Investingnews.com: 5 největších konopných ETF v roce 2023

Investingnews.com: 5 největších konopných ETF v roce 2023

Sektor konopí čelil v posledních letech výzvám, ale odborníci se domnívají, že trh má potenciál z dlouhodobého hlediska. Zde je pohled na to, jak používat ETF k získání expozice.

Akciím konopí je věnována velká pozornost, ale co konopné burzovně obchodované fondy (ETF)?

Nyní, když konopný průmysl začíná dospívat, se tyto investiční nástroje zaměřené na konopí staly začínající součástí celkového trhu. Je pochopitelné, že investoři mohou mít několik otázek o tom, jaké konopné ETF jsou v nabídce, jaká aktiva drží a jaké jsou klíčové rozdíly mezi různými dostupnými fondy.

Čtěte dále a dozvíte se více o výhodách a nevýhodách investování do konopných ETF a podívejte se na pět dostupných možností.

Proč investovat do konopných ETF?

Přestože konopný průmysl zaznamenal určité neúspěchy, investoři jsou ohledně budoucnosti sektoru optimističtí a mnozí věří, že konopné ETF jsou dobrým způsobem, jak získat expozici v tomto sektoru, aniž by museli vybírat jednotlivé akcie.

Jak již bylo zmíněno, existuje mnoho různých ETF, ze kterých si můžete vybrat, což znamená, že je investoři mohou použít k uspokojení svých specifických potřeb a zájmů. A co víc, ETF jsou potenciálně pojistkou proti volatilitě. Akcie v tomto odvětví jsou známé tím, že zažívají prudké vzestupy a pády, a investice do konopných ETF dává zájemcům o tento prostor příležitost dostat se do sektoru a zároveň si užívat široké expozice a doufejme nižší riziko.

Konopné ETF mohou také nabídnout ochranu proti zákonům, což je překážka, pokud jde o investování do konopí.

Například konopí zůstává v USA federálně nezákonné, ačkoli mnoho jednotlivých států vyvinulo lékařské a rekreační trhy. Investoři, kteří chtějí expozici akciím zaměřeným na Kanadu i USA, by mohli minimalizovat své obavy o americký trh tím, že vloží své peníze do ETF s expozicí vůči společnostem v obou zemích.

Jaké jsou nevýhody konopných ETF?

Současný stav trhu s konopím lze označit přinejlepším za nekonzistentní.

Zatímco legalizace je stále běžnější, velkou neznámou je americký trh, kde droga zůstává federálně ilegální. Další klíčovou otázkou je, co by se mohlo stát, až Big Pharma nevyhnutelně dorazí.

Existuje také mnoho dalších úvah, které mohou způsobit, že investoři budou váhat se vstupem na trh.

Když se podíváme konkrétněji na ETF, analytik Alan Brochstein ve Forbes v roce 2018 napsal , že nevěřil, že konopné ETF byly v té době kupované – o pět let později se jeho postoj k nim příliš nezměnil. Zatímco Brochstein má poměrně pro USA specifický investorský objektiv, přinesl některé zajímavé body.

Naznačil nedostatky v různých ETF, mezi které patří nedostatečný růst ve srovnání s individuálním investováním do velkých producentů. Při pohledu na graf je skutečně zřejmé, že největší zisky obecně dosahují konkrétní společnosti, nikoli ETF zaměřené na konopí.

Brochstein také poznamenal, že někdy konopné ETF zahrnují společnosti, které jsou méně spojené s konopím, což může způsobit jejich zpoždění.

5 možností, jak investovat do konopných ETF

Zde je pohled na pět největších konopných ETF podle celkových aktiv podle údajů poskytnutých VettaFi. Každý ETF nabízí vystavení různým aspektům konopné krajiny. Čtěte dále, abyste se o nich dozvěděli více a proč by se investice mohla vyplatit.

Všechny údaje byly aktuální k 29. září 2023.

1. AdvisorShares Pure US Cannabis ETF (ARCA: MSOS )

Celková aktiva pod správou: 594 milionů USD

AdvisorShares Pure US Cannabis ETF je aktivně spravovaný fond, který byl spuštěn v září 2020. ETF nabízí expozici pouze americkým konopným společnostem a společnostem na souvisejících trzích, včetně vícestátních provozovatelů zapojených do legální produkce a distribuce konopí.

Zalistování tohoto ETF v USA trvalo nějakou dobu, než AdvisorShares dosáhlo, protože konopí zůstává v zemi federálně nezákonné. „Schválení tohoto fondu vyžadovalo mnoho zákulisní práce,“ řekl Dan Ahrens , výkonný ředitel a provozní ředitel společnosti AdvisorShares, v době spuštění.

Nakonec fond neinvestuje přímo do amerických konopných společností, ale spíše prostřednictvím swapových opcí – derivátových smluv – které umožňují nepřímou expozici těmto společnostem.

Pět nejlepších holdingů ETF jsou Green Thumb Industries (CSE: GTII , OTCQX:GTBIF), Curaleaf Holdings (CSE: CURA , OTCQX:CURLF), Verano Holdings (CSE: VRNO , OTCQX:VRNOF), Trulieve Cannabis (CSE: TRUL , OTCQX:TCNNF) a TerrAscend (TSX: TSND , OTCQX:TSNDF). Má poměr nákladů 0,8 procenta.

2. ETFMG Alternative Harvest ETF (ARCA: MJ )

Celková aktiva pod správou : 261,96 milionů USD

ETFMG Alternative Harvest ETF je široce diverzifikovaná varianta. Kromě akcií souvisejících s konopím fond ve svém portfoliu zahrnuje také akcie tabáku, nemovitostí a léčiv. Protože se neomezuje na společnosti sídlící v Kanadě nebo USA, jsou do ETF zahrnuty firmy až z Dánska. Zatímco fond byl vytvořen v roce 2015, původně byl zaměřen výhradně na nemovitosti a koncem roku 2017 se stal konopným ETF .

Nejvyšším podílem ETFMG Alternative Harvest ETF je společnost Alternative Harvest ETF zaměřená na USA (ARCA: MJUS ), o níž se pojednává níže, s podílem těsně nad 50 procenty. Pět nejlepších akcií završuje SNDL (NASDAQ: SNDL ), Cronos Group (TSX: CRON , NASDAQ: CRON), Canopy Growth (TSX: WEED , NASDAQ: CGC) a Tilray Brands (NASDAQ: TLRY , TSX: TLRY).

ETF má pro své akcionáře náklady ve výši 0,75 procenta.

3. ETFMG US Alternative Harvest ETF (ARCA: MJUS )

Celková aktiva pod správou : 127,27 milionů USD

ETFMG US Alternative Harvest ETF pochází od stejné společnosti jako číslo dva na tomto seznamu, ale jedná se o cílenější nabídku, která sleduje konopné společnosti, které působí výhradně v USA. Byl spuštěn 12. května 2021.

Z 25 podílů ETF je prvních pět společností Green Thumb Industries, Trulieve Cannabis, Innovative Industrial Properties (NYSE: IIPR ), Curaleaf Holdings a TerrAscend. ETF má nákladový poměr 0,75 procenta.

4. AdvisorShares Pure Cannabis ETF (ARCA: YOLO )

Celková aktiva pod správou : 45,18 milionů USD

Další na řadě je AdvisorShares Pure Cannabis ETF, který byl spuštěn v dubnu 2018. Fond funguje jako index, který umožňuje investorům získat expozici čistého konopí jak domácím, tak zahraničním akciím konopí.

Pět nejlepších držeb AdvisorShares Pure Cannabis ETF bylo AdvisorShares Pure US Cannabis ETF, Village Farms International (NASDAQ: VFF ), High Tide (TSXV: HITI , NASDAQ:HITI), SNDL a Jazz Pharmaceuticals (NASDAQ: JAZZ ). Pure US Cannabis ETF tvoří více než polovinu jeho podílů.

ETF má poměr čistých nákladů 0,88 procenta.

5. Global X Cannabis ETF (NASDAQ: POTX )

Celková aktiva pod správou : 36,16 milionů USD

Poslední na tomto seznamu je Global X Cannabis ETF, který byl spuštěn v září 2019. Investuje do několika odvětví souvisejících s konopným průmyslem, včetně pěstování konopí a konopí a výzkumu farmaceutických aplikací. Kromě konopí má ETF podíly v průmyslových REIT a aplikačním softwaru.

Více než 60 procent akcií fondu je založeno v Kanadě a něco málo přes 30 je v USA. V portfoliu Global X Cannabis ETF je také hrstka izraelských a australských společností.

Pět nejlepších akcií ETF jsou SNDL, Innovative Industrial Properties, Canopy Growth, Aurora Cannabis (TSX: ACB , NASDAQ: ACB) a Cronos Group. Jeho nákladový poměr je 0,51 procenta.

Dr. GrowMan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nejnovější z ekonomiky

Nejnovější galerie

Top Authors

Ze světa