Newstimes.com: Mělo by se s léčebným konopím zacházet jako s jinými léky na předpis? Ne všichni jsou přesvědčeni

Newstimes.com: Mělo by se s léčebným konopím zacházet jako s jinými léky na předpis? Ne všichni jsou přesvědčeni

Mohli by nakonec léčebné konopí lékaři předepisovat a prodávat v lékárnách se stejným dohledem jako většina ostatních léků na předpis?

Zastánci tvrdí, že změna federální klasifikace léčiv pro léčebné konopí by umožnila lepší regulaci dávkování a účinnosti, ale ne všichni jsou přesvědčeni.

V současné době musí být předepisující lékaři konopí v Connecticutu specificky registrováni u státu. Léčebné konopí se nakupuje buď ve výdejně konopí pro léčebné účely, nebo v hybridní výdejně, která prodává konopí pro léčebné i rekreační účely. 

Existuje seznam přijatelných podmínek, kterými musí pacient s léčebným konopím trpět, aby mohl získat kartu léčebného konopí, a přestože lékárny mohou uchovávat údaje o těchto pacientech, jejich kvalifikačních podmínkách a jejich nákupech, tyto údaje nejsou sdíleny se státem. nebo jiného poskytovatele lékařské péče. 

Steph Sherer, zakladatelka Safe Access Now, organizace se sídlem ve Washingtonu DC, která obhajuje léčebné konopí, věří, že by mělo být integrováno do celkového systému zdravotní péče.

„Lékař může se svým pacientem mluvit o konopí a doporučit mu profily kanabinoidů, o kterých si myslí, že by byly užitečné, ale ve skutečnosti neexistuje způsob, jak by tento pacient mohl nutně důvěřovat označení produktů,“ řekla. „Neexistuje konzistence a rovnoměrná dostupnost produktů. Musí si koupit pár věcí, aby zjistili, která z nich bude fungovat, a když konečně najdou nějakou, která funguje, pak se vrátí a ta už není na poličce, takže musí začít znovu.“

Federální vláda stále považuje konopí za drogu podle seznamu I podle směrnic US Drug Enforcement Agency spolu s heroinem a LSD. DEA má za to, že léky ze seznamu I nemají žádné lékařské použití a mají vysoký potenciál ke zneužití.

Americké ministerstvo zdravotnictví a sociálních služeb však vyzvalo k překlasifikování konopí na drogu seznamu III, což podle Sherera umožní regulaci a řízení léčebného konopí podle federálního zákona. 

„Prosazujeme federální legislativu, vytvoření národního programu léčebného konopí, což by v podstatě byla cesta, jak se konopí dostane do lékáren,“ řekl Sherer. „Vytvořilo by to program na předpis, zařadilo by to konopí do kategorie, kde by mohlo existovat pojistné krytí, kde byste nemuseli chodit ke specializovanému lékaři, abyste dostali předpis na konopí.“

Ne všichni jsou však pro navrhovanou reklasifikaci. Skupina republikánských federálních zákonodárců poslala dopis, v němž naléhala na Drug Enforcement Agency, aby ponechala konopí na seznamu drog podle seznamu I, s tím, že výzkum o léčebném přínosu konopí dosud neprokázal, že by převážil nad rizikem. 

„Od HHS je nezodpovědné doporučovat, aby byla marihuana odstraněna z Seznamu I,“ stojí v dopise . „Pro DEA by také bylo nezodpovědné jednat podle tohoto doporučení.“

Dr. Linda Barry je docentkou chirurgie na lékařské fakultě University of Connecticut. Je také ve státní radě lékařů pro lékařskou marihuanu. Na schůzi této rady tento měsíc Barry požadoval více údajů o léčebném konopí, podobných údajům, které pečovatelé a úředníci veřejného zdraví uchovávají o jiných látkách na předpis používaných pro lékařské účely. Pokud například existuje nedostatek produktu speciálně určeného pro pacienty s léčebným konopím, měla by být tato data k dispozici, řekla. Tímto způsobem by léčebné konopí bylo jako každý jiný lék. 

„Pokud sledujeme nemoc nebo diagnostický kód s formulacemi, věděli bychom to předem,“ řekl Barry na setkání.

Aby si pacient mohl koupit léčebné konopí v Connecticutu, musí jít ke speciálně licencovanému předepisujícímu lékaři a musí mu být diagnostikován stav na předem určeném seznamu. Kvalifikační podmínka a recept jsou zaslány pacientovi, aby si vybral konkrétní lékařskou ambulanci, takže jak řekl Barry, „mají data v lékárnách“.

Konopí, jak poznamenala, je jediným lékem, u kterého si pacient určuje dávkování sám a jeho nákup je omezen množstvím, které má lékárna k dispozici, a limity státu. K doplňování receptů, jako jsou ty, které existují u jiných zprostředkování získaných v lékárně, nedochází u konopí po každoročním opětovném potvrzení zdravotní karty.

„Půjdete do lékárny a oni určí částku. Trasu určíte vy,“ řekl Barry. „Neexistují žádné informace o (drogové) interakci, neexistují žádné informace o tom, jaký je nejúčinnější způsob léčby.“ Lékárníci v konopných ambulancích nenabízejí žádné rady, jaké produkty jsou pro určité stavy nejlepší nebo jaké množství užívat, ponechávají rozhodnutí na pacientech samotných.  

Zatímco „budoucnost léčebného konopí je cestou k zavedení konopných produktů do systému zdravotní péče v USA,“ řekl Sherer, že přesunutí konopí do seznamu III by okamžitě nezměnilo způsob, jakým je léčebné konopí vydáváno. „Neznamenalo by to, že konopí může jít do lékáren. Stále je tu mezera ve znalostech a práci, která se musí stát“ v oblasti vzdělávání. 

Například americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv letos uvedl, že produkty získané z konopí nemohou být regulovány ani podle federálního zákona o potravinách, léčivech a kosmetice, ani podle zákona o doplňcích stravy, zdraví a vzdělávání. 

Sherer lobbuje za to, aby bylo konopí přesunuto do své vlastní kategorie drog, seznamu VI, kterou by řídila samostatná federální agentura v rámci Health and Human Services, která by mohla usnadnit odstranění mezer. Navrhla, aby se nové oddělení jmenovalo „Úřad pro lékařské konopí a kontrolu kanabinoidů“.

„To by umožnilo konopí přesunout se do národní zdravotnické infrastruktury,“ řekla. 

Největší překážkou je však myšlení nebo vnímání. „Jednou z největších výzev v současnosti, pokud jde o vývoj konopné politiky, je to, že trh s konopím se začal označovat jako ‚průmysl‘,“ řekl Sherer. 

To, jak se domnívá, naznačuje soubor priorit, které léčí konopí spíše jako alkohol nebo nikotin než jako lék proti bolesti.

„Je mnohem snazší, když trh říká: ‚Dostaň mě co nejvýše.‘ To je docela snadný úkol výzkumu a vývoje. ‚Ať můj obal vypadá cool a já vypadám cool, že ho mám,’“ řekl Sherer. „Trh, který říká: ‚Chci produkt, který je pokaždé stejný, který obsahuje obaly, do kterých se moje děti nedostanou,‘ není tak sexy a také dražší.“

Autor: Jordan Nathaniel Fenster

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa