420intel.com: Proč je nepravděpodobné, že Indiana bude hlasovat pro legalizaci rekreační marihuany?

420intel.com: Proč je nepravděpodobné, že Indiana bude hlasovat pro legalizaci rekreační marihuany?

Úterní rozhodnutí voličů v Ohiu legalizovat rekreační marihuanu otevírá cestu k její dostupnosti ve třech ze čtyř států sousedících s Indianou.

Přesto Hoosiers pravděpodobně neuvidí žádné kroky v legalizaci marihuany.

Guvernér Indiany Eric Holcomb historicky prohlásil, že nebude podnikat žádné kroky ohledně legalizace, zatímco marihuana zůstává na federální úrovni nelegální. Ve Statehouse je legalizace každoročním tématem, které se nikdy neposouvá, i když se do něj v posledních letech začali vrhat republikáni. Legislativní výbor na toto téma minulý týden nedospěl k žádné dohodě ohledně doporučení pro zasedání v roce 2024. 

A na rozdíl od Ohia a 20 dalších států nemají Hoosiers prostředky k tomu, aby sami položili otázku na hlasovacím lístku.

Zde je to, co potřebujete vědět: 

Kde je marihuana legální poblíž Indiany

Ohijský zákon, který voliči schválili v úterý, vstoupí v platnost 7. prosince. Rekreační marihuana je již legální v Michiganu a Illinois. 

Na jižní hranici Indiany guvernér Kentucky Andy Beshear v březnu podepsal zákon legalizující lékařskou marihuanu, ačkoli státní program vstoupí v platnost až v roce 2025. 

Colorado a Washington byly v roce 2012 prvními státy, které legalizovaly marihuanu pro rekreační účely. 

Kdy se bude marihuana prodávat v Ohiu: Co vědět o zákonu, který v úterý schválil soused Indiany

Proč Hoosiers nemůže dělat to, co Ohio 

Ve 23 státech mají občané možnost klást otázky na hlasovacím lístku prostřednictvím petičního procesu, a to buď za účelem změny státního práva nebo státní ústavy, nebo obojího. Indiana mezi ně nepatří.

Voliči by zde na volební opatření narazili pouze v případě, že by státní zákonodárný sbor chtěl upravit ústavu státu. A to se může stát pouze tehdy, pokud zákonodárný sbor projde stejným jazykem dvě legislativní zasedání po sobě. To nezkusili od začátku roku 2010, kdy se republikáni pokusili zakázat sňatky osob stejného pohlaví.

V současné době je rozhodnutí změnit zákony týkající se marihuany na zákonodárném sboru republikánské většiny.

Co řekl guvernér Eric Holcomb

Holcomb dlouho stál proti legalizaci, protože marihuana je na federální úrovni nezákonná.

„Pokud by se zákon změnil, podívali bychom se na všechny pozitivní nebo nepříznivé dopady, které by to mělo,“ řekl v roce 2019. „Nejsem přesvědčen, že ostatní státy učinily moudré rozhodnutí.“

Mluvčí řekl, že jeho postoj k tomu se nezměnil.

V roce 2022 ze stejného důvodu Holcomb řekl, že nebude respektovat žádost prezidenta Joe Bidena o udělení milosti za státní poplatky za držení.

Na začátku roku 2023 řekl novinářům na modlitební snídani, že bude otevřený diskusím o dekriminalizaci prostého držení malých částek.

„Nevěřím, že prosté držení za určitých mezí by mělo vykolejit něčí život,“ řekl.

Návrhy zákonů na legislativním zasedání v Indianě v roce 2023

Státní zákonodárci navrhují návrhy zákonů souvisejících s marihuanou každý rok během legislativního zasedání, ale žádný z nich neudělal významný pokrok směrem k tomu, aby se stal zákonem. 

Většina návrhů zákonů předložených na zasedání v roce 2023 byla autory republikánů a některé měly podporu obou stran. Některé z návrhů zákonů se zaměřovaly na dekriminalizaci, lékařské využití a regulační aspekty marihuanového průmyslu, jako jsou daně a státní výbory.

Jeden byl vyslechnut, což bylo první. Republikánský autor tehdy řekl, že je jen snazší najít spolupodepsané osoby z jeho strany, což považuje za pokrok. Narazila ale na silný odpor policie, státních zástupců a podnikatelské sféry.

Co plánují státní zákonodárci na rok 2024

Začátkem listopadu si prozatímní studijní výbor zákonodárného sboru o obchodu a hospodářském rozvoji vyslechl hodiny svědectví o legalizaci marihuany od zúčastněných stran jak pro, tak proti. 

Senátor státu Scott Baldwin z R-Noblesville však nepřijal žádná doporučení od členů výboru pro marihuanu s tím, že skupina nedosáhne „dostatečné shody“. Výsledek není dobrým znamením pro účty za marihuanu, které by mohly být navrženy v roce 2024, přestože republikáni jsou k tématu stále otevřenější.

„Slyšeli jsme spoustu odlišných svědectví,“ řekl Baldwin na slyšení výboru. „Slyšeli jsme spoustu protichůdných názorů. V této místnosti máme mnoho protichůdných názorů. Pokud tu chceme být do půlnoci, nemyslím si, že dosáhneme konsensu.“  

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa