Krajskelisty.cz: „Legalizujte drogy,“ nabádá prorok konopí (a slavný herec) Woody Harrelson. Nezapomenutelní Marka Dobeše

Krajskelisty.cz: „Legalizujte drogy,“ nabádá prorok konopí (a slavný herec) Woody Harrelson. Nezapomenutelní Marka Dobeše

Vlastním jménem Woodrow Tracy Harrelson. Roku 1999 přijel s westernem ze současnosti „Hi-Lo Country“ na Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Coby Big Boy Matson v něm hraje zkušeného rančera z rodu správných chlapů. Má rád své kovbojské řemeslo a nedokáže si představit, že by svět jeho předků mohl zaniknout. Jenže válka všechno změní. Kraj v okolí městečka Hi-Lo teď ovládají dobytkáři, kteří se snaží zbohatnout na válečných dodávkách. Big Boy se svým přítelem Petem se však odmítají novým časům přizpůsobit. Toto westernové drama režiséra Stephena Frearse a producenta Martina Scorseseho získalo téhož roku na filmovém festivalu v Berlíně Stříbrného medvěda. Protože jen dva roky předtím hrál ve filmu Miloše Formana „Lid versus Larry Flynt“, ptal jsem se jej tehdy pro Kinobox v našem společném limitovaném čase nejen na „Hi-Lo Country“, ale také našeho nejslavnějšího režiséra.

Doplňující video: Woody Harelson and

Podle čeho si vybíráte projekty?

Vždycky mě zajímá příběh filmu. Aby měl srdce a aby o něčem byl. Mnoho příběhů srdce postrádá. Tenhle příběh filmu „Hi-Lo Country“ se mi líbil a mnoho lidí mi následně sdělilo, že oni byli spokojení také.

Ohledně vaší sportovní komedie „Kingpin“ jste zmínil, že nejste spokojen.

Přál jsem si, aby ten film jinak sestříhali, protože jsem přesvědčen, že jak ho ve střižně pojali, se ztratila podstata, a to mne mrzí. Nevěřím tomu, že komedie nemohou být delší než dvě hodiny, jak to tvrdí studio. (Následný Director’s Cut má 117 min., pozn. aut.)

Mezi natáčením velkých filmů si občas střihnete roli v nezávislých projektech. Je to záměr?

Není to plánované, beru to, jak to přijde. Není pro mě důležité, jestli je film pro velké studio, nebo nezávislý. Nechci dělat jen velké blockbustery, hrál jsem v nezávislárnách, kde jsem si neřekl ani o honorář.

Kam byste zařadil film „Hi-Lo Country“?

Líbil se mi příběh. Je to podle knihy, kterou napsal Max Evans (napsal též knihu „Honáci“ podle které byl natočen film s Henry Fondou roku 1965, pozn. aut.). Je to velice krásný příběh a já mám velkou radost, že film dopadl velmi dobře.

Jak pro vás probíhala spolupráce s Milošem Formanem, se kterým jste točil „Lid versus Larry Flynt“?

Na Milošovi je typické, že on je především velmi skromný. Ne že by se snažil být skromný, on takový prostě je. A má svůj specifický způsob režírování. Dává hercům svobodu a dovoluje jim improvizovat. Ale za tím vším je on jako za oponou. Je to těžké vyjádřit, je to velmi odlišný postup od všech ostatních režisérů, se kterými jsem spolupracoval. Je úžasný. Na place vytváří skvělé prostředí, ve kterém se cítíte bezpečně a příjemně. Je fajn pocit v takové atmosféře hrát.

Začal jste se v poslední době orientovat na divadlo…

Ano, momentálně se zaměřuji na divadlo. Hraji v něm, také budu režírovat hru, kterou jsem napsal se svým kamarádem. Takže píšu, režíruji a hraji divadlo.

Bylo náročné dostat se z kategorie televizní hvězdy do filmu?

Byl jsem v seriálu „Na zdraví“ šest let. Ano, bylo to těžké. Dnes je to mnohem jednodušší. Myslím, že jsem měl vlastně štěstí, že se mi to vůbec povedlo.

Je váš otec stále ve vězení?

Ano.

Ovlivnilo vás to, jaký jste coby herec?

Určitě mě to ovlivnilo, ale je těžké popsat, jakým způsobem.

Účastníte se snahy o ochranu deštných pralesů, jaký postup volíte?

Podporuji pěstování konopí. Marihuana a konopí jsou dvě odlišné věci. Konopí je průmyslová rostlina a marihuana je pro radost. S konopím se to má tak, že kdyby v naší společnosti, a to mluvím o USA, kdyby bylo konopí průmyslově využíváno, nemuselo by se kácet tolik lesů kvůli papíru ani využívat topný olej. Když Henry Ford vytvořil první automobil, to auto bylo vyrobeno z konopí. Bylo pevné jako plast a pohon byl taky z konopí. No a vize Henryho Forda, které se říkalo Energy Movement, byla, že farmáři budou pěstovat to, co bude průmysl potřebovat. Při výrobě železné rudy se devastuje příroda, ale když farmáři pěstují konopí, je to dobré pro průmysl a je při tom menší znečištění, pokud vůbec nějaké. Z konopí můžete vyrábět papír, pohonné hmoty, oblečení, všechno to dává smysl.

Jak pohlížíte na politiku legalizace drog?

Myslím si, že drogy by měly být legalizovány. Podle mne, kde není oběť, tam se nestal zločin. Když nikomu neubližuji, nebo neničím cizí majetek, tak nepáchám zločin. Podle mne zločin páchaný na svém vlastním zdraví není zločinem. A to jak u drog, tak třeba u hazardu nebo řízení motorky bez helmy. Ale konopí je něco jiného. Vždyť si vezměte, že konopí se legálně pěstuje ve dvaceti zemích světa, včetně Kanady.

Uvažujete na toto téma o natočení filmu?

Ano, bavíme se o tom s mým přítelem. Myslím, že je to dobrý nápad.

Poděkování: Míla Řádová, Vratislav Šlapák, Petr Vachler (VAC – Vachler Art Company)

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa