Studie uvádí, že význam konopných terpenů je u chutí a vůní marihuany příliš přeceňován

Studie uvádí, že význam konopných terpenů je u chutí a vůní marihuany příliš přeceňován

Terpeny nemusí být jediné zodpovědné za výrazné aroma konopí a označování výrobků může podle zjištění nové studie uvést spotřebitele nebo výrobce v omyl.

V nedávné publikaci v časopise Omega společnosti American Chemical Society vědci z Abstrax Tech, americké společnosti zaměřené na aromatické sloučeniny z konopí a jiných rostlin, tvrdí, že ačkoli terpeny hrají roli při definování odlišného aroma kmenů konopí na obecné úrovni, jejich význam je přeceňován.

Vědci zjistili, že četné minoritní neterpenoidní sloučeniny jsou úzce spojeny s atypickými sladkými nebo slanými vůněmi produkovanými konopím.

Autoři této studie identifikovali zejména novou třídu těkavých sloučenin síry odpovědných za jedinečné aroma konopí, které doplňují a zesilují aromatické účinky terpenů.

Zjištění této studie jsou relevantní, protože preference spotřebitelů jsou kromě potence THC ovlivněny také aroma produktu, díky čemuž jsou terpeny, popisované jako různorodá řada sloučenin odpovědných za aroma konopí, sekundárním rozlišovacím faktorem při výběru spotřebitele konopí.

Ve skutečnosti si terpeny získaly významnou pozornost ve výzkumu a v legálním průmyslu konopí, aby se vyřešila omezení klasifikace indica/sativa a zajistila se přesnější kategorizace kmenů konopí podle jejich psychoaktivních účinků a aromatických profilů.

Terpeny, skupina různých organických sloučenin přítomných v mnoha rostlinách, včetně konopí, jsou zodpovědné za jedinečné vůně a chutě různých kmenů konopí. Předpokládá se také, že ovlivňují psychoaktivní a léčivé vlastnosti konopí, přičemž určité terpeny mohou být spojeny se specifickými psychoaktivními účinky.

Tato studie však odhalila, že kmeny s výrazně odlišnými aromatickými profily jsou často seskupeny, což zpochybňuje konvenční názor, že dominantní terpeny určují pouze jejich aromatické vlastnosti.

Výzkumníci používají příklad kmene konopí známého jako Dogwalker OG, známého pro své skunky a dřevité aroma, které bylo seskupeno do stejného limonenového/karyofylenového klastru (což jsou dva terpenové profily) jako Tropicana Cookies, které se pyšní výraznou citrusovou a tropickou vůní. . Dokonce i Purple Punch se svým sladkým hroznovým aromatem byl součástí tohoto seskupení.

Tento rozpor znamená, že i když tyto klasifikace mohou dobře sloužit pro chemotaxonomické účely, nemusí poskytovat požadované chemické rozlišení pro odlišení těchto kmenů konopí na základě jejich aromatických profilů.

„Tato nesrovnalost naznačuje, že zatímco tyto klasifikace mohou být užitečné pro chemotaxonomické účely, postrádají chemické informace nezbytné k odlišení těchto odrůd z hlediska aroma,“ uvádí studie.

V této studii vědci zkoumali 31 výtažků z konopné ledové hašiše, silného konopného produktu vyrobeného kombinací ledové vody a lisováním kalafuny.

Použili pokročilé techniky k identifikaci různých sloučenin, které vytvářejí odlišné aroma konopí. Jejich zjištění odhalila, že nové sloučeniny síry přispívají k citrusovým a tropickým vůním, zatímco štiplavý skatol se nachází v pikantních odrůdách.

Senzorické testy potvrdily, že běžné terpeny často používané ke kategorizaci konopí se ne vždy shodovaly s vůní, což ukazuje na jejich omezenou roli v aroma konopí.

„Shrnuto tyto výsledky silně naznačují, že zatímco aroma je klíčovou vlastností při rozlišování odrůd konopí a uživatelských preferencí, význam terpenů se zdá být přeceňován,“ uvedli vědci ve vědecké práci.

Vědci použili senzorickou analýzu ke klasifikaci vzorků do tří hlavních kategorií aromat: sladké exotické, prototypické a pikantní exotické.

Je zajímavé, že zjistili, že kmeny v sladkých a slaných exotických kategoriích často sdílejí podobné terpeny, což naznačuje, že terpeny nebyly hlavní příčinou jejich odlišných aromat. Místo toho hloubková chemická analýza ukázala, že při vytváření těchto rozdílů byly klíčové minoritní neterpenoidní sloučeniny.

„I když se vyskytují v nízké koncentraci, často představující méně než 0,05 % hmotnosti vzorků, jejich pachový dopad může být podstatný,“ píše se ve studii.

Autoři této studie konkrétně určili důležité třídy sloučenin souvisejících s určitými aromaty. Některé kmeny měly tropické sloučeniny síry s výraznou sírovou, ropno-citrusovou vůní, zatímco jiné s pikantními nebo chemickými aromaty obsahovaly skatole, extrémně štiplavou chemickou sloučeninu.

Zjištění, že terpeny hrají menší roli při rozlišování konopných aromat, než se dříve předpokládalo, by mohlo mít významné důsledky pro legální konopný průmysl. To může ovlivnit, jak jsou produkty označovány a uváděny na trh, jak jsou testovány v laboratořích a jak je kvalita vnímána jak spotřebiteli, tak výrobci.

Autor: Dario Sabaghi

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa