v posledních dvou letech posiluje své vynucovací schopnosti a trestá další podniky za porušení pravidel. Minulý měsíc ohledně údajnému překročení státních limitů vydal úřad za porušení zákona 161 ambulancím nařízení, kolik konopí lze zakoupit v jedné transakci. OMMA usiluje o odebrání licencí 39 z těchto obchodů s marihuanou, zatímco 122 dalším hrozí pokuty.

Konopné podniky také pociťují ránu. Travis Smith, spoluzakladatel kultivátoru Smokey Okies v Oklahoma City, uvedl, že dodavatel odpadu společnosti nedávno oznámil, že již nebude pracovat s konopnými podniky. Důvod byl uveden: frustrace z konopných společností, které běžně přeplňují kontejnery, aby ušetřily peníze, a neplatily své účty.

„Provozovatelé konopí nejsou žádoucí zákazníci,“ řekl Smith. „Pronajímatelé nechtějí lékárny a průmyslníci nechtějí marihuanu. Toto je důvodem, proč tolik pěstitelů právě prochází vystěhováním.“

Smith a další majitelé podniků, kteří se potýkají s problémy, tvrdí, že náprava je již dávno po. Byli čím dál frustrovanější ze snahy konkurovat ostatním firmám, které nedodržují pravidla, a doufali, že rekreační legalizace výrazně rozšíří trh, zejména s Texasany, kteří překročí hranice za nákupy.

Ředitel kampaně Ryan Kiesel přednáší ústupek při hlasování Ano na večírku sledování státní otázky 820 v Tower Theatre v Oklahoma City.
Ředitel kampaně Ryan Kiesel přednese ústupek při hlasování Ano na večírku sledování státní otázky 820 v Tower Theatre v Oklahoma City 7. března 2023. | Nathan J. Fish/The Oklahoman přes AP

Ale po porážce volebního opatření – každý jednotlivý kraj ve státě hlasoval proti – nyní doufají, že selže dostatek firem, takže bude díky snížené konkurenci schůdnější provozovat finančně úspěšný podnik.

„Spousta lidí prostě nemůže platit své účty,“ řekl Jeff Henderson, spoluzakladatel společnosti PYRE, která provozuje pěstírnu o rozloze 4 800 čtverečních stop v Muskogee. „Někteří lidé nemají žádnou marži. Není tam moc prostoru a peněz, kam jít.“

Henderson řekl, že Pyre byla schopna přežít více než dva roky od svého uvedení na trh tím, že se soustředila na pěstování vysoce kvalitních květin, za které jsou spotřebitelé ochotni zaplatit prémiové ceny, přičemž jejich produkty v současné době nosí více než 30 výdejen po celém státě.

„Není mnoho lidí, kteří se snaží být Louis Vuitton v odvětví marihuany,“ řekl Henderson. „Většina lidí chce být Walmart. … Většina lidí upřednostňuje kvantitu před kvalitou.“

Mnoho představitelů průmyslu vyjadřuje optimismus, že nejhorší finanční situace jsou nyní minulostí, přičemž ceny v posledních měsících začínají stoupat. Očekává se, že slibný trend bude pokračovat, protože v nadcházejících měsících zkolabují další podniky.

Smokey Okies, PYRE a tisíce dalších podniků bojujících za marihuanu doufají, že budou mezi přeživšími.

„Pokud dokážeme vydržet zbytek tohoto roku,“ řekl Smith, „myslíme si, že příští léto bude lepší a v roce 2025 to bude mnohem lepší.“

Autor: PAUL DEMKO

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa